آشنایی با سیستم دیوار سبز یا همان گرین وال
انسانها از گذشته تا به امروز بخشی از انرژی و حس و حال خود را در زندگی از گیاهان و پوششهای سبز دریافت میکنند. طبیعتاً به همین دلیل نیز اکثر افراد در خانه خود حداقل یک گلدان را دارند. از طرفی طراحی داخلی و خارجی نیز امروزه از اهمیت بالایی برخوردار بوده و بهمنظور اعمال پوشش گیاهی به محیط نیز متدهای خاص خود را ارائه میدهد. در همین راستا نیز یکی از جذابترین متدها بهمنظور طراحی دکوراسیون منزل و یا حتی سطح شهر استفاده از گرین والها یا همان سیستمهای دیوار سبز است. سیستمهایی که علاوه بر زیبایی و چشمنوازی نقش مهمی نیز در ارائه پوشش گیاهی به فضا بازی میکنند. با توجه به همین اهمیت نیز در این نوشتار از وبلاگ سازه افزار جامعترین سایت نیازمندیهای ساختمان بر آن شدیم تا در باب این نوع از سیستمها اطلاعات بیشتری را به شما عزیزان ارائه کنیم پس مثل همیشه همراه ما باشید تا بیشتر و بهتر بدانیم.
دیوار سبز یا گرین وال چیست؟
دیوار سبز یا به انگلیسی (Green wall) یا نمای سبز همان فضای سبزی است که بهصورت عمودی (دیوار سبز عمودی) و مستقل و یا بر روی یک دیوار شکل میگیرد. بهطورکلی دیوارهای سبز در خیلی از نقاط بهصورت طبیعی به وجود آمدهاند که احتمالاً شما نیز شاهد آن بر روی نمای ساختمانهای قدیمی بودهاید. در بسیاری از نقاط نیز با استفاده از اصول مهندسی ساخت و دانش و شناخت از گیاهان میتوان این نماهای سبز دلپذیر را در مکانهای دلخواه خلق نمود. این دیوارها که بهصورت کامل و یا در برخی قسمتها توسط پوشش گیاهی پوشیده شدهاند، چراکه علاوه بر زیبایی بصری، دارای مزایای قابلتوجهی نیز میباشند که ازجمله ایجاد ارزشافزوده برای واحدهای مسکونی، ایجاد دید بصری مناسب برای ساکنین و واحدهای همسایگی، افزایش سرانه فضای سبز شهری و سرانه فضای سبز خود ملک، رعایت اصول توسعه پایدار، کاهش دمای فضاهای داخلی در فصول گرم و ایجاد الگوی مهندسی مناسب در راستای توسعه فضای سبز عمودی میباشد.
آشنایی با گیاهان مورداستفاده در انواع گرین وال
بهطورکلی برای ساخت دیوار سبز باید از گیاهی استفاده شود که در برابر شرایط آب و هوایی مختلف، تحمل بالایی داشته باشند. گیاهی که به دلیل نداشتن شرایط مناسب مثل نداشتن آب کافی سریع از بین میرود، برای گرین وال مناسب نیست، بنابراین برای هر پروژه خاص باید یک دیوار سبز جداگانه طراحی شود. از طرفی باید بدانید که گیاهانی که برای ساخت انواع دیوار سبز بهصورت عمودی و در محیط بیرون استفاده میشوند، نسبت به گونههایی که در فضای داخلی مثل خانه قرار میگیرند، تحمل بیشتری در مقابل گرما و سرما دارند، بنابراین در پروژههایی که محدودیت در ارتفاع و آبوهوا نیست، میتوان از آنها استفاده کرد. در همین راستا نیز میتوان یاس امینالدوله، گل کاغذی و انواع پیچکها از این دسته هستند. درواقع انتخاب گیاه نیز بر طراحی سیستم پوششی تأثیر میگذارد. بهعنوانمثال، گیاهی که بهصورت فشرده و سریع رشد میکند نسبت بهگونهای که رشد آن تهاجمی نبوده و با فواصل کوتاهتری رشد میکند، به فضای بیشتری برای پوشش نیاز دارد. گونههای استفادهشده برای دیوار سبز، معمولاً بر اساس سیستم رشد، شرایط محیطی خاص، رنگ، بافت، سرعت انتشار و ریشه انتخاب میشوند.
