تیرچههای کرومیت و بتنی هر کدام قابلیت خاص خود را دارند و در شرایط مناسب میتوان از آنها استفاده نمود. سقفهایی که به کمک تیرچههای کرومیت بنا میشوند را سقف کرومیت مینامند و سقفهایی که با تیرچههای بتنی ساخته میشوند با عنوان سقف بتنی شناخته میشوند. در ادامه به معرفی بیشتر در خصوص سقفها و تیرچههای کرومیت میپردازیم و مراحل اجرای این سقفها را موردبررسی قرار میدهیم.
معرفی سقفهای کرومیت
همانطور که از نام این سقفها مشخص است، سقفهای کرومیت را به کمک تیرچههای کرومیت بنا میکنند اما ازنظر روش اجرای این نوع سقفها، کاملاً مشابه با سقفهای با تیرچهبلوک هستند. تیرچههای کرومیت بکار رفته در سقفهای کرومیت ویژگیهای مثبت زیادی را برای ما به ارمغان میآورند. تیرچههای کرومیت، نوعی تیرچههای فلزی هستند که در اصطلاح تخصص با تیرچههای با جان باز شناخته میشوند. استفاده از این تیرچهها استحکام بنای ساختمان موردنظر را ارتقا میبخشد و یکپارچگی خوبی را برای سقف به وجود میآورد.
اگر قرار باشد از تیرچه بلوکه برای احداث سقف استفاده شود، به دلیل حالت افقی یا خوابیدهای که دارند، باید از شمع برای نگهداری آنها استفاده کرد. این شمعها در زیر سقف قرار داده میشود و وظیفه آنها ایجاد تعادل و ثبات برای تیرچهبلوکها است؛ اما نکته مثبت در استفاده از سقفهای کرومیت آن است که تیرچه کرومیت نیازی به شمع برای نگهداری ندارد. چون دارای ساختار ایستا و عمودی هستند. حذف شمعها در احداث این نوع سقفها هزینه جانبی احداث بنا را کاهش میدهد و از طرف دیگر سرعت اجرای پروژه را نیز افزایش میدهد. یکی دیگر از مزایایی که استفاده از تیرچههای کرومیت برای ما به همراه دارد، آن است که میتوان به کمک آنها چندین سقف را در زمان واحد اجرا نمود و کار ساخت آنها را پیش برد.
اجزای تشکیلدهنده سقف کرومیت
بهطورکلی سقفهای کرومیت از پنج جزء تشکیل میشوند که مهمترین آنها تیرچههای کرومیت هستند. این پنج جزء اصلی عبارتاند از:
تیرچه کرومیت
تیرچههای کرومیت، از جنس فولاد ساخته میشوند. این تیرچهها در ردیف اجزای از پیش ساختهشده سقف کرومیت به شمار میروند. بار اصلی سقف روی این تیرچهها قرار میگیرد و مهمترین وظیفه در سقف کرومیت به عهده آنها است. در ادامه بیشتر به معرفی تیرچه کرومیت میپردازیم.
بلوک
یکی دیگر از اجزایی که در سقفهای کرومیت استفاده میشوند، بلوک نام دارد. کاربرد بلوک در سقف کرومیت ایجاد توازن وزنی با ایفای نقش پرکنندگی در سقف است. بلوکهای مورداستفاده در سقفهای کرومیت را میتوان از سه جنس تولید کرد. سیمان، پلی استایرن و سفال، سه مادهای است که برای تولید بلوک سقفهای کرومیت بکار میروند.
بلوکهای سفالی ازنظر قیمت تمامشده مقرون بهصرفهتر هستند اما طبعاً به سبب ساختارشان تحمل وزن پایینتری دارند. بلوکهای سیمانی نیز که بیش از سه نوع دیگر مرسوم هستند، وزن سنگینی دارند اما میزان استحکام سقف را بهخوبی افزایش میدهند. نوع سوم بلوکها که از پلی استایرن ساخته میشوند، در عین وزن پایینشان، تحمل بار مناسبی نیز دارند اما قیمت تمامشده آنها نسبت به دو نوع بلوک دیگر بالاتر است.
