آشنایی با تگری پاش یا همان سیمان پاش
استفاده از سیمان و سیمان کشی بر روی یک بنا نیاز بهصرف زمان زیاد و همچنین هزینه دارد. درواقع چنین مشکلاتی تنها بخشی از مسائلی است که در هنگام سیمان کردن با آن مواجه میشود. چراکه مقدار زیادی از سیمان نیز حین عملیات بهطور بیرویهای مصرفشده و سطحی کاملاً یکنواخت و همگن را به شما ارائه نخواهد کرد. با توجه به همین مشکلات نیز دستگاه سیمان پاشی یا تگری پاش پا به عرصه ساختوساز گذاشته تا علاوه بر صرفهجویی در وقت و هزینه، خروجی یکدست و درعینحال زیبایی را نیز به شما ارائه دهد. حال در این بخش از وبلاگ سازه افزار به سراغ آشنایی شما عزیزان با این ابزار کاربردی میرویم، پس مثل همیشه همراه ما باشید.
بیشتر بخوانید : بانک اطلاعات ساختمان | پروژه های در حال ساخت
اهمیت سیمان در عملیاتهای ساختوساز
بیشک سیمان پرکاربردترین مصالحی است که در صنعت ساختوساز بکار گرفته میشود. بهطورکلی سیمان با مواد مختلفی مخلوط شده و درنهایت ترکیب خاصی نیز تولید میکند. البته هر یک از محصولات سیمانی خاصیت خاص خود رادارند و در بخشهای مختلفی از صنعت ساختوساز مورداستفاده قرار میگیرند. در کنار این نوع متریال پرکاربرد بتن نیز بهعنوان یکی از اصلیترین مصالح ساختمانی شناخته میشود که طی فرایندی ساخت آن مواد مختلفی ازجمله سیمان با دیگر موارد موردنظر مخلوط میشوند تا درنهایت بتن آماده استفاده شود. سیمان بهعنوان اصلیترین ماده کاربردی در بتن به شمار میرود و شن بتن و ماسه بتن به آن اضافهشده و ساختار اصلی بتن را تشکیل میدهند. بتن در تمامی سازهها وجود داشته و بدون وجود آن، مقاوم کردن و استوار نگهداشتن ساختمان کار دشواری است. بتن کاربردهای متعددی دارد و یکی از اصلیترین کاربردهای آن را میتوان به ستونهای ساختمان نسبت داد. زیرساخت ساختمان نیز با استفاده از بتن مقاومسازی میشود که البته میزان استفاده از بتن به میزان باری بستگی خواهد داشت که بتن باید تحمل میکند. امروزه بااینکه مصالح ساختمانی تنوع بیشتری پیداکردهاند اما سیمان و بتن از سالیان دور و دراز بهعنوان پرمصرفترین مصالح ساختمانی شناخته میشود و با استفاده از آن میتوان سازههای متنوعی را در هر منطقه ساخت. در همین راستا و در ابتدای این مقاله باید اذعان داشت که انتخاب سیمان و بتن مناسب از اهمیت ویژهای برخوردار است، چراکه در چنین حالتی مصالحی باکیفیت و با مقاومت بالا تولید میشود.
سیمان پاش یا تگری پاش چیست؟
بهطورکلی جالب است بدانید که سیمان پاش بانامهایی چون ملات پاش، شاتکریت دستی، ملاقه بادی و تگری پاش شناختهشده است که از این ابزار برای اجرای سیمانکاری در پروژههای ساختمانسازی بسیار استفاده میکنند. بهطورکلی این ابزار تشکیلشده از یک ملاقه (برای برداشتن ملات)، یک لوله انتقال باد و یک شیر اهرمی بوده که در دو مدل سیمان پاش سقفی و سیمان پاش دیواری تولید میشود. لازم به ذکر است که هرکدام از این نوع از سیمان پاشها با کاربری متفاوت طراحی و تولیدشدهاند. درواقع ملات پاش سقفی برای سیمانکاری سقف و ملات پاش دیواری برای دیوار و نما مورداستفاده قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید : تراز لیزری
آشنایی با عملکرد سیمان پاش یا تگری پاش
همانطور که در ادامه این مقاله نیز به آن خواهیم پرداخت، این ابزار متشکل از یک ملاقه و لوله اتصال و شیر اهرمی میباشد. بهطورکلی برای استفاده از این ابزار به یک کمپرسور باد با حداقل 350 لیتری ظرفیت نیاز است. از طرفی از آنجایی که مصرف باد این ابزار زیاد است، توصیه میشود از کمپرسور بادهای تقویتشده استفاده کرد. فرایند اعمال سیمان بر سقف یا دیواره موردنظر نیز بهوسیله این دستگاه ساده بوده و عملاً نیاز به آموزش خاص و حرفهای بهمنظور انجام این عمل وجود ندارد. چنانکه بعد از آمادهسازی ملات با خود پیستوله (دیواری، سقفی) ملات را برداشته و در فاصله 20 سانتیمتری از سطح موردنظر گرفته و با فشار دادن اهرم، باد به سمت خروجیهای ملات هدایتشده و ملات داخل پیستوله را بر روی سطح موردنظر شات میکند.
