انواع ورق ام دی اف و کاربردهای آنها
در ساخت یک ساختمان، اجرای دکوراسیون آن و برخی از وسایل ساختمان از مصالح مختلفی استفاده میشود. چوب یکی از متریالهای پرکاربرد در بخشهای مختلف ساختمان است. یکی از انواع چوبهای مورداستفاده، ورق ام دی اف است. این دسته از ورقها را همه ما با طراحی کابینتهای آشپزخانه میشناسیم. تقریباً در بسیاری از آپارتمانهای مسکونی از انواع ورقهای ام دی اف برای طراحی کابینتها استفاده میشود. قابلیت خود و قیمت مقرون بهصرفهتر این متریال در مقایسه با بسیاری دیگر از متریالهای موجود در بازار موجب میشود که انتخاب بسیاری ورقهای ام دی اف باشد. در این مقاله در خصوص مزایای استفاده از ورق ام دی اف، انواع ورق ام دی اف و کاربردهای آنها بهطور مفصل بحث خواهیم نمود. در ادامه با ما همراه باشید.
ام دی اف چیست؟
MDF مخفف عبارت Medium Density Fiberboard است که در زبان فارسی به نام تخته فیبر با چگالی متوسط تعریف میشود. بنابراین از همینجا میتوان تشخیص داد که ام دی اف در دستهبندی انواع چوبها در ردیف تختههای فیبر قرار میگیرند. چگالیام دی اف چیزی در حدود 650 تا 800 کیلوگرم بر مترمکعب است که بسته به نوع ام دی اف تولیدشده متفاوت خواهد بود.
ام دی اف چگونه تولید میشود؟
پس از قطع درختان و از بین بردن شاخ و برگ آنها، قسمت فیبری چوب را بهصورت خردشده در کنار یکدیگر قرار میدهند. در ادامه لازم است تا یکمرتبه دیگر کار پاکسازی خرده چوبها انجام شود تا اطمینان حاصل کنیم که چوبها بههیچوجه حاوی هیچ ذره اضافی نیستند. با توجه به ابعاد و اندازه ریز ذرات فیبر، میتوان از صافی برای این کار استفاده کرد. صافیهای مختلفی وجود دارد که هریک از آنها ذرات خاصی را جدا میکنند. یکی از اصلیترین صافیها، صافی آهنربایی است. این دسته از صافیها تمام ذرات آهنی موجود در میان خرده چوبها را خارج میکنند. درنهایت میتوان اطمینان حاصل کرد که ذرات باقیمانده صرفاً خورده چوبهای خالص هستند.
در ادامه راه بهوسیله هوای گرم، خرده چوبها را کاملاً خشک میکنند تا هیچ نوع رطوبتی در آنها باقی نماند. سپس خرده چوبها را از نوعی مش عبور میدهند. نقش این مشها دستهبندی ذرات خرده جوب در ابعاد و اندازههای مشخص است. در ادامه هر دسته از خرده چوبها وارد دستگاه به خصوصی میشوند و درنهایت بهصورت فیبر درمیآیند. فیبرها بهصورت ورق در بازار عرضه میشوند. این ورقها دارای ابعاد و اندازههای مختلفی هستند که هریک برای مصارف خاصی مورداستفاده قرار میگیرند. بهطورکلی این ضخامت ورقهای ام دی اف موجود در بازار چیزی در حدود 20 تا 30 سانتیمتر است.
پس از ایجاد ورقها در ابعاد و ضخامتهای مشخص، آن را داخل دستگاه پرس خشک قرار میدهند. آنچه بهعنوان خروجی این دستگاه در اختیار ما قرار میگیرد، ورق ام دی اف است. از این مرحله به بعد باید کارهای پردازش ورقها انجام شود تا قابلیت استفاده و همچنین ظاهر مناسب پیدا کنند. ازجمله این اقدامات میتوان به سنباده زنی، رنگکاری و روکشدهی اشاره نمود.