همچنین در باب گرین والهایی که در نمای بیرونی ساختمان مورداستفاده قرار میگیرند ذکر این نکته لازم است که معمولاً در این نوع از سیستمها از گیاهان رونده استفاده میشود که در دو نوع میباشند، یک دسته گیاهانی که میتوانند از خود مراقبت نمایند بهطوریکه بهعنوانمثال روندههایی که ریشهدار هستند و به ساختمان میچسبند و دسته دوم گیاهانی که به مراقبت نیاز دارند و باید یک تکیهگاهی برایشان ایجاد کرد تا بتوانند بالا بروند همانند درختهای انگور، ساقههای رونده، برگهای رونده و گیاهانی که بهزحمت رشد میکنند؛ بنابراین روندهها، طبق سرسختی، جهتگیری و نوع آب و هوایی که میتوانند در آن رشد کنند متفاوت هستند. پوشش نمای کل ساختمان بهوسیله این گونهها، ممکن است 3 تا 5 سال طول بکشد؛ اما اگر تمایل شما به انواع گیاهان سریع رشد است شما عزیزان میتوانید پانلهای گرین وال را از پوششهای چمنی، سرخس سرخ و برگ شمشیری، بوتههای کوچک، گلهای دائمی و گیاهان خوراکی بپوشانید. همچنین اقاقیا، پوتوس، دراسینا، کروتون ازجمله گونههای گیاهی هستند که در ساخت دیوار سبز میتوان از آنها استفاده کرد.
آشنایی با انواع دیوار سبز یا گرین وال طبیعی و مصنوعی
بهطورکلی میتوان انواع دیوارههای سبز را در نوع دستهبندی قرارداد که این موارد شامل انواع طبیعی و مصنوعی میباشد که در این بخش از سازه افزار به ارائه اطلاعاتی مفید در باب آن میپردازیم:
۱. گرین وال طبیعی
گرین والهای طبیعی ازجمله سیستمهایی میباشند که بر روی آنها از انواع گیاهان پیچکی و طبیعی که مناسب این کار میباشند استفاده میشود. بهطورکلی در باب این نوع از دیوارههای سبز باید به یاد داشته باشید که آبیاری منظم و قرارگیری دیوار در نقاطی نورگیر ازجمله الزامات این نوع از سیستمهای سبز بوده و در یک نگاه کلی میتوان اذعان نبود که همانطور که به یک گیاه خانگی در منزل رسیدگی میکنید این نوع از گرین والها نیز به توجه و رسیدگی نیازمند میباشند.
۲. گرین وال مصنوعی
دیوارههای سبز مصنوعی همانطور که از نام آنها نیز کاملاً مشخص است ازجمله سیستمهای سبزی میباشند که از گیاهان مصنوعی در ساختار آنها استفادهشده و طبیعتاً طراوت و تازگی یک دیوار سبز را دارا نمیباشند؛ اما از دیدگاه راحتی در حملونقل و همچنین نگهداری میتوانند وسوسهبرانگیز باشند. همچنین این نوع از گرین والهای مصنوعی ازجمله امکانات تزیینی خاص و رایج محسوب شده و ازجمله انواع سیستمهای زیبا از دیدگاه مشتریان میباشند.
آشنایی با انواع دیوار سبز بر اساس نوع سیستم
در این بخش از سازه افزار به ارائه توضیحاتی در باب انواع گرین والها با توجه به نوع سیستم و یا داربست آنها میپردازیم که این موارد به شرح زیر میباشد:
• دیوار سبز کابلی
بهطورکلی از سیستم کابلی برای نگهداری و رشد گیاهان پرشاخ و برگ استفاده میشود. سیستم کابلی درواقع از یک سری توپی، غالباً از جنس فولاد ضدزنگ تهیهشده که قابلیت عبور کابلها و کشش و انقباض آنها از میان یکدیگر را داشته باشند. این شبکهها همان تکیه و حامل گیاههای رونده خواهند بود. توپیها به کمک پیچی که از میان سوراخ مرکزی توپ عبور میکند، به سطح دیوار نصب میشوند. جالب است بدانید که این نوع زا سیستمها اغلب برای گیاهان رونده و پرشاخ و برگ و با رشد سریع استفاده میشود و نحوه قرارگیری و فاصله بین توپیها بر روی دیوار میتواند مطابق با طرح خاص انتخابی شما باشد.