آشنایی با انواع دستگاههای سیمان پاش
در بازار تأسیسات و ابزارآلات صنعت ساختمان میتوان شاهد انواع متنوعی از سیستمهای سیمان پاش بود که در این یخش از سازه افزار به معرفی تکتک این موارد میپردازیم:
بیشتر بخوانید : همه چیز در مورد دوربین نقشه برداری
1. ملات پاش بادی
این دستگاه وسیلهای بهمنظور پاشش انواع ملات سیمانی و سایر مصالح ساختمانی بر روی دیوار و سقفها میباشد و البته جایگزین بسیار منطقی (به لحاظ اختلاف قیمت فاحش) برای دستگاههای شاتکریت پیستونی و ماردونی میباشد. بهطورکلی ملات پاش بادی دارای یک مخزن 3 و 4 لیتری میباشد که محل ریختن ملات میباشد و با استفاده از شیر فشاری که بر روی دسته دستگاه قرارگرفته است، بر روی سطح موردنظر پاشیده میشود. بهطورکلی لازم به ذکر است که گپ زیادی بین هزینه و زمان اجرای پروژه با این دستگاه در مقایسه با سایر سیمان پاشها که در ادامه این بخش به آن اشاره میکنیم وجود دارد. همچنین با توجه به اینکه میزان مصرف با ملات پاش بادی بسیار زیاد میباشد، درنتیجه حجم کمپرسور باید بالای 350 لیتر باشد که در حین استفاده از ملاقه بهطور همزمان سیلندر کمپرسور کارکرده و باعث پر شدن مخزن شود. از طرفی در باب مزیتهای ملات پاش بادی میتوان مطرح کرد که:
بیشتر بخوانید : دریل بتن کن چیست و چه کاربردهایی دارد؟
-
کاهش چشمگیر پرتی ملات و چسبندگی بسیار بالای ملات
-
افزایش چشمگیر سرعت اجرای پروژه (اجرای 120 مترمربع سیمانکاری در روز)
-
کارایی بسیار ساده بدون نیاز بهپیش نیاز آموزشی
-
قیمت بسیار معقول و مناسب و ارزش و کارایی بسیار بالا به نسبت قیمت محصول
-
حملونقل ساده و درعینحال راحت
2. دستگاه سیمان پاش پیستونی
سیمان پاش پیستونی، بعد از ورود مصالح و مواد اولیه به دستگاه سیمان پاش، مواد توسط پیستون پمپ شده و سپس وارد شیلنگ خروجی میشوند. در دستگاه سیمان پاش پیستونی به علت آنکه پمپاژ مصالح، توسط مکش پیستونها انجام میگردد، سرعت کار دستگاه نیز نسبت به سایر سیستمها ازجمله دستگاه ماردونی بیشتر است. از طرفی استهلاک این نوع دستگاه ملات پاش نسبت به دستگاه ملات پاش ماردونی بسیار کمتر است. بهطورکلی در سیستم سیمان پاش پیستونی، بعد از ورود مصالح و مواد اولیه به دستگاه سیمان پاش، مواد توسط پیستون مخلوط شده و سپس وارد شیلنگ خروجی میشوند. در باب مزایای استفاده از دستگاه سیمان پاش پیستونی نیز میتوان موارد زیر را مطرح کرد که این مزایا به شرح زیر میباشد:
بیشتر بخوانید : آشنایی با ویبراتورهای برقی بتن
-
سرعت زیاد اجرای کار سیمانکاری نسبت به اجرای کار با سیستم دستی
-
کاهش قابلتوجه زمان اجرای کار با توجه به سیمانکاری، چیزی در حدود 200 مترمربع بهصورت روزانه
-
صرفهجویی در مواد مصرفی با کاهش هدر رفت مواد
-
جالب است بدانید که چنین سیستمی به دلیل استفاده از هوای فشرده، قابلیت این را دارد که مواد را با چسبندگی زیادی بر روی سطوح مختلف اعم از سقف یا دیوارهها بپاشاند.
