نام دیگر کابل استرند، کابل پیشتنیدگی است. این کابلها قابلیت آن را دارند که تا بیش از 50 رشته فتول سیمی در آن قرار بگیرد. آنچه در حال حاضر مرسوم است و مورداستفاده در بسیاری از موارد است، استفاده از کابلهای پیشتنیدگی دارای هفته رشته است. در ادامه بیشتر درباره کابلهای استرند، مطالبی را ارائه میکنیم.
کابلهای استرند از کنار هم قرار گرفتن تعدادی رشته سیم مفتولی که بیشتر از جنس فولاد هستند، تشکیل میشود. فولادهای مورداستفاده در تولید رشته مفتولها بسیار مقاوم هستند. علت استفاده از فولادهای با مقاومت بالا آن است که معمولاً نیازی به شکلپذیری این مفتولها وجود ندارد.
فولادهای با مقاومت پایین شکلپذیری بیشتری دارند بنابراین از آنها معمولاً استفاده نمیشود. فولادها با مقاومت بالا در مقابل کرنشهای زیاد، تنشهای کمتری تحمل میکنند. به همین دلیل معمولاً تنش تسلیم در این دسته از فولادها کمتر از فولادهای معمولی است. وقتی هم که به مرحله تنش تسلیم میرسند خیلی زود فرومیپاشند و دیگر به حالت اولیه برنمیگردند.
بالا رفتن مقاومت فولادها یک مشخصه فیزیکی دیگر را نیز در مفتولها ایجاد میکنند. به این صورت که عمدتاً جلوی حالت ارتجاعی آنها را میگیرند و باعث میشوند پس از پیش تنیدگی به حالت ابتدایی خود برنگردند. کابلهای پیشتنیدگی را به کمک جکهای هیدرولیکی میکشند تا حالت کششی پیدا میکند. برای این منظور هر یک از مفتولها را بین دو گیره فولادی در جکهای هیدرولیکی قرار میدهند و ازیکطرف کشیده میشوند تا به حالت موردنظر برسند.
برای تولید کابل استرند، چند استاندارد در سطح دنیا وجود دارد که در هر کشور از یکی از آنها استفاده میکنند. معروفترین استاندارد مورداستفاده در دنیا استاندارد ASTM A416 است. ASTM اشاره به انجمن مواد و آزمون آمریکا اشاره دارد که در ردیف بزرگترین سازمانها در دنیا است که در زمینه تدویل استاندارد فعالیت میکند. این انجمن، یک سازمان بسیار بزرگ است که اعضای آن در حدود 30000 هزار نفر از بیش از 120 کشور جهان گرد هم آمدهاند.
این انجمن تاکنون بیش از 12000 استاندارد در زمینههای مختلف تولید کرده است. یکی از این استانداردها که مرتبط با کابلهای استرند است، استاندارد ASTM A416 است. در این استاندارد اطلاعات و نکات اجرایی لازم در زمینه تولید این کابلها بهصورت مفصل موردبررسی قرارگرفته است.
در این استاندارد، کابلهای استرند در دو کلاس طبقهبندیشدهاند؛ کلاس 250 و کلاس 270. مطابق آنچه در ASTM A416 ذکرشده است تنش نهایی که توسط کابلهای کلاس 250 تحمل میشود، برابر 17250 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است. همچنین این عدد برای کابلهای کلاس 270، برابر 18600 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است.
این مسئله کاملاً بدیهی است که در اثر کشش مفتول فولادی، تنشهای زیادی در آن ایجاد میشود. بر مبنای میزان تنش تولیدشده در مفتولها، کابل استرند به دودسته تقسیم میشود؛ دسته اول کابلهای تنشزدایی شده هستند. در این کابلها بعد از انجام کار کشیدن مفتول به کمک برخی عملیات مکانیکی تنشهای ایجادشده در مفتول را از بین میبرند.
دسته دوم کابلهای با وادادگی کم هستند. در این نوع کابلها معمولاً میزان کشش مفتول کمتر است و تنشهای کمتری در آن ایجاد میشود و به همین دلیل دیگر نیازی به تنشزدایی در آن وجود ندارد. همچنین این کابلها در درازمدت میزان افت کمتری را در مقایسه با کابلهای تنشزدایی شده تجربه میکنند. این دو عامل باعث میشود که بیشتر تولیدکنندگان از این نوع کابلها در محصولات خود استفاده کنند. البته در برخی موارد خاص از کابلهای تنشزدایی شده نیز استفاده میشود.