• دیوار سبز مدولار
دیوار سبز مدولار توسط داربستهای فلزی بسیار سبک از جنس استیل گالوانیزه ایجاد میشوند که هم میتوانند بر دیوار بنا قرارگرفته شوند و هم میتوانند سازهای مستقل داشته باشند. در همین راستا نکته جالبتوجه این پنل ها این است که میتوان به آنها فرم داد تا اشکال و منحنیهای دلخواه را ایجاد کرد. این سیستم مدولار به خاطر سختی و استقامت بالای پنل ها، میتوانند بهعنوان پل بین قسمتهای مختلف ساختمان و یا بهعنوان دیوارهای سبز مستقل استفاده شوند. این سیستم مدولار به دلیل سختی و صلابت پانلها میتواند بین قسمتهای مختلف ساختمان پل زده و یا بهعنوان دیوارههای سبز مستقل به کار گرفته شوند.
• دیوار سبز شبکهای
بهطورکلی در باب دیوار سبز شبکهای میتوان مطرح کرد که این نوع از سازهها ازجمله سیستمهای بسیار سبکی است که حائلی از شبکههای فولادی برای گیاهان بالارونده ایجاد نموده که این حائل به دیوار یا به سازه ساختمان متصل میشود. درواقع در یک نگاه کلی میتوان اذعان نمود که شبکههای سیستمی اغلب برای نگهداری از گیاهانی که رشدی آهسته داشته و به پشتیبانی بیشتری نیاز دارند، کاربرد دارند. از طرفی لازم به ذکر است که سیستمهای شبکه توری انعطافپذیرتر از سیستم کابلی بوده و قابلیت طراحی متنوعتری را دارند.
• دیوار سبز هیدروپونیک
جالب است بدانید که درروش هیدروپونیک نحوه اجرای دیوار سبز، بستر کشت بر پایه آب میباشد به عبارتی خاک دیگر وجود ندارد و آب کلیه مواد غذایی این دیوار زنده را تأمین مینماید. درواقع همانطور که میدانید گیاهان برای رشد نیازمند چند عامل مهم اولیه ازجمله نور، هوا، آب و بستری مناسب مثل خاک که تمامی املاح و مواد معدنی موردنیاز را فراهم میکند میباشند. در همین راستا نیز کلمه هیدروپونیک از دو بخش هیدرو (آب) و پونیک (تغذیه) تشکیلشده است، با توجه به این مشخص است که معنی هیدروپونیک یعنی تغذیه توسط آب میباشد. در سیستم هیدروپونیک املاح، ویتامینها و مواد معدنی از طریق آب به ریشه گیاه که در بستری خنثی قرار میگیرد رسانده میشود از همین رو در این سیستم خاک حذف میشود و تغذیه بهصورت یکنواخت انجام میپذیرد. بهطورکلی میتوان اذعان نمود که دیوار سبز هیروپونیک بسیار جذاب بوده و مجهز به سیستم تأسیساتی میباشد که بهصورت هوشمند مواد غذایی را به گیاهان تزریق مینماید.