3. دستگاه سیمان پاش ماردونی
بهطورکلی در سیستم سیمان پاش ماردونی بعدازاینکه مصالح (سیمان) و مواد اولیه وارد دستگاه شدند، بهوسیله رتور و استاتور که به شکل مارپیچی در دستگاه قرار دارند، مواد، مخلوط شده و درنهایت وارد شیلنگ خروجی میگردند. درواقع رتور و استاتور در این نوع دستگاه ازلحاظ استهلاک ارتباط مستقیمی با دانهبندی دارند و به همین دلیل، در عملیات یک پروژه استفاده از دستگاه سیمان پاش ماردونی هزینه بیشتری نسبت به پمپهای پیستونی دارند. البته لازم به ذکر است که این استهلاک، با توجه به نوع مصالح بهکاررفته و نوع استفاده از دستگاه، متفاوت است. در سیستم سیمان پاش ماردونی بعدازاینکه مصالح و مواد اولیه وارد دستگاه شدند، بهوسیله رتور و استاتور که به شکل مارپیچی هستند، مواد، مخلوط شده و درنهایت وارد شیلنگ خروجی میگردند. همچنین باید مطرح کرد که مزایای این نوع از سیستمها سیمان پاش نیز قابلتوجه است که ازجمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
این نوع از سیمان پاشها مجهز به میکسر برای آمادهسازی اولیه ملات میباشند.
-
با توجه به نوع طراحی شاسی از حملونقل آسان و سریعی برخوردارند.
-
قابلیت تغییر موقعیت پمپاژ با توجه به نوع گیربکس طراحیشده رادارند.
-
بهطورکلی باد موردنیاز جهت پاشش توسط کمپرسور هوای تعبیهشده بر روی دستگاه، تأمین میگردد.
-
امکان نظافت و شستشوی سریع و آسان دستگاه وجود دارد
-
این نوع از سیمان پاشها مجهز به توری مخزن بوده و از ورود مصالح و ملات دانهدرشت به مخزن جلوگیری میکنند
-
سیمان پاش ماردونی امکان پاشش ملات بر روی سطوح مختلف با دارا بودن سر نازلهای مختلف را دارد
-
این نوع دستگاه قابلیت پاشش مواد و مصالح مختلف مانند گچهای پلیمری و همچنین سیمانسفید (نرمه پاشی) را دارد.
4. دستگاه بتن اسپری
لازم است بدانید که بتن اسپری نیز یک روش کاربردی برای استفاده از بتن در دستگاه سیمان پاش است که بهطورکلی انواع فرمهای کاری با بتن را، پشتیبانی میکند. بتن اسپری با فرایند میکس کردن دو مخلوط خشک و مخلوط مرطوب در سال 1895 توسعه یافت و در اوایل دهه 1900 در دسترس دستاندرکاران صنعت ساختمان قرار گرفت. در همین راستا لازم است بدانید که مخلوط خشک مخلوطی از سیمان، شن و آب است که از طریق یک شلنگ فشار استفاده میشود، این مخلوط لایه سختی از بتنهای سنگین تولید میکند که در ساخت تونلهای تخلیه و تعمیرات ساختاری، مورداستفاده قرار میگیرد. بهطورکلی مخلوط بتن در قالب مرطوب تأمین میشود و به نازل اسپری که در آن هوا برای افزودن بتن بر روی بستر افزوده میشود، پمپ میگردد. در بتن اسپری، ماده در حالت خشک یا نیمهخشک با استفاده از هوای فشرده به نازل منتقلشده و در آنجا آب به مخلوط اضافه میشود و بتن را قبل از عمل پاشش بر روی بستر، با سرعت مخلوط میکند. همچنین لازم به ذکر است که هر دو روش وسیلهای برای استفاده از بتن در دستگاه سیمان پاش میباشند که بهخوبی و در بسیاری از موارد از بتن معمولی بهتر میباشد. ویژگیهای دستگاه بتن اسپری را میتوان به شرح زیر لیست نمود که بهصورت:
بیشتر بخوانید : پیکور چیست ؟
-
دستگاههای با قدرت بالا، نفوذپذیری کم و دوام زیاد میباشد
-
بتن اسپری به کاهش زمان انجام کار و صرفهجویی در هزینهها کمک میکند.
