آشنایی با ویبراتورهای برقی بتن
اگر با اصول بتنریزی و یا کار با ملاطهای ساختمانی آشنا باشید، میدانید که بتن تازه ریخته شده در یک محل مخصوصاً اگر حجم زیادی داشته باشد دارای حدوداً ۵ تا ۲۰ درصد هوا میباشد که وجود این حبابها تراکم بتن را کم میکند و طبیعتاً پایداری و مقاومت بتن را کاهش میدهد. به همین دلیل وجود ویبراتورهای بتن میتواند این دست از مشکلات را برطرف نموده و درعینحال بتنی کاملاً باکیفیت را بهمنظور ادامه فرایند ساختوساز در اختیار شما قرار دهد. با توجه به همین مسائل نیز این بار در وبلاگ سازه افزار به سراغ شناخت بیشتر ویبراتورهای برقی بتن رفته تا اطلاعاتی کامل و مفید را بهمنظور یک خرید موفق در اختیار شما عزیزان قرار دهیم، پس مثل همیشه با جامعترین سایت نیازمندیهای صنعت ساختوساز یعنی سازه افزار همراه باشید.
ویبراتور برقی چیست؟
در حالت کلی ویبراتور برقی دستگاهی است که با استفاده از ارتعاش و لرزههای که در شیلنگ ویبراتور و پوکر بهکاررفته در آن ایجاد میکند، باعث از بین رفتن حبابهای درون بتن و یا همان هواگیری بتن در سازههای مختلف میگردد. بهطورکلی ویبراتور مورداستفاده در بتنریزی برای انجام هواگیری صحیح بتن در انواع مختلف عرضه و تولید میگردد که از مهمترین آنها میتوان به ویبراتور بنزینی، ویبراتور برقی، ویبراتور دریلی، ویبراتور موتوری و غیره اشاره نمود. در این میان اما یکی از پرکاربردترین انواع موتور ویبراتور، ویبراتور برقی میباشد که در ادامه این مقاله از سازه افزار به ارائه توضیحاتی بیشتر در این باب میپردازیم.
آشنایی با اجزای بهکاررفته در ویبراتور برقی بتن
بهطورکلی یک موتوربرقی از قطعات مختلفی تشکیلشده است که در ادامه این نوشتار از سازه افزار به معرفی هر بخش میپردازیم. در همین راستا لازم است بدانید که دوشاخ ویبراتور برقی یکی از قطعات بهکاررفته در ویبراتور برقی است که بهعنوان محل اتصال کوپلینگ شلنگ ویبراتور بهحساب میآید. از طرفی یکی دیگر از قطعات بهکاررفته در ویبراتور برقی گلدون میباشد که بهعنوان گردگیر و یا همان محافظ بر روی کوپلینگ و دوشاخه ویبراتور قرارگرفته و از دستگاه و موتور آن در مقابل عوامل خارجی و گردوغبار بهخوبی محافظت میکند. همچنین از دیگر اجزای مهم تشکیلدهنده ویبراتور برقی شاسی میباشد که خود دارای دو نوع ثابت و گردون میباشد.
بیشتر بخوانبد : دریل بتن ک چیست و چه کاربردهایی دارد؟
در موتوربرقی شاسی از نوع ثابت است و یک چهارچوب فلزی در طراحی این سیستم وجود دارد که موتور ویبراتور برقی در قسمت کف شاسی آن ثابتشده و بهطور اصولی پیچ و فیکس گردیده است؛ بنابراین درصورتیکه شاسی استفادهشده در ویبراتور برقی از نوع گردون باشد، موتور دستگاه بر روی یک صفحه گردون قرارگرفته و پیچ میشود. جالب است بدانید که از مهمترین مزایای استفاده از شاسی گردون در ویبراتور برقی این است که شیلنگ ویبراتور این امکان را پیدا میکند که بهصورت کامل و تحت ۳۶۰ درجه زاویه در اطراف ویبراتور برقی چرخش نماید و فعالیت داشته باشد.