• دیوار سبز نمد پلیمری
دیوار سبز نمدی (نمد پلیمری) یکی از انواع دیوار سبز است که در آن گیاهان طبیعی بر روی سطح عمودی کشت میشوند. دیوار سبز نمدی شامل یکپارچه نمدی پلیمری باقابلیت زهکشی مناسب میباشد که با شکلی مشخص تا میخورد و بر روی قاب زیرساخت قرار میگیرد. نحوه قرارگیری این پارچه نمدی بهگونهای است که یک یا چند گلدان یا محفظه برای کشت عمودی بهطور ردیفی با جیب رو به بالا، ایجاد میگردند. سپس گیاه در غلاف اولیه قرار میگیرد و در این محفظهها کشت میشود. لازم به ذکر است که این روش سیستم جدیدتر نصبت به دیگر سیستمهای اجرای دیوار سبز است و دارای مزایای بیشتری نصبت به روشهای گذشته میباشد. همچنین از مزایای این سیستم نصبت به سایر سیستمها میتوان به سبکی سازه دیوار سبز، تعویض و تغییر آسان گیاهان، تهویه مناسب ریشه گیاهان، سیستم زهکشی قویتر، آزادی عمل در انتخاب گیاهان مختلف و. اشاره کرد.
اهمیت اجرای سیستم دیوار سبز در محیط
شاید برای شما نیز جالب باشد اگر بدانید که فلسفه وجودی گرین وال یا دیوار سبز به قدمت پیدایش انسان میباشد. درواقع درگذشته اجداد و پدران ما از قدیمالایام با طبیعت آمیخته بودند، برخلاف عصر جدید اجداد انسان نیاز روزانه خود را بهطور مستقیم از گیاهان به دست میآورد که ازجمله این نیازها شامل غذا، سرپناه و یا حتی ساخت ابزار بود. ازاینرو همنشینی با گیاهان در روح انسان بهطور طبیعی تا به امروز رسوخ نمود، به همین دلیل است که حتی انسان امروزی در کنار گیاهان احساس امنیت و آرامش مینماید. از طرفی باید مطرح نمود که امروزه با توجه به فرهنگ آپارتماننشینی در عصر مدرن و محدودیت فضا برای محل کار و زندگی خلأ فضای سبز در محیطهای کوچک کاملاً مشهود است به همین جهت نیز بهرهمندی افراد از این سازه زیبا یعنی گرین وال نیاز طبیعی و بااهمیتی به شما میرود. در همین راستا نیز همانطور که اشاره شد گرین وال بهصورت کلی به دو نوع گرین وال مصنوعی و طبیعی تقسیمبندی میشود که ازنظر اجرا، دیوار سبز بسیار متنوع است. البته لازم به ذکر است که این سیستمهای زیبا در ایران بیشتر در بستر مودلار اجرا میگردد.
آشنایی با مزایای استفاده از گرین وال یا دیوار سبز
همانطور که در مقدمه این مقاله از سازه افزار نیز اشاره شد، گرین وال برای انواع فضاهای داخلی و خارجی مناسب است. البته باید در نظر داشت که بسته به شرایط آب و هوایی حاکم بر فضا، باید گل و گیاهان داخل آن را بهدرستی انتخاب نمود. بهطورکلی اغلب از دیوارههای سبز آن بهمنظور زیبایی شهری و محیط استفاده میشود اما سوای این مورد بهرهمندی از این نوع سیستمها مزایای دیگری نیز به همراه دارد که در ادامه به بررسی آنها بهطور دقیقتر میپردازیم:
نصب دیوار سبز و افزایش ارزش بنا
جالب است بدانید که اجرای گرین وال، ایجاد ارزشافزوده برای ساختمان و واحدهای مسکونی موجود در اطراف آن را ایجاد میکند؛ زیرا نوعی منحصربهفرد برای دکوراسیون محسوب میشود و لازم است با حساسیت خاصی اجرا شود؛ بنابراین این نوع از سیستمهای سبز میتوانند ازجمله امکانات جانبی یک ملک بهحساب آمده و ارزش بنای بیشتری را برای مالک به وجود آورند.