-
فزایش قدرت اولیه در اوایل انجام کار و همچنین ارائه خروجی با چسبندگی خوب و استحکام از دیگر مزایای استفاده از این نوع سیستمها است.
5. دستگاه اسپری چهار جت مخلوط سیمان
اسپری چهار سوراخ، امکان اسپری یکنواخت برای سطوح صاف مثل دیوار را دارد. عملیات کار با این دستگاه ملات پاش ساده بوده و باعث صرفهجویی در زمان میگردد، جهت کار با این نوع از دستگاه ملات پاش، نیاز به استفاده از کمپرسور هوا داریم. این اسپری با نازل قابلحمل میتواند در موارد متنوع مانند اسپری ملات سیمان، شن و ماسه، قیر و ملات بتنی مورداستفاده قرار گیرد. لازم به ذکر است که این دستگاه ملات پاش با قابلیت اسپری به شکل تفنگ رنگ دیوار، قابلیت پاشش رنگ بافت و بتونه را دارا میباشد.
6. دستگاه پلاستر زن تمام اتوماتیک
طبیعی است که با بالا رفتن نیازهای بشری به ساختمانهای مرتفع و با پیشرفت تکنولوژی، کارشناسان و متخصصین صنعت ساختمان، هرروزه ماشینآلات و ابزارآلات جدیدی را ابداع مینمایند که در تسهیل و تسریع عملیات ساختمانسازی بسیار مؤثر است. دستگاه پلاستر زن اتوماتیک یکی از انواع جدید ماشینآلات درزمینهٔ ساختمانسازی است. سیستمهای اساسی تشکیلدهنده این دستگاه، موتور الکتریکی، سیستم هیدرولیکی و سیستم خطی دستگاه هستند که امکان عملیات پلاستر زنی را با سرعت و باکیفیت فراهم میکنند. درواقع میتوان مطرح کرد که انواع دستگاه سیمان پاش و پلاستر زن در تسریع ساختوساز تأثیر دارند و توسط همین ابزارآلات است که میتوان اجرای پلاستر را در یک مرحله و بهراحتی انجام داد درحالیکه نیاز به پرداخت و صافکاری سطح پلاستر وجود نداشته باشد. در باب مزایای این نوع از سیستمها نیز میتوان مطرح کرد که:
بیشتر بخوانید : آشنایی با دوربین ترازیاب و انواع آن
-
دستگاه پلاستر زن اتوماتیک دارای سیستم هوشمند سنجش ارتفاع بوده و همچنین قابلیت تنظیم عرض و ضخامت پلاستر زنی را دارد.
-
جالب است بدانید که تمامی قسمتهای دستگاه ضد آب است.
-
ظرفیت اجرای کار بین 800 تا 1200 مترمربع در روز میباشد.
-
قابلیت شستشو و تمیزکاری آسان موتور و بدنه دستگاه از دیگر مزایای این نوع از دستگاههای پوشش زن است.
-
این دستگاه حملونقل بسیار آسانی دارد.