میلگردهای حرارتی
یکی از چالشهای بسیار مهمی که پس از پایان احداث سقف ممکن است به وجود بیاید، نوسانات حرارتی زیادی است که در طول فصول مختلف سال و بسته به نوع کاربری ساختمان ایجاد میشود. این نوسانات دمایی باعث ایجاد تنشهای حرارتی بعضاً شدیدی در سقفها میشوند. باید در احداث سقف پیشبینی لازم در خصوص این مسئله در نظر گرفته شود.
برای این منظور در سقفهای کرومیت، از میلگردها افت و حرارت استفاده میشود تا تنشهای حرارتی وارد به سقف توسط آنها کنترل و دمپ شود. جهت نصب این میلگردها در سقف، دقیقاً با زاویه 90 درجه نسبت به تیرچه کرومیت است. محل نصب آنها نیز در قسمت بالایی سقف در نظر گرفته میشود.
کلاف عرضی
یکی دیگر از اجزایی که باید همواره در سقفهای کرومیت مورداستفاده قرار گیرد، کلاف عرضی است. البته ممکن است گاهی اوقات در برخی پروژهها مشاهده کنید که این کلافها توسط سازنده سقف، حذف شود که به نظر تصمیم اشتباهی است. کلافهای عرضی روی میلگرد قرار میگیرند برای این منظور حداقل باید دو میلگرد با عرض بیش از 12 میلیمتر برای استحکام این کلاف در نظر گرفته شود. کمترین پهنای کلاف نیز معمولاً ده سانتیمتر خواهد بود.
بتن پوششی
در مرحله آخر اجرای سقف کرومیت، پس از نصب تیرچه کرومیت و سایر اجزاء در محل مقرر خود، لازم است تا به کمک بتن پوششی کار اجرای سقف تکمیل گردد.
بیشتر بخوانید: تیرچه و مزایای آن
تیرچه کرومیت چیست؟
تیرچه کرومیت، تیرچهای از جنس فولاد است که بهعنوان یک عضو از پیشساخته در پروژههای احداث سقف کرومیت استفاده میشود. در خصوص شمایل ظاهری این تیرچهها میتوان گفت که مشابهت بسیار زیادی با تیرچههای فندولهای دارند اما ازنظر ساختار مورداستفاده باهم متفاوت هستند.
در تیرچههای فندولهای در قسمت زیرین میلگرد قرار داده میشود اما در تیرچههای کرومیت، بهجای میلگرد، از ورقهای فولادی در قسمت زیرین تیرچهها استفاده میشود. ورقه فولادی مورداستفاده در قسمت زیرین، حدود 3 تا 4 میلیمتر ضخامت دارند. مشابه قسمت زیرین، در قسمت بالای تیرچههای فندولهای نیز میلگرد کار گذاشته میشود اما در تیرچههای کرومیت از پروفیلهای نبشی بهجای ورقهای فولادی استفاده میشود.
همانطور که در قسمتهای قبلی گفته شد، این تیرچهها دارای ساختار ایستا هستند و جهتی عمودی رو به بالا به خود میگیرند. به همین دلیل در هنگام بتنریزی تمام وزنی که به آنها تحمیل میشود را بهخوبی تحمل میکنند و نیازی به شمع برای نگهداری آنها وجود ندارد. همین مسئله باعث میشود که بتوان در زمان اندکی چندین سقف را بهصورت همزمان بتنریزی کرد.
تیرچههای کرومیت در مقایسه با تیرچهبلوکها وزن کمتری دارند. به همین دلیل کار نصب و اجرای آنها از سهولت بیشتری برخوردار است.
استفاده از سقف تیرچه کرومیت چه مزایایی برای ما به همراه دارد؟
تا اینجای کار با سقفهای تیرچه کرومیت آشنایی مقدماتی پیدا کردید. خصوصیات و ویژگیهای مثبت این سقفها، مزایای بسیار زیاد و ارزشمندی را برای ما به همراه دارد. برخی از مهمترین این مزایا عبارتاند از:
عدم نیاز به شمع برای بتنریزی
این مسئله یکی از اصلیترین مزایای سقفهای کرومیت در مقایسه با سایر سقفها است.