آشنایی با انواع ویبراتور های برقی
همانطور که تا بدین جای این مقاله نیز مطالعه نمودید، در حالت کلی ویبراتور برقی دستگاهی است که با استفاده از آن و همچنین با بهکارگیری نیروی الکتریسیته به ایجاد لرزش در بتن پرداخته و همین امر به هواگیری بتن کمک میکند. در همین راستا جالب است بدانید که ویبراتور های برقی در انواع مختلف و همچنین تیپهای مختلفی روانه بازار میگردد که هرکدام قدرتهای مختص به خود را ارائه میدهند. بهطورکلی از انواع ویبراتورهای برقی میتوان به دو مدل پایه ثابت، پایه متحرک و همچنین انواع شلنگ ویبراتور برقی و شلنگ ویبراتور دریلی اشاره نمود.
همچنین در این میان انواع ویبره بدنه نیز نوعی از ویبراتور برقی بهحساب میآید که در انواع مختلف 750، 1000، 1500، 3000 دور ارائه میگردد و میتواند قدرت ضربه زنی در بین ۱۰ کیلوگرم الی ۱۰ هزار کیلوگرم را ارائه نماید. بهطورکلی شرکتهای مختلف ایرانی، چینی، ترکیهای و شرکتهای معتبر اروپایی به تولید انواع مختلف ویبراتور برقی میپردازند که هرکدام دارای کاربردها و مزیتهای مخصوص به خود میباشد. در پایان نیز لازم به ذکر است که درزمانی که بهمنظور فعالیت عمرانی خود به قدرت ضربه زنی کمی در پروژه بتنریزی احتیاج داشته باشید بهتر است که از یک ویبراتور برقی تک فاز استفاده نمایید. همچنین درزمانی که قدرت ضربه زنی بالا و هواگیری بتن در سازه موردنظر احتیاج باشد میتوان از یک موتور ویبره برقی سه فاز استفاده کرد.
بیشتر بخوانید : همه چیز در مورد دوربین نقشه برداری
آشنایی با ویبراتور بتن دریلی
جالب است بدانید که ویبراتور دریلی به دلیل اندازه کوچکی که دارد دستی است و مناسب انواع فضاهای کم و پروژههای کوچک است. به همین دلیل افرادی که میخواهند عملیات حبابگیری بتن را در مقیاس کوچکتر انجام دهند از این ویبره دریلی استفاده میکنند. این ویبراتور بتن توسط شیلنگ ویبراتور دریلی، به کار گرفته میشود و یکی از ویژگیهای این دستگاه سبک بودن آن بهمنظور حمل صریح در طول فعالیت است. بهطورکلی این ویبراتور در دستهی انواع ویبراتورهای برقی قرار میگیرد بهراحتی به کار میافتد و نیازی به سوخت و یا تعویض روغن ندارد. همچنین لازم به ذکر است که ویبراتور دریلی در دو نوع پوسته پلاستیکی و پوسته آلومینیومی در بازار موجود است و به دلیل استحکام این پوستهها، از زیان ضربات احتمالی به موتور کاسته میشود.
آشنایی با ویبراتور بتن بنزینی
همانطور که از نام این دستگاه نیز مشخص است، این نوع دستگاه با سوخت بنزین کار میکند و از 3000 تا 3600 دور در دقیقه، دور خروجی آن میباشد. در مقایسه با ویبراتور برقی، این ویبراتور بتن به برق نیاز ندارد و ازاینرو ازنظر ایمنی مطمئنتر است و همچنین در نبود برق مشکلی ایجاد نمیکند؛ اما جالب است بدانید که تعمیر و نگهداری موتور ویبراتور بنزینی به دلیل اینکه ساختار پیچیدهتری دارد، مشکلتر است. این دستگاه باید همواره ازنظر پمپبنزین و روغن، شمع و یا وایرها سالم باشد و تعمیر خرابی آن بهمراتب سختتر و زمانبر است؛ اما جالب است بدانید که آنچه ویبراتور بتن بنزینی را از دیگر ویبراتور ها متمایز میکند، قدرت بینظیر آن در تولید ویبره موردنیاز پروژههای بزرگ ویبره زنی است.
