سند در لغت به معنی ماسه و بلاست به معنی در انفجار و پرتاب با فشار بسیار زیاد میباشد. در عین حال عملیات سندبلاست ترکیبی از سیلیس پاشی – ماسه پاشی یا پرتاب شن و ماسه با فشار بسیار زیاد هوا است درواقع میتوان اذعان داشت که این فرایند یک روش بسیار مؤثر در شکلدهی، پاکسازی، یا هموار نمودن انواع سطوح است. چراکه نتیجه این روش بر روی سطوح مشابه روش سمباده زدن با ورقهای سمباده است با این تفاوت که در روش سندبلاست مشکلاتی از قبیل ایجاد گوشه یا برآمدگی در سطح پایانی وجود نخواهد آمد.
جالب است بدانید که عملیات سندبلاست عمدتاً برای رسیدن به دو هدف زیر صورت میگیرد که شامل:
- تمیزی سطوح و زدودن آلودگیهای چسبیده به سطح
- ایجاد زبری در سطوح برای چسبندگی پوششهای اعمال شونده
همچنین ابزارآلات مورد نیاز برای عملیات ماسه پاشی عبارتاند از:
- دیگ سندبلاست
- کمپرسور باد
- شلنگ
- کلاه سندبلاست
- نازل سندبلاست کلیه لوازم سندبلاست شامل دیگهای سند بلاست در سایزهای مختلف
- نازلهای سندبلاست و شلنگهای مربوطه و ساخت اتاقک سندبلاست
- واتر جت
انواع روشهای ماسه پاشی (سایش سطح)
اصولاً عملیات ماسه پاشی یا همان سندبلاست در روشهای مختلفی اعمال میشود که در این بخش به معرفی این موارد میپردازیم:
- ماسه پاشی با گرانولهای شیشه: در این روش دانههای شیشهای برای حذف و زدودن آلایندههای موجود بر روی سطح مورد استفاده قرار میگیرند و هرگونه قارچ ذرهبینی، رنگ یا رسوبات کلسیمی از روی سطح زدوده میشوند.
- سندبلاست چرخشی: طی این رویه ذرات ساینده بدون استفاده از فشار هوا و با استفاده از نیروی سانتریفیوژ به سمت سطح مورد نظر پرتاب میشوند و جالب است بدانید که راندمان عملکرد این روش به نوعی قابل مقایسه با روش اصلی سندبلاست میباشد.
- سندبلاست با آب: در این روش، آب با فشار بسیار زیاد به سمت سطح پاشیده میشود؛ ذرات ساینده متداول در روش سندبلاست با آب به کار نمیروند، درواقع فشار زیاد آب باعث برطرف کردن آلودگیهای روی سطح میشود.
- سندبلاست مرطوب: این رویه ازجمله فرایندهای غیر مخرب برای سطوح است که هیچ آلودگی تولید نمیکند؛ در این روش، آب سرد یا گرم با فشار زیاد به سمت سطح پاشیده میشود که موجب حذف گریس، روغن و غیره از روی آن شده و نیاز به استفاده از مواد شیمیایی پاککننده را کاهش میدهد.
- سندبلاست با ذرات یخ: یکی دیگر از تکنیکهای ماسه پاشی، استفاده از ذرات جامد یخ برای زدودن آلایندههای سطحی است البته لازم به ذکر است که تاکنون ضمانتی در مورد عدم وارد شدن آسیب به بافت سطح در این روش به ثبت نرسیده است.
- میکروسندبلاست: در این روش، نازلی در سایز بسیار کوچک، ذرات ساینده را به سطح مشخصی پرتاب میکند و اجرای این روش بسیار دقیق است و برای موارد خاص کاربرد دارد.
مزیتهای روش سندپلاست
مشخصاً وجود مزایای قابل توجه این روش عاملی برای افزایش محبوبیت و رایج شدن این روش نسبت به سایر رویهها است. با توجه به همین موضوع نیز در این بخش به سراغ لیست نمودن مزایای این روش شن و ماسه پاشی میپردازیم که بهصورت زیر است:
- این روش برای تمام سطوح فلزی، آلومینیومی، پلاستیکی، چوبی و آلیاژی قابل اجرا میباشد؛
- روش سندبلاست از هر جهت، بخصوص از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است زیرا میتواند سطح را به طور کامل پاک کند و راندمان رنگآمیزی را نیز افزایش دهد. درواقع با اجرای دقیق آن نیازی به تکرار فرآیند رنگکاری نخواهد بود.
- برطرف کردن کامل ذرات خارجی مانند زنگزدگیها از روی سطح و صیقلی نمودن آن از دیگر مزایای روش سندبلاست است. چراکه دقیق و استاندارد میتوان درجه زبری خاصی را برای سطح ایجاد کرد بهطوری که بافت مورد نیاز برای اِعمال رنگ و پوشش فراهم شود.
- با این روش میتوان تمام سطوح با هر شکل و اندازهای را صاف و صیقلی کرد. از طرفی دیگر، هموار کردن و رفع آلودگی سطحی در زاویهها و گوشهها در این فرایند امکانپذیر میباشد.
بررسی کاربردهای فرایند سندبلاست
- زنگزدایی –ماسه زدایی– و رنگبرداری سطوح داخلی و خارجی قطعات
- پولیش مات و تمیزکاری انواع قالبهای صنعتی
- زبر کردن سطوح قطعات (با استفاده از سایندههای مخصوص) جهت بهینه انجام شدن عملیات لعابکاری و تفلون کاری برای ماندگاری و کیفیت بهتر
- آماده کردن سطوح قطعات جهت انجام انواع آبکاریهای صنعتی – تزئینی یا رنگ
- مات کاری – تمیزکاری و آماده کردن قطعات (سندینگ) جهت ارائه در بازار را میتوان انجام داد
- حک کردن نوشته و نقوش مختلف و لوگو و گودبرداری و یا برجستهکاری آنها بر سطوح شیشهای، چوبی، کاشی، سرامیک و طلق که بیشتر برای انجام امور تجاری و تبلیغاتی و تزئینات دکور مورد استفاده میباشد.