وجود فضای مناسب میان تیرچهها
در کارخانهها و کارگاههای بزرگ، یکی از دغدغههای همیشگی عوامل مجموعه پیدا کردن فضای مناسب برای تعبیه تأسیسات مکانیکی و الکتریکی موجود در ساختمان است. استفاده از سقفهای کرومیت این امکان را به شما میدهد که بسیاری از سیمکشیها و تجهیزات مرتبط با تأسیسات مجموعه را از فضای خالی موجود در میان تیرچهها عبور دهید.
امکان احداث سقفها با دهانههای بلندتر
گاهی اوقات کارفرما در احداث سقف در نظر دارد که دهانه سقفها را بلندتر در نظر بگیرد. استفاده از تیرچهبلوک این امکان را از شما سلب میکند اما تیرچههای کرومیت این قابلیت را بهخوبی برای سازنده به ارمغان میآورد.
کاهش تعداد تیرچههای موردنیاز
اگر قرار باشد در احداث یک سقف از دو نوع تیرچه کرومیت یا تیرچهبلوک استفاده شود، باید این مسئله را بدانید که در صورت استفاده از تیرچههای کرومیت، تعداد تیرچه کمتری موردنیاز شما خواهد بود.
بالا رفتن سرعت اجرای سقف
تیرچههای کرومیت اصلیترین جزء در سقفهای کرومیت به شمار میروند. این تیرچهها یک جزء از پیش ساختهشده بهحساب میآیند. لذا در هنگام اجرای پروژه نیازی بهصرف زمان برای آمادهسازی آنها وجود ندارد؛ بنابراین کار احداث سقف در کمترین زمان ممکن انجام میشود.
بیشتر بخوانید: بتن شفاف (لیتراکن) و مزایا آن
وزن کم تیرچه کرومیت
در مقایسه با تیرچهبلوکها، تیرچههای کرومیت وزن کمتری دارند. این مسئله کمک میکند تا کار جابهجایی آنها در هنگام اجرای سقف راحتتر صورت بگیرد.
اجرای همزمان چند سقف
به دلیل آنکه نیازی به شمع برای مرحله بتنریزی در سقف وجود ندارد، میتوان چندین سقف را بهطور همزمان اجرا نمود.
استحکام بیشتر سقف
به دلیل ساختار تیرچههای کرومیت، قوام و استحکام سقف افزایش پیدا میکند. همچنین حالت همگون و یکپارچهای در سقف ایجاد میشود که شکل خوشایندی را برای سقف به دنبال دارد.
کاهش میزان بتن مصرفی
به تجربه ثابتشده است که در صورت استفاده از سقفهای تیرچه کرومیت، میزان حجم بتن موردنیاز برای اجرای سقف در مقایسه با سقفهای تیرچه بلوکه در حدود 30 درصد کاهش پیدا میکند که عدد کاملاً قابلتوجهی است و نمیتوان بهراحتی از کنار آن عبور کرد چون کاهش قابلتوجهی در هزینه کلی پروژه ایجاد میکند.
کاهش هزینهها
در وهله اول هزینه خرید تجهیزات سقف تیرچه کرومیت برای پروژه بالاتر از سقفهای تیرچه بلوکه خواهد بود؛ اما با توجه به سهولت در اجرا، زمان موردنیاز کم برای احداث سقف و عدم نیاز به شمع برای بتنریزی درمجموع هزینههای کل پروژه را کاهش میدهد و برای سازنده مقرونبهصرفه خواهد بود.
آیا استفاده از سقف کرومیت، چالشهایی نیز به همراه دارد؟
با مشاهده مزایای بیشمار سقفهای کرومیت، شاید بسیار ترغیب شده باشید که از این نوع سقف برای در پروژه خود استفاده کنید؛ اما قبل از اقدام باید این نکته را در نظر داشته باشید که اجرای این سقفها یک کار فوقالعاده تخصصی است که نیاز به مهارت و تجربه بالایی دارد. استانداردها و نکات اجرایی زیادی برای احداث صحیح سقفهای کرومیت وجود دارد که باید بهدقت آنها را بررسی کرد و صحت و درستی آنها را در تکتک مراحل اجرای سقف زیر نظر گرفت. همچنین درصورتیکه گچکاری در انتهای احداث سقف کرومیت، اصولی و درست انجام نشود، پس از مدتی تیرچه کرومیتها و آثار آنها در سقف نمایش داده میشود.