اما کابلهای استرند را بر مبنای یک روش دیگر نیز دستهبندی میکنند. در این روش مبنای دستهبندی شکل ظاهری کابلها است. انواع کابل استرند بر مبنای شکل ظاهری عبارت است از:
این نوع از کابلها بیشترین کاربرد را در میان انواع کابلهای موجود در بازار دارند. تعداد مفتولهای فولادی که در این کابلها در کنار هم قرار میگیرند معمولاً دو، سه یا هفت رشته است. اگر قرار باشد در سازههای بتنی کار پیشتنیدگی انجام شود، از کابلهای بدون روکش استفاده میشود. همچنین در مخازن نیز میتوان از این کابلها استفاده نمود. در هنگام خاکبرداری پروژههای ساختمانی نیز که اصطلاحاً با عنوان نیلینگ شناخته میشود، از کابلهای استرند بدون روکش استفاده میشود.
تفاوت این نوع کابلها با کابلهای بدون روکش، در یک لایه پلیاتیلن است که روی آنها کشیده میشود. همین مسئله باعث میشود قیمت تمامشده این نوع کابلها بیشتر باشد. به دلیل سایشی که احتمال دارد بین کابل و روکش پلیاتیلنی ایجاد شود، مقداری گریس بین آنها تزریق میشود تا از کابل استرند محافظت شود و در درازمدت دچار خوردگی یا فرسایش نشود.
روکش پلیاتیلنی را در انواع و اقسام رنگها تولید میکنند. نصب و اجرای این نوع کابلها در مقایسه با کابلهای بدون روکش راحتتر انجام میشود و زمان کمتری نیاز دارد. دلیل آن مسئله نیز آن است که روکش موجود شما را از استفاده از هرگونه غلاف بینیاز میکند. همچنین برای انجام کار نیازی به تزریق گروت نیز نخواهید داشت.
گروت بهنوعی ملات آماده گفته میشود که از سنگدانههای دانهبندی شده، الیاف پلیپروپیلن، روانساز و مواد ضد انقباض تشکیل میشود. کاربرد اصلی گروت پایه سیمانی، جایگذاری و نصب صحیح صفحات تکیهگاه یا بیس پلیت ها بر روی فونداسیون در سازههای اسکلت فلزی و همچنین نصب ماشینآلات صنعتی سنگین است.
استفاده کابل استرند روکشدار در پروژههایی که سازههای بتنی با پهنای زیاد احداث میشوند، بیشتر مرسوم است. اگر قرار باشد اقدام به تولید بتنهای پیشساخته کنید هم میتوانید از کابلهای روکشدار استفاده کنید. سایر کاربردهای مهم این کابلها عبارتاند از:
قدمت این کابلها چندان زیاد نیست و تنها چند سال از زمان عرضه آنها به بازار میگذرد؛ اما در هیمن مدتزمان کوتاه نیز توانسته است توجهات زیادی را به خود جلب کند و جایگاه مناسبی برای خود دستوپا نماید. روکش مورداستفاده در این کابلها از جنس پلیاتیلن است. ویژگی مثبت این روکشها آن است که قبل از کشیدن کابل روی آن قرار داده میشود و در حین کشیدن کابل بدون آنکه دچار پارگی یا ترک شوند، همراه با کابل کشیده میشوند. پلیاتیلن خاصیت ضد خوردگی بالایی دارد؛ بنابراین میتوان در محیطهای مرطوب نظیر مناطق شمالی ایران و همچنین سازههای دریایی از آنها استفاده نمود.
کلام پایانی
آنچه در این مطلب مطالعه کردید، مقدمهای کوتاه برای معرفی کابل استرند و انواع آن بود. این کابلها در سازههای بتنی در صنعت ساختمانسازی کاربرد فراوانی دارند. سازه افزار ضمن آمادهسازی مقالاتی در زمینه معرفی اجزای مختلف مورداستفاده در ساختمانسازی، سعی در افزایش آگاهی شما عزیزان برای خرید محصولات با کیفیت در این صنعت دارد.
بنابراین پیشنهاد ما به شما عزیزان آن است که بامطالعه آگهیهای ثبتشده توسط تأمینکنندگان مختلف در سایت سازه افزار، بهترین آنها را برای همکاری انتخاب کنید تا نتایج بسیار خوبی در پروژههای خود کسب کنید.