7. دستگاه ملات زن، پلاستر زن
دستگاه ملات زنی که بهمنظور پلاستر زنی به کار میرود و همچنین بهصورت تماماتوماتیک و با سیستم تک فاز برقی کار میکند را دستگاه ملات زن، پلاستر زن مینامند. درواقع این دستگاه عملیات پلاستر زنی را فقط در یک رفتوبرگشت و باکیفیت مطلوب انجام میدهد. سطح پلاستر شده توسط دستگاه کاملاً یکدست بوده و بعد از یک مرحله نیاز به پرداخت و تسطیح دستی ندارد. دستگاه ملات زن پلاستر زن در مقایسه با ملات پاشهای بادی 10 برابر سریعتر بوده و در مقایسه با دست 40 برابر سریعتر میباشد. درواقع جالب است بدانید که بهطورمعمول دستگاه سیمان پاش و ملات پاش در پاشش انواع ملاطها کاربردهای زیادی دارند.
8. سیمان پاش یا ملاقه بادی دستی
دستگاه ملاقه بادی، یک ملات پاش دستی است که برای پاشش ملات یا پاشش سیمان استفاده میشود. ساختار این دستگاه بسیار ساده است و درواقع یک دسته متصل به قیف است که با قطع و وصل شدن جریان باد و فشار این جریان، باد وارد قیف شده و با گذشتن از سوراخهای نسبتاً کوچک موجود در جلوی قیف، ملات بر روی سطح موردنظر میپاشد. در پایان نیز لازم به ذکر است که کار با ملاقه بادی، حدود چهار برابر از ملات کشیدن با دست سریعتر است.
آشنایی با مزایای استفاده از دستگاه سیمان پاش
بهطورکلی میتوان اذعان داشت که ویژگیها و مزایای استفاده از این نوع دستگاهها بهمنظور هر نوع کاربری مرود نیاز بسیار زیاد بوده که ازجمله آن میتوان به مواردی همچون نمونههای زیر اشاره نمود که شامل:
-
با استفاده از سیمان پاشها میتوان تا حدود 120 مترمربع سیمانکاری در روز را به بهترین شکل ممکن اجرا نمود.
-
اجرای سیمانکاری و پلاستر زنی سقف بدون پرتی با استفاده سیمان پاش بهراحتی قابل انجام است.
-
چسبندگی بالای ملات به دلیل سیستم پاششی از دیگر ویژگیهای خاص و مهم این نوع از ابزارآلات میباشد
-
اجرای هر نوع ملات بهراحتی قابلاجرا است
-
با استفاده از سیمان پاش میتوان از هزینههای جانبی بهطور قابلملاحظهای جلوگیری کرد.
-
کاهش زمان اجرای سیمانکاری نیز از دیگر مزایای این نوع از ابزارآلات است
آشنایی با کاربردهای دستگاه ملات پاش
از دستگاه سیمان پاش، معمولاً برای اسپری دیوار داخلی و خارجی، دوغاب سیمانی و برای پوشش سقف و دیوار استفاده میشود. همچنین میتوان مواد ضد حریق که این پوشش ضد آب و ضد آتش بوده و حاوی اسپری مواد جذبکننده صدا است. کار کردن با دستگاه ملات پاش بسیار آسان است و تجهیزات آن قابلحمل است و بهطورمعمول برای کار به داربست نیاز ندارد و بهراحتی پاشش روی همه سطوح حتی گوشههایی که دسترسی به آنها سخت است انجام میگیرد. از طرفی همانطور که قبلاً نیز ذکر شد، استفاده از این تجهیزات میتواند بهطور چشمگیری دوره ساختوساز را کوتاهتر کند، کارایی کار را افزایش دهد و باعث کاهش هزینه مواد اولیه گردد؛ بنابراین وجود چنین کالاهایی بهراحتی افراد در عملیات ساختوساز بسیار کمک میکند.
بیشتر بخوانید : ژالون چیست و چه کاربردی دارد
جمعبندی
همانطور که در این مقاله مطالعه نمودید، دستگاه ملات پاش یا سیمان پاش در دو مدل سیمان پاش سقفی و سیمان پاش دیواری تولیدشده و هرکدام با کاربری متفاوت طراحی و تولیدشدهاند. مدل ملات پاش سقفی برای سیمانکاری سقف و مدل ملات پاش دیواری برای دیوار و نما و … مورداستفاده قرار میگیرد و ازجمله کاربردیترین ابزارآلات ساختوساز بهحساب میآیند.