مزایای استفاده از ورق ام دی اف چیست؟
با فرآیند تولید ورقهای ام دی اف بهطور مختصر آشنا شدیم. مطلب مهمی که باید در این قسمت به آن اشارهکنیم این است که این دسته از ورقها چه مزایایی را به ارمغان میآورند. مهمترین خصوصیات ورقهای ام دی اف را میتوان در موارد زیر خلاصه نمود:
1- ام دی اف قابلیت پرداخت بسیار زیادی دارد. در بازار ورقهای ام دی اف را میتوان در طرحها و رنگهای بسیار متنوعی خریداری نمود و این یک مزیت رقابتی برای ورق ام دی اف در مقایسه با سایر انواع چوبها است.
2- ام دی اف را در انواع و کلاسهای مختلفی در بازار عرضه میکنند. در ادامه در خصوص انواع ورقهای ام دی اف بیشتر توضیح میدهیم تا این مسئله بهطور کامل روشن شود.
3- پس از فرآیند پرداخت سطح ورقهای ام دی اف کامل صاف به نظر میرسند و هیچگونه برجستگی یا فرورفتگی در آنها وجود ندارد.
4- در فرآیند تولید ام دی اف مشاهده کردید که از خرده چوب تولید میشود. این مسئله موجب میشود که قیمت تمامشده آن در مقایسه با بسیاری دیگر از انواع چوبها پایینتر باشد.
5- هوادهی گرم و خشک ذرات چوب ام دی اف هرگونه رطوبت داخلی آن را از بین میبرد. درنتیجه موجب میشود که شرایط برای رشد قارچها و باکتریها در داخل چوب مساعد نباشد.
6- فرآیند نصب ورق ام دی اف نسبت به بسیاری دیگر از انواع چوب راحتتر است و حتی میتوان با چسب چوب نیز آنها را متصل نمود.
7- در عین اینکه از ذرات خرده چوب تولید میشود ولی مقاومت نسبتاً بالایی نیز دارد و در مصارف مختلف میتوان از آن استفاده نمود.
8- با توجه به پرداختی که روی سطح ورقهای ام دی اف انجام میشود، خط و خراش کمتری روی سطح آن میافتد و مقاومت زیادی در برابر این مسئله از خود نشان میدهند.
انواع ورق ام دی اف
در اصطلاح فنی برای دستهبندی انواع ورق ام دی اف از کلاسبندی استفاده میکنند. در ادامه ضمن معرفی هر یک از کلاسهای ورق ام دی اف، به بررسی کاربردها و مشخصات آنها میپردازیم.
ورق ام دی اف نازک یا Thin MDF (کلاس A)
این دسته از ورقهای ام دی اف در ضخامتهای کم در بازار عرضه میشوند. بهعنوانمثال ورقهای باضخامت 1.8، 2.5، 4 و 6 میلیمتر در این دسته قرار میگیرند. استاندارد تولید این دسته از ورقهای ام دی اف نیز EN 6225 است. از ورقهای ام دی اف نازک در تولید کفپوشهای پیویسی، رویههای چوبی، دیوارپوشهای چوبی، بدنه داخلی کمدها و کابینتها و همچنین صنعت خودروسازی بهوفور استفاده میشود.
ورق ام دی اف ضخیم یا Thick MDF (کلاس B)
این دسته از ورقهای ام دی اف بهمراتب از دسته قبلی ضخیمتر است. برای تولید ورقهای ام دی اف ضخیم نیز از استاندارد EN 6225 استفاده میشود. بهطور ورقهای ام دی اف کلاس B را در ضخامتهای 30 تا 60 میلیمتر در بازار به فروش میرسانند. با توجه به اینکه ضخامت این دسته از ورقها نسبتاً بالا است، برای برشکاری و ماشینکاری میتوان از آنها استفاده نمود. معمولاً این دسته از ورقها نیز بهعنوان رویه استفاده میشوند. بهعنوانمثال در برخی از آشپزخانهها بهجای استفاده از سنگ روی کابینت، از ورقهای ضخیم ام دی اف که طرح و نقش دار هستند، استفاده میشود.