آشنایی با ویبراتور بتن دیزلی
بهطورکلی ویبراتور بتن دیزلی ازنظر وزن، قدرت و صدایی که تولید میکند، در میان انواع دیگر ویبراتور بتن، پیشروست. این ویژگیها به دلیل مشخصات فنی آن میباشد. این ویبراتور از سوخت گازوئیل استفاده میکند و در پروژههای بسیار بزرگ به کار گرفته میشود؛ زیرا با موتور 4 زمانهای که دارد، دارای قدرت 6 اسب بخاری است و با نیرویی که دارد در حجمهای بزرگ، عمل ویبراسیون بتن را بهخوبی انجام میدهد. به دلیل وزن زیادی که این ویبراتور بتن دارد، حمل آن سختتر است و برای پروژههای کوچک با فضای کم مناسب نیست. همچنین روغن یکی از عوامل حیاتی این ویبراتور است؛ بهطوریکه دکمهای در کنار سایر دکمهها برای کنترل سطح روغن تعبیهشده است. عیب اصلی این دستگاه این است که اگر سوخت آن در حین کار تمام شود، باید بهمنظور استارت مجدد ویبراتور بتن، عمل هواگیری و قلق گیری انجام شود. لازم به ذکر است که اتصال میان شیلنگ و موتور ویبراتور توسط یک فلنچ ایجاد میشود. دوشاخهی موجود در فلنچ به دلیل اینکه با شیلنگ ویبراتور کوپل شده است، لرزش را به فنر تعبیهشده در موتور منتقل میکند. همین امر و قدرت زیاد آن دلیل قیمت بیشتر این نوع ویبراتور بتن نسبت به دیگر مدلها میباشد.
بیشتر بخوانید : تراز لیزری
آشنایی با سازوکار طراحی ویبراتورهای برقی
بهطورکلی میتوان اذعان نمود که هدف از طراحی تا ساخت انواع ویبراتور، خلق تجهیزاتی است که میتواند از سطح تا عمق بتن را درست قبل از سخت شدن به لرزش انداخته تا با این اقدام بتواند سیال بتن را مجبور به نفوذ در فضاهای خالی نماید. در همین راستا این مولد میتواند یک موتور بنزینی، دیزلی و یا برقی باشد. جالب است بدانید که در طراحی این دستگاه نوع موتور ویبراتور، معرف نوع شیلنگ ویبراتور میباشد. اصولاً موتور ویبراتور هایی با مولدهای بنزینی و یا دیزلی نمونههای بسیار قدرتمندی میباشند اما درعینحال شرایط بهکارگیری از آنها بسیار سخت و البته پرهزینه میباشد. به همین دلیل غالباً از این نوع از دستگاهها در سطح عملیات بتنریزی بسیار بزرگ استفاده میشود. در مقابل موتور ویبراتور هایی که با استفاده از مولدهای برقی کار میکنند، نمونههای قدرتمندی هستند که میتوانند در حجم محدود از انواع ساختوسازهای مسکونی مورداستفاده قرار گیرند. چراکه این نوع از ویبراتور های برقی با استفاده از موتورهای برقی طراحیشده و بهمراتب از قیمت تا کاربرد به نسبت مولدهای موتورهای احتراق داخلی بهتر میباشند. درواقع در امتداد موتور ویبراتورهای برقی، شیلنگهای ویبراتور حضور دارند که همراه با یک محور باقابلیت انعطاف بالایی طراحیشدهاند. همچنین محور فنر گونه این شیلنگها از یکسو قدرت گردش مولد را گرفته و آن را در امتداد خود به سمت قطعهای به نام پوکر (قسمت لرزاننده سر شیلنگ ویبراتور برقی بانام پوکر شناخته میشود) هدایت خواهد کرد. پوکر در انتهای شیلنگ ویبراتور قرار داشته و باهدف تبدیل نیروی گردشی به یک قدرت لرزشی با فرکانس بالا تعریف و پیاده شده است.
