بتن آماده مخلوطی از مواد سیمانی، آب، سنگدانه(معمولا شن وماسه یا سنگ شکسته) می باشد. اشتباه رایجی که معمولا وجود دارد این است که سیمان و بتن موادی یکسان هستند و مشابه یکدیگر. سیمان پودر ریزی است که چسبندگی بین سنگدانه ها را ایجاد کرده وتوده ای بنام بتن را بوجود می آورد. بتن آماده بتنی است که به صورت مخلوطی تازه وسخت نشده (روان) به مشتری تحویل داده میشود. با توجه به قابلیت سفارشی کردن خواص آن برای کارهای مختلف ومقاومت ودوام آن در مواجهه با شرایط محیطی مختلف، بتن آماده یکی از مواد متداول و چندمنظوره ساختمانی است.
در ساخت بتن گاه به عوض پیمانه کردن و مخلوط نمودن مصالح در کارگاه با استفاده از یک مرکز بتن سازی بتن به صورت آماده و پیش مخلوط شده به کارگاه آورده می شود. این روش بتن سازی که کاربرد زیادی نیر دارد دارای مزایای زیادی نسبت به رش بتن سازی در کارگاه است که آن مزایا عبارتند از:
گزینه های متنوعی برای افزودنی ها نزد تولیدکننده ی بتن آماده وجود دارد. مخلوط های شیمیایی می توانند تسریع کننده و یا کندگیر کننده ی شکل گیری مشخصات بتن برای رسیدن به مرحله اجرا و اتمام کار در هوای سرد
و گرم می باشند. مخلوط های کاهنده ی آب برای افزایش اسلامپ بتن بدون اضافه کردن آب به آن به کار می روند. فیبرهای مصنوعی پتانسیل ترک خوردگی های انقباضی خمیری بتن را کاهش می دهند. استفاده از رنگ
وسنگدانه های مخصوص مشخصات ظاهری و زیبایی بتن را افزایش میدهند.
بتن آماده با خاصیت بدون جم شدگی برای گروت ریزی نیمه حجیم زیر پی ها ی صنعتی.
مرمت سازه های صنعتی که نیاز به بتن آماده بدون انقباض دارد.
پر نمودن چاله باکس های نیمه حجیم با بتن آماده.
تراک میکسر وسیلهای برای حمل بتن آماده است. کارخانههای بتن آماده معمولاً به دو گروه تقسیم میشوند. برخی کارخانهها فقط عملیات پیمانه کردن را انجام میدهند، و برخی دیگر از کارخانهها غیر از عملیات پیمانه کردن، عمل مخلوط کردن را نیز انجام میدهند. به عبارت دیگر، در کارخانه، مصالح پیمانه شده و مقادیر معین مصالح بتن به درون کامیون مخلوطکن ریخته میشود، اما عمل اختلاط در حین حمل، قبل از تخلیه بتن در دیگ کامیون مخلوطکن صورت میگیرد و آب مخلوط در حین حمل و یا در محل کارگاه به مخلوط خشک اضافه میگردد. بر همین اساس به این روش، پیمانه خشک نیز گفته میشود.
اما در گروه دوم کارخانهها، بتن آماده شده، به درون دیگ کامیون مخلوطکن ریخته میشود. دیگ کامیون مخلوطکن دارای دو سرعت دوران کند و تند میباشد. دور کند یا سرعت بهم زدن۲ تا ۵ دور در دقیقه و دور تند یا سرعت اختلاط ۷ تا ۱۳ دور در دقیقه است.
باید توجه داشته باشید که تراک میکسرها عموماً نباید زیاد از محل کارخانه دور شوند تا به سهولت و در اسرع وقت بتوان از بتن ترکیب شده استفاده کرد.
در مواردی که مدت انتقال بتن طولانی است و یا احتمال وجود ترافیک سنگین وجود دارد، بهتر است بتن به صورت خشک منتقل شود و آب مورد نیاز در محل پروژه به سایر مصالح اضافه گردد زیرا اگر بتن آماده مدت زیادی در تراک میکسر بماند سفت می شود و دیگر قابل استفاده نخواهد بود.
برای انتقال بتن، در حجمها و مسافتهای خیلی کم و یا مکانهایی که امکان استفاده از فرغون وجود ندارد میتوان از استانبولی و یا زنبه استفاده کرد.
از استانبولی برای انتقال حدود ۲۵ کیلوگرم (۱۰ لیتر) بتن استفاده میشود، مسافت بهینه ۱۰ متر و حداکثر مسافت قابل حمل، ۲۵ متر توصیه میشود.
حداکثر ظرفیت توصیه شده برای حمل با زنبه ۶۰ کیلوگرم (۲۵ لیتر) بتن و طول حمل نیز ۲۵ تا ۳۰ متر میباشد.
توصیه میشود، در کارگاههای کوچک که حجم ساخت بتن از ۴۵۰ لیتر در هر نوبت تجاوز نمیکند، از فرغون استفاده شود. در هنگام استفاده از فرغون باید موارد زیر را رعایت کرد :
در کارگاههایی با وسعت نسبتاً وسیع و دارای سطح هموار میتوان از دامپر استفاده نمود (شکل ۲). حداکثر طول حمل با این وسیله ۳۰۰ متر و طول حمل بهینه ۱۰۰ متر است با استفاده از دامپر میتوان در حدود ۲۵۰ تا ۷۵۰ کیلوگرم (حدود ۱۰۰ تا ۳۰۰ لیتر) بتن را حمل کرد. باید توجه نمود، مسیر حمل باید کاملاً هموار بوده و در هنگام انتقال باید با حداقل سرعت حرکت نمود، در غیر این صورت امکان جداشدگی وجود دارد.
برای انتقال بتن به وسیله دلوها یا جامها نیاز به بالا برنده و یا جرثقیل است. معمولاً دلوها دارای ظرفیت بین ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ لیتر هستند، اما حجم جامها بیشتر است که برای پروژههای بزرگ استفاده میشود.