ورق ام دی اف با مقدار کمی فرمالدهید یا Low Formaldehyde MDF (کلاس C)
در تولید این دسته از ورقهای ام دی اف از مقدار کمی فرمالدهید استفاده میشود تا در عمل جلوی پدیده خوردگی تا حد زیادی گرفته شود. در بازار این دسته از ورقها را بانام ورق ام دی اف استاندارد نیز میشناسند. استاندارد مورداستفاده در تولید این ورقها EN 662-1 است. از ورقهای کلاس C ام دی اف در صنعت تولید مبلمان استفاده زیادی به عمل میآید.
ورق ام دی اف مقاوم به رطوبت یا MDF.HLS – MDF.H (کلاس D)
در فرآیند عادی تولید ورقهای ام دی اف از نوعی چسب حاوی فرمالدهید برای چسباندن خردههای چوب به یکدیگر استفاده میشود. اگر قرار باشد از ام دی اف در مناطقی استفاده کنیم که سطح رطوبت بالا است، لازم است تا تمهیداتی متناسب با این شرایط بیندیشیم. چراکه رطوبت میتوان اثر مخرب زیادی روی ام دی اف داشته باشد. بهاینترتیب که اصطلاحاً موجب باد کردن ورقهای ام دی اف میشود و عملاً استحکام و زیبایی ظاهری آنها تا حد زیادی افت میکند.
بیستر بخوانید : کمد دیواری
برای این منظور از نوعی چسب مخصوص ضد رطوبت بهجای چسب فرمالدهید استفاده میشود که عملاً میتواند مقاومت ام دی اف را در برابر رطوبت بهطور قابلتوجهی افزایش دهد. نتیجه تولید این دسته از ورقها آن است که در شرایط محیطی با رطوبت تا هشتاد درصد نیز بهراحتی میتوان از آنها استفاده نمود. بنابراین در تولید اقلام مورداستفاده در حمام و دستشویی میتوان بهراحتی از ورق ام دی اف کلاس D استفاده کرد.
ورق ام دی اف مقاوم در برابر حشرات و قارچها (کلاس E)
در تولید ورقهای ام دی اف مقاوم در برابر حشرات و قارچها از نوعی آفتکش یا حشرهکش مخصوص استفاده میشود تا زمینه برای رشد باکتریها و قارچها بههیچعنوان فراهم نشود. بهطور خاص این دسته از ام دی اف ها در تولید پارکتها یا کفپوشها مورداستفاده قرار میگیرند.
ورق ام دی اف ضد شعله یا Flame Retardant MDF (کلاس F)
همانطور که از نام این دسته از ورقهای ام دی اف مشخص است، در برابر حرارت مقاومت بسیار زیادی از خود نشان میدهند. این یک مزیت بسیار خوب برای چوب به شمار میرود؛ چراکه اغلب چوبها در برابر شعله آتش بشدت آسیبپذیر هستند. معمولاً از ورقهای ام دی اف کلاس F در تولید دیوارپوشها و قفسهای فروشگاهی استفاده میشود.
نکته: ورقهای کلاس G و H در ردیف فیبرهای با چگالی بالا و پایین قرار میگیرند و به ام دی اف مرتبط نمیشوند. به همین دلیل از بحث درباره آنها در این مقاله صرفنظر میکنیم.