آشنایی با روش صحیح ویبره زنی بتن
بهطورکلی بهمنظور رسیدن به یک بتن متراکم، باید اقدام به استفاده از دستگاه ویبراتور کرده تا با لرزاندن اعماق بتن حجم یکنواخت موردنظر را استخراجکنیم؛ اما این اقدام بهصرف قرار دادن شیلنگ ویبراتور در اعماق بتن حاصل نخواهد شد. درواقع در طی این فرایند باید شیلنگ ویبراتور برقی در داخل بتن به شکل منظم قرارگرفته باید و درعینحال به نحوی در بتن فرورفته باشد که بتواند میان هر دو قسمت لرزانیده شده همپوشانی ایجاد کند. در یک نگاه نازک بینانه تر باید اذعان نمود که نمیتوان با قرار دادن پوکر در سر آزاد شیلنگ ویبراتور در یک قسمت از حجم بتن تمام عملیات ویبره زنی را نهایی کرد. چراکه شیلنگ ویبراتور برقی تنها بخشی از حجم اطراف خود را در نوسان لرزش گونه خود فروبرده و باعث ایجاد سیال متراکم هدف خواهد شد. این محدوده بسته به قدرت ویبراتور متغیر است.
البته در ویبراتورهای قویتر شاهد وسعت بالاتری از فضای بتن متراکم هستیم؛ اما درنهایت نمیتوانیم تمام حجم بتن را از این طریق ویبره زنی کرده باشیم؛ بلکه لازم است هر بار قسمت لرزاننده سر شیلنگ ویبراتور برقی را که بانام پوکر شناخته میشود از اعماق بتن خارج کرده و در فواصل منظم دوباره راهی اعماق بتن نمود. البته این فرایند را باید با این شرط به انجام رساند که فاصله هر دونقطه متوالی در بتن بهگونهای باشد که تحت تأثیر ویبراتور برقی از هر دونقطه همدیگر را همپوشانی کرده باشند. لازم به ذکر است که هرگونه قرارگیری مایل و یا افقی بر سطح یا عمق بتن مانع از ایجاد نتایج مطلوب خواهد شد. همچنین نفوذ قسمت پوکر در شیلنگ ویبراتور به اعماق بتن باید بهآرامی صورت گیرد و بهآرامی نیز از آن خارج شود. جالب است بدانید که این حرکت آرام باعث شده تا بتن فرصت پر کردن خلأ ناشی از عدم حضور پوکر را پیدا کند؛ بنابراین با بیرون کشیدن پوکر باعث خلق حبابهای ریز در اعماق بتن خواهیم شد. اتفاقی که مانع از ایجاد استحکام لازم درنتیجه نهایی کار میشود.
آشنایی با شیلنگ ویبراتور و عملکرد آن
شیلنگ ویبراتور یا شیلنگ ویبره برای از بردن حباب و خلل و ارتعاش بتن بوده و معمولاً در سایزهای 1 و ۱.۵ و 2 و ۲.۵ و 3 اینچ (هر اینچ برابر با ۲.۵۴ سانتیمتر) مورداستفاده قرار میگیرد. درواقع شیلنگهای ویبراتور از یک قسمت اصلی به نام پوکر تشکیل میشوند؛ که حرکت دورانی و دریافتی از نیروی مکانیکی و الکتریکی و یا پنوماتیکی را به ضربه و ارتعاش تبدیل میکند. جای پوکر در سر شیلنگ ویبره قرار دارد و قسمت اصلی که با بتن در تماس میباشد و عمل ارتعاش بتن را انجام میدهد.(گرفتن هوا و حباب بتن). بهطورکلی شیلنگ ویبراتور در سه دسته برقی، بادی و مکانیکی در بازار موجود میباشد. در همین راستا لازم است بدانید که معمولاً از نوع مکانیکی در اکثر پروژههای متوسط و کوچک مورداستفاده قرار میگیرد و شیلنگهای برقی و بادی و کانورتوری اصولاً در کارهای بزرگ و پروژههای وسیع بتنریزی با حجم سنگین مورداستفاده قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید : بانک اطلاعات ساختمان | پروژه های در حال ساخت
آشنایی با مشخصات اصلی شیلنگ ویبراتور ایده آل
• مقاومت بالا و انعطافپذیری بالا در پیچ خوردن و خم شدن
• مقاومت در برابر پاره شدن و سایش در کنار ارتعاش یکدست برای از بین بردن آب اضافی بتن و درنتیجه تراکم بتن بالا و مقاوم
• نگهداری و تعمیر آسان و روان کاری و روغنکاری آسان داخل شیلنگ ویبره
آشنایی با نکاتی مهم در باب استفاده از ویبراتورهای بتنی
• قبل از آغاز کار از وضعیت ویبراتور بتن مطمئن شوید و بخشهای مختلف آن را موردبررسی قرار دهید.