اعمال زیبایی به دکوراسیونهای داخلی و خارجی با استفاده از گرین وال
همانطور که احتمالاً شما نیز شاهد آن بودید، گرین وال، دید بصری بسیار زیبا و فضای سبز متنوع برای محیط را به همراه دارد. درواقع در بسیاری از موارد توصیه میشود برای منحصربهفرد شدن و زیبایی چشمنواز نما، از گرین وال استفاده شود. اجرای دیوار سبز میتواند تداعیگر قسمتی از طبیعت در فضا باشد تا بتوان از آن حس سر سبزی و طراوت را دریافت کرد. از طرفی از انواع دیوار سبز بهعنوان پوششی برای نواقص و نازیباییها میتوان استفاده کرد. در بسیاری از موارد شاهد هستیم که برخی از قسمتها، هرقدر هم که تعمیر شوند و راهکارهای مختلف روی آنها بهکاربرده شود، بازهم کاربردی و شکیل نیستند؛ بنابراین گرین وال راهکاری است که میتوان به کمک آن نواقص را پوشش داد حتی اجرای گرین وال برای پر کردن فضاهایی که خالی هستند نیز ترفند عالی میباشد.
اجرای دیوارههای سبز در فضای شهری و افزایش سرانه فضای سبز
اجرای دیوار سبز راهکاری عالی برای افزایش سرانه فضای سبز شهری و حتی ملک موردنظر محسوب میشود. چراکه امروزه با آپارتمانسازیهای متعدد، لازم است از المانهای مختلف برای تأمین اکسیژن و زیبایی با پوشش گیاهی استفاده کرد که گرین وال یکی از بهترین آنها محسوب میشود. درواقع وجود این نوع از سیستمها علاوه بر بالا بردن سرانه فضای سبز شهری کمک بزرگی نیز بهمنظور افزایش اکسیژن محیط میباشد.
ایجاد فضایی مطبوع و روح بخشیدن به فضا با نصب دیوار سبز
اجرای گرین وال در مواردی که برای فضای داخلی بهکاربرده شود، به کاهش دمای هوا و خنک شدن فضای داخلی کمک میکند. همچنین از دیگر مزایایی که اجرای دیوار سبز به همراه دارد، روح بخشیدن به محیط است. درواقع در همین راستا میتوان اذعان نمود که حتی بهکارگیری این دیوارهای بسیار زیبا با ایجاد دید بصری مطلوب به افزایش راندمان کاری و افزایش انرژی افراد حاضر در آن مکان کمک میکند.
نقش گرین وال بهعنوان عایق در محیط
شاید برای شما جای تعجب داشته باشد اگر بدانید در بسیاری از موارد، اجرای گرین وال بهعنوان عایقی برای حرارت و دما عمل میکند؛ اما باید برای اجرا بهتر آن از متخصصین کمک گرفت تا خود به گزینهای آسیبزننده تبدیل نشود. همچنین دیوارهای سبز میتوانند در محیطهای داخلی و خارجی ساختمان نصب شوند و در فصول مختلف سال باعث کاهش هدر رفت انرژی و درنتیجه کاهش هزینههای ناشی از آن شوند.
محافظت از سازه و تهویه هوا
جالب است بدانید که گاهی هدف از اجرای گرین وال، حفظ بنا میتواند باشد. درواقع در مواردی برای حفظ برخی از قسمتهای سازه در مقابل شرایط آب و هوایی برخی از مناطق میتوان بهره گرفت. این موضوع طبق نظر کارشناسان، به صلاح ماندگاری برخی از بناها خواهد بود. همچنین لازم به ذکر است که فیلتر ذرات معلق و پاکسازی هوای محیط توسط گیاهان بهکاربرده شده در گرین وال، ایجاد میشود. گل و گیاهان بهکاربرده شده، میتوانند هوایی تازه و اکسیژن مطلوبی را برای محیط فراهم کنند. ازاینرو اجرای گرین وال در ابعادی هرقدر کوچک، میتواند گزینهای عالی برای محیطهای اداری یا پرتردد باشد.