ورق ام دی اف با روکش تزئینی (کلاس I)
با توجه به اینکه بحث دکوراسیون داخلی به یک سرفصل بسیار بااهمیت در ساختمانهای مختلف تبدیلشده است، طراحی ورق ام دی اف با روکشهای تزئینی جایگاه بسیار ویژهای پیداکرده است. بسیاری از مشتریان به دنبال تهیه ورقهای ام دی اف کلاس I هستند. در روکش این دسته از ورقها از چوب، پیویسی و روکشهای ملامینه استفاده میشود تا ظاهر زیباتری را برای آنها به ارمغان بیاورند.
ورق ام دی اف قالبگیری شده (کلاس J)
این دسته از ورقها را به کمک قالبهای خاصی تولید میکنند. اصلیترین کاربرد ورقهای کلاس J مربوط به رویههای درب چوبی است.
ورق ام دی اف خام (کلاس K)
یکی دیگر از انواع ورقهای ام دی اف که در بازار مورداستفاده قرار میگیرند، ورقهای کلاس K یا ورقهای خام نام دارند. در بسیاری از مواقع از روکشهای خاصی برای ورقهای این دسته استفاده میشود تا ظاهر بهتری برای آنها ایجاد شود. از خصوصیات ام دی اف خام میتوان به سطوح صاف و متراکم، قابلیت ماشین خوری و ابزارزنی، قابلیت شکلپذیری، انجام روسازیهای گوناگون مثل روکشهای چوبی و غیره چوبی، رنگآمیزی، قیمت مناسب و زیبایی ظاهری را میتوان نام برد. از ورقهای خام ام دی اف برای تولید مبل، اسباببازی و پارتیشنبندی فضای داخل ساختمان استفاده میشود.
ورق ام دی اف هایگلاس (کلاس L)
آخرین کلاس ورق ام دی اف که درواقع جدیدترین نوع این ورقها نیز به شمار میرود به کمک روکشهای پلاستیکی به نام پلسکی روکش داده میشوند. این دسته از روکشهای پلاستیکی از پلی کربنات تولید میشوند و ظاهر نسبتاً شفاف، براق و درخشانی دارند. در عین استحکام بیشتری که در مقایسه با شیشه دارد، وزن آنها سبکتر است و این بهعنوان یک مزیت بسیار مهم به شمار میرود. اکثر تختههای هایگلاس یکرو بوده که یک سمت آن را با لایه محافظ مانند سلفون پوشانده شده و سمت دیگر ظاهری سفید از جنس ملامین و کاغذ است.
بیشتر بخوانبد : بانک اطلاعات ساختمان | پروژه های در حال ساخت
معایب ورقهای ام دی اف چیست؟
در انتها لازم است تا مقداری درباره معایت ورقهای ام دی اف نیز توضیح دهیم تا شناخت کاملی نسبت به آنها به دست بیاوریم. این ورقها در برابر نفوذ آب بسیار حساس هستند و باید از نفوذ آب به داخل ساختار آنها جلوگیری به عمل بیاید. بهجز ورقهای مقاوم در برابر شعله، سایر ورقهای ام دی اف در برابر حرارت حساس و آسیبپذیر هستند. بافت ورقهای ام دی اف در مقایسه با بسیاری از انواع چوبها ظریفتر است و همین مسئله باعث میشود ماشینکاری و همچنین اتصال آنها کار دشواری باشد.
کلام پایانی
در این مقاله با انواع ورق ام دی اف و کاربردهای آن آشنا شدیم. در ساختمانهای مسکونی و اداری امروزی ردپای ورقهای ام دی اف را میتوان مشاهده نمود. قابلیتهای خوبی که ام دی اف از خود نشان میدهد در کنار قیمت نسبتاً کمتر آن در مقایسه با بسیاری دیگر از انواع چوبها موجب شده است که استفاده از آن بیشتر موردتوجه قرار بگیرد.
سازه افزار محلی برای درج آگهیهای فعالان حوزه ساختمانسازی است. به کمک جستجو در آگهیهای این سایت میتوانید در کمترین زمان ممکن محصولات یا خدمات موردنیاز خود را در دسترس داشته باشید.