دریل بتن کن چیست و چه کاربردهایی دارد؟
حتماً میدانید که امروزه استفاده از ابزارآلات دستی و نیروی انسانی بسیار بالا اقدام به کندن و برداشتن بتنهای بسیار سخت به تاریخ پیوسته است بلکه کارگران دیگر میتوانند بهراحتی و با استفاده آسان از دریلهای بتن کن، هرگونه بتن با هر ضخامتی را بهراحتی و در کوتاهترین زمان ممکن تخریب کنند. همین امر سبب شده است تا شاهد افزایش خرید بتن کن توسط بسیاری از افراد در صنعت ساختوساز کشور باشیم. در همین راستا آشنایی کامل با این ابزار کاربردی و شناخت کامل آن میتواند به یک خرید موفق و رضایتبخش منجر شود؛ بنابراین در این بخش از سازه افزار شما عزیزان را با دریل بتن کن و ویژگیهای آن آشنا میکنیم. پس با وبلاگ سازه افزار جامعترین سایت نیازمندیهای صنعت ساختوساز کشور همراه باشید.
آشنایی با دستگاهی به نام دریل بتن کن
بهطورکلی میتوان مطرح کرد که دریل بتن کن ازجمله دستگاههایی میباشد که در دسته ابزارهای حرفهای در صنعت ساختوساز قرار دارد و از آن بهمنظور اجرای فرآیند تخریب و سوراخکاری استفاده میشود. درواقع انجام فرآیند تخریب سبک و دریل کاری متریال هایی هم چون بتن، سنگ و آجر با استفاده از این نوع ابزارآلات بسیار راحت میباشد. جالب است بدانید که این ابزار شباهت زیادی به چکش تخریب دارد و تنها تفاوت آن در این میباشد که دریل بتن کن میتواند عملیات سوراخکاری را نیز انجام دهد اما چکش تخریب قادر به انجام این کار نیست. دستگاه دریل بتن کن در ظرفیتهای گوناگون ساخته و مورداستفاده قرار میگیرد. همچنین لازم به ذکر است که در ساخت آن از پیستون استفاده میشود که نهتنها باعث بالا رفتن قدرت تخریب این دستگاه میشود، بلکه میتواند بهعنوان وسیلهای برای حفاری نیز مورداستفاده قرار گیرد. در پایان نیز میتوان از دیگر اجزای سازنده این ابزار، به سیستم مته و قلم گیر که عملکردی همانند چکش تخریب دارد اشاره کرد.
بیشتر بخوانید : همه چیز در مورد دوربین نقشه برداری
آشنایی با بخشهای تشکیلدهندهی یک دریل بتن کن
این ابزار کاربردی مانند هر سیستم دیگری از بخشهای مهمی تشکیلشده که شناخت آنها میتواند به رفع اختلال و اشکالی در ساختار آنها کمک کند؛ بنابراین بخشهای مختلف این نوع از دریلها به شرح زیر میباشد:
۱. موتور دریل
همانطور که میدانید موتور یک وسیله، قلب تپندهی یک وسیله میباشد. درواقع موتور دریل تعیینکنندهی سرعت و قدرت یک دریل میباشد. بهطورکلی موتورها در دو نوع ساده و گیربکسی وجود دارند که در این میان اما موتورهای گیربکسی از امکانات بیشتری برخوردند که این موارد شامل قابلیت تنظیم سرعت، تغییر گشتاور و جهت چرخش است. لازم به ذکر است که نوع دیگر موتورها علاوه بر چرخش، قابلیت چکشی و ضربه زدن به سطوح رادارند. این ضربات در موتورهای باقدرت مختلف، متفاوت است و با نرخ ضربه در دقیقه شناخته میشود. میزان قدرت موتور دریلها برحسب وات سنجیده میشود که این اندازه از حدود ۲۰۰ وات شروعشده و بالا بودن این عدد به مفهوم قدرت بالاتر دستگاه است.
۲. سهنظام
پس از موتور، سهنظام مهمترین بخش یک دریل میباشد. سهنظامها بر اساس نصب مته به دودسته تقسیم میشوند که شامل بخش آچارخور و خودکار میشود. در مدل آچارخور، برای هر بار تعویض مته به آچار مخصوص نیاز میباشد؛ اما در نوع خودکار، با نیروی دست و چرخش، میتوان متهی دریل را عوض کرد. لازم به ذکر است که سهنظام 10 متداولترین نوع سهنظام میباشد. منظور از این عدد، نصب مته یا سری پیچگوشتی تا اندازهی ۱۰ میلیمتری درون سهنظام است. عموماً دریلهای معمولی کوچک، از این نوع سهنظام برخوردارند. نوع دیگر سهنظام شماره ۱۳ است که دریلهای بزرگتر از این نوع سهنظام بهره میبرند.