آشنایی با معایب نصب دیوار سبز
در کنار تمام مزایایی که برای این نوع از سیستمهای سبز وجود دارد از مشکلات رخداده برای دیوار سبز هم نباید غافل شد که بهمرورزمان بروز میکنند. با توجه به همین مسئله نیز میتوان معایب گرین والها را شامل:
• مشکل زهکشی برای گیاهان
• نفوذ ریشه به بافت اصلی دیوار در زیر دیوار سبز
• سنگینی بر روی دیوار اصلی ساختمان و درنتیجه احتمال نشست آن
• سختی نگهداری و رسیدگی به گیاهان در دیوار سبز
• ایجاد بستر مناسب برای ورود حشرات به داخل ساختمان
• احتمال آلرژی افراد ساکن در ساختمان به برخی از گیاهان در دیوار سبز
آشنایی با هزینههای اجرا و قیمت دیوار سبز برای انواع گیاهان
بهطورکلی قیمت دیوار سبز و هزینه اجرای آن متغیر بوده و به عوامل متعددی بستگی دارد و طبیعتاً هزینه اجرای دیوار سبز در انواع مختلفی از این سیستمها متفاوت است. درواقع در یک نگاه کلی میتوان مطرح کرد که نوع گیاهی که در اجرای دیوار سبز بهکاررفته است، سایز پنل گیاهی، قالبهایی که برای نوع خاک مصرفی بهکاررفته است، طبیعی بودن یا مصنوعی بودن گیاهی که بهکاررفته است، نوع پوشش گیاه که کامل است یا نیمه گیاهی و در آخر، طریقه سیستم آبرسانی برای اجرای دیوار سبز ازجمله المانهایی مهم در تعیین هزینه اجرای گرین والها میباشند. البته ذکر این نکته الزامی است که پروژههای بزرگتر نسبت به پروژههای جزئیتر به دلیل کاهش هزینههایی مانند قطعات، تأسیسات آبیاری و قاب معمولاً هزینه کمتری در هر مترمربع به خود اختصاص میدهند؛ بنابراین با توجه به اینکه، نقطه شروع قیمتگذاری اجرای دیوار سبز، اندازه متراژ محل و مساحت موردنظر است، اما عوامل مؤثری در کمتر یا بیشتر شدن این هزینهها نیز وجود دارد که این موارد شامل:
• متراژ محل و مساحت
• نوع دیوار سبز (داخلی یا خارجی) و نوع سازه (نیاز به تقویت سازه)
• طرح دیوار سبز و جزئیات آن بهعنوانمثال اینکه دیوار سبز یک مربع ساده است و یا دارای طراحی پیچیدهای میباشد.
• فاصله برای حملونقل دیوار سبز در کنار نوع گیاه بهکاررفته در دیوار سبز
• سایز پنل گیاهی و قالبهای بهکاررفته در آن
• نوع خاک مصرفی و طبیعی یا مصنوعی بودن گیاهان دیوار سبز
• مدل سیستم آبرسانی دیوار سبز و الزامات و محل سیستم آبیاری دیوار سبز
• حجم تأسیسات سازهها و پنل ها
• تعداد پرسنل اجرایی موردنیاز و زمانبندی پروژه
• هزینه احتمالی طراحی پوششهای اضافی در طول اجرای دیوار سبز
جمعبندی
همانطور که در این مقاله از سازه افزار همچون دیگر نوشتارهای ما مطالعه نمودید، دیوار سبز دیواری است که بخشی از آن یا تمام آن دارای پوشش گیاهی است. دیوارهای سبز مبتنی بر شرایط، ممکن است در محیط داخل یا خارج از ساختمان نصب گردد. همچنین همانطور که در متن این نوشتار کامل نیز اشاره شد تکنیکها و روشهای مختلفی بهمنظور اجرای دیوارهای سبز در ابعاد متفاوت و در محوطه داخلی یا نمای بیرونی ساختمان وجود دارد. دیوارهای سبز همچنین به نامهای دیوارهای زنده، دیوارهای زیستی، باغهای عمودی یا بهطور علمی VCWV (دیوارهای پیچیده گیاهی عمودی) خوانده میشوند... دیوارهای سبز بسیار باشکوه هستند؛ کاربرد آنها در بامهای سبز نمای دلنشینی را ایجاد مینماید که صرفنظر از مزایای زیستمحیطی، همگان میتوانند از آن لذت ببرند. در پایان نیز امیدواریم که این مقاله از وبلاگ سازه افزار برای شما عزیزان مفید واقعشده باشد.