بنابراین اگر تصمیم به احداث سقف کرومیت در پروژه خود دارید، حتماً به سایت سازه افزار سر بزنید. سازه افزار یک بستر فوقالعاده برای ثبت درخواستهای شما است. همچنین میتوانید بهترین و خوشنامترین تأمینکنندگان و فعالان صنعت ساختمانی را در سازه افزار پیدا کنید و با آنها وارد مذاکره شوید.
مهمترین الزامات اجرای سقفهای کرومیت
همانطور که اشاره کردیم در اجرای سقفهای تیرچه کرومیت، الزامات و استانداردهایی وجود دارد که تحت هیچ شرایطی نباید نادیده گرفته شوند. مهمترین الزامات و استانداردها عبارتاند از:
1- همواره در احداث تیرچه کرومیتها، فضای خالی بین تیرچهها به وجود میآید. این فضا را عمدتاً برای جانمایی تأسیسات مکانیکی و الکتریکی استفاده میکنند. نکته مهم درباره فاصله بین تیرچهها آن است که همیشه باید کمتر از 75 سانتیمتر فاصله خالی بین دو تیرچه وجود داشته باشد.
2- همانطور که ذکر کردیم، یکی از اجزای سقفهای کرومیت، بلوکها هستند و بلوکها را میتوان از سه جنس مختلف ساخت. ضخامت سقف هر چه قدر که باشد، باید در نظر داشته باشید که ضخامت بلوکها نباید کمتر از ضخامت سقف باشد. همچنین در خصوص پهنای بلوکها نیز ذکر این نکته ضروری است که اگر جنس بلوکها پلیاستایرن باشد، پهنای بلوک باید بیش از 14 سانتیمتر باشد. همچنین اگر بلوکهای سفالی و سیمانی مورداستفاده قرار گیرند، پهنای آنها باید بیش از 12 سانتیمتر در نظر گرفته شود.
3- ورقهای فولادی و نبشیهایی که در قسمت زیرین و بالایی تیرچه کرومیت قرار میگیرند، باید ضخامت در حدود 3 میلیمتر و بیشتر داشته باشند.
4- برای میزان بتن رویه سقف کرومیت نیز الزاماتی وجود دارد. به این صورت که تحت هیچ شرایطی نباید ضخامت بتن رویه از 5 سانتیمتر کمتر باشد. همچنین اگر مقدار عددی فاصله تیرچه بیشتر از 5 سانتیمتر بود، باید میزان بتن رویه را معادل همان عدد در نظر بگیرید.
5- همانطور که گفتهشده استفاده از کلاف عرضی در اجرای سقفهای کرومیت یک امر کاملاً ضروری است و نباید تحت هیچ شرایطی از آن صرفنظر کنید. در خصوص ابعاد موردنیاز برای کلاف عرضی نیز در بالا توضیح دادیم.
مشاهده کنید: جامع ترین و بروزترین مرکز آگهی های کالا و خدمات ساختمانی
کلام پایانی
آنچه در این مقاله مطالعه کردید، معرفی مختصری درباره سقف تیرچه کرومیت، نحوه اجرای آن و همچنین الزامات و استاندارهای لازم در احداث این سقفها بود. سازه افزار سعی دارد تا با افزایش آگاهی شما در موضوعات مختلف صنعت ساختمانی، راهنمای مناسبی برای کمک به تصمیمگیری درست در زمینه احداث یک بنای بینظیر ارائه دهد.
بامطالعه این مقالات ضمن آشنایی با آشنایی بیشتر با مسائل مرتبط با صنعت ساختمان میتوانید برای اجرای پروژههای مختلف خود با سازندهها و تأمینکنندگان مختلفی که از سراسر کشور آگهیهای خود را در سازه افزار ثبت میکنند، آشنا شوید. بهاینترتیب قادر خواهید بود که با تأمینکنندگان مختلف آشنا شوید و با بررسی سابقه و عملکرد آنها، بهترینشان را برای همکاری انتخاب نمایید.