• تیپ ویبراتور را بر اساس اندازه و ابعادی که نیاز به ویبره دارد، انتخاب کنید. همچنین توصیه میگردد در همه حال یک ویبراتور اضافی در محل پروژه داشته باشید.
• در مواقع کار با ویبراتور بتنی را بهصورت لایهلایه بریزید طوری که هر لایه بتن کمتر از 50 سانتیمتر (بین 30 تا 50 سانتیمتر) باشد.
• قسمت ابتدای ویبراتور باید در زمان معین داخل بتن گردد؛ و همچنین ویبراتور را در زاویه عمودی در بتن فروبرید و تحت هیچ شرایطی در جهت افقی حرکت ندهید. برای بهتر فشرده شدن بتن ویبراتور را در 10 سانتیمتر در لایه قبلی قرار داده. در موقع قرار گرفتن ویبراتور بتنی در مصالح شلنگ را هل ندهید و به آن نیرو وارد نکنید.
• هرگز ویبراتور را در داخل آرماتور فشار ندهید و ویبراتور را در فاصله 7 سانتیمتری از دیوار بکار بگیرید. همچنین به یاد داشته باشید که پوکر ویبراتور را به صوت عمودی (بالا و پایین) از بتن خارج کنید.
• هرگز ویبراتور بتن را برای زمان طولانی بهصورت روشن خارج از بتن قرار ندهید.
نکات مهم در رابطه با خرید ویبراتور برقی بتن
• به یاد داشته باشید که مجهز بودن سیستم به موتوری قدرتمند و مناسب برای راهاندازی شیلنگ ویبراتور ازجمله بااهمیتترین مشخصههای این دستگاه میباشد. درواقع زمان ارتعاش ویبراتور در هر نقطه بتن باید 5 الی 15 ثانیه باشد.
• ویبراتور برقی بتن باید دارای دور خروجی مناسب باشد تا بهمرورزمان به شلنگ آسیبی وارد نشود؛ بنابراین در باب این مسئله حتماً از نمایندگیهای مجاز سؤال نمایید.
• یک ویبراتور برقی باکیفیت باید دارای شاسی قوی و مناسبی باشد.
• حتماً به یاد داشته باشید که ویبراتور برقی مناسب راهاندازی آسانی دارد.
کلام آخر
بتن متریال بسیار مقاوم در فضاهای ساختوسازهای امروزی است؛ اما درجات مقاومت آن کاملاً تحت تأثیر مقدار تراکم آن میباشد. هر چه بتن متراکمتر باشد، توانایی خلق یک سازه مستحکمتر را خواهد داشت. برای متراکم سازی بتن بهترین ایده که در حال حاضر تنها ایده عملی است، انجام عملیات ویبره زنی میباشد. ویبره زنی باعث قرارگیری بهتر ذرات تشکیلدهنده آن در کنار هم خواهد شد. موجب ایجاد یک تراکم بالا از بتن شده، درنتیجه سطح تماس بتن با آرماتورها را نیز افزایش خواهد داد. بهاینترتیب با بهرهمند شدن از ویبراتور برقی و یا هر نمونه مناسب دیگری میتوانیم بتن مسلح بسیار مرغوبتری داشته باشیم. در پایان این مقاله از سازه افزار نیز امیدواریم که کلیه مطالب نوشتهشده در این راهنما برای شما عزیزان مفید واقعشده باشد.