بیشتر بخوانید : تراز لیزری
۳. مته دریل
مته نیز بهنوبهی خود مهم است. این قسمت با سطوح مختلف تماس پیدا میکند و سوراخها را در اعماق متفاوت ایجاد میکند. اگر سطحی که میخواهید دریل کاری را بر روی آن انجام دهید، چوبی، پلاستیکی و یا فلزی بود، حتماً باید از متهی فولادی استفاده کنید؛ اما اگر سطح دریل کاری شما گچی، بتنی و سیمانی بود، نیاز به متهی الماسِ میباشد. بهطورکلی متههای الماسِ از مقاومت بالایی برخوردارند و برای ساخت آنها از ترکیبات کربنی استفاده میشود. همچنین لازم به ذکر است که انواع متههای فولادی نیز به همان اندازه پرکاربرد بوده و از آلیاژ فولادی ساختهشدهاند.
آشنایی با ویژگیهای بتن کن
• همانطور که در ادامه خواهید خواند، این نوع دریل برحسب وزن و سیستم قلمگیری به انواع بتن کن چهار شیار و پنج شیار تقسیم میشود.
• به یاد داشته باشید که مقدار شیار بالاتر نشان از بیشتر بودن قطر قلم و استفاده در کارهای سنگینتر است.
• بهطور عمده در کارهای نصب و تأسیسات که نیاز به سوراخکاری و کندن سطح بتن است، از این نوع از ابزارآلات استفاده میشود.
آشنایی با انواع دریل بتن کن
در بازار انواع دریلها شما میتوانید مدلهای مختلفی از این نوع ابزارآلات کاربردی را در برندهای مختلف خریداری کنید. به همین منظور نیز در این بخش از این نوشتار به ارائه اطلاعاتی در باب انواع دریل بتن کن میپردازیم
بیشتر بخوانید : بانک اطلاعات ساختمان | پروژه های در حال ساخت
۱. دریل بتن کن چهار شیار
بهطورکلی ساختار این مدل بهگونهای است که میتوان مته و قلمهایی به قطر ۳۰ میلیمتر را در آن قرارداد. درواقع قلمهایی که در این نوع بتن کن مورداستفاده قرار میگیرند نسبت به قلمهای بتن کن پنج شیار، نازکتر و سبکتر میباشند. درواقع میتوان اذعان نمود که قلم تخریب در دستگاههای بتن کن چهار شیار برای انجام تخریبهای کم و محدود استفاده میشود و برای انجام پروژههایی که دارای تخریب بالایی هستند، استفاده از نوع از دریلها توصیه نمیگردد. بتن کنهای ۴ شیار باوجود وزن کمی که دارند، از قدرت سوراخکاری بالاتری نسبت به دریلهای چکشی برخوردار میباشند. به همین علت اصولاً از این نوع دریل بهمنظور سوراخکاریهای سبک بر روی مصالحی مانند، بتن، سیمان، آجر و گچ استفاده میشود.
۲. دریل بتن کن پنج شیار
جالب است بدانید که در این مدل از بتن کنها از مته و قلمهایی با قطری بیش از ۳۴ میلیمتر استفاده میشود که به نسبت نمونه چهار شیار، وزن سنگینتری داشته و این توانایی را دارد که در حین اجرای عملیات تخریب ضربههای قدرتمندی به محل وارد نماید. در همین راستا جالب است بدانید که این مدل دارای سیستم میرایی لرزش نیز میباشد که سبب دفع لرزش شده و از انتقال آن به کاربر جلوگیری میکند؛ بنابراین این ویژگی از ایجاد خستگی در هنگام کار با دستگاه جلوگیری به عمل میآورد. مدل پنج شیار این دستگاه از قدرت بسیار بالایی برخوردار بوده و در کنار آن وجود مته گیر، امکان استفاده از آن را در سختترین فرآیندهای اجرایی امکانپذیر میباشد.
همچنین ازآنجاییکه وزن این دستگاه عموماً بیش از ۵ کیلوگرم میباشد، از یک سیستم کنترل سرعت در آن استفادهشده است. این سیستم امکان چرخش مته در ۵ یا ۶ وضعیت را فراهم میکند. به یاد داشته باشید در هنگام استفاده از دریل بتن کن، از واردکردن فشار زیاد بر آن خودداری نمایید، چراکه انجام این کار به دستگاه آسیب رسانده و طول عمر آن را کاهش میدهد. همچنین میتواند باعث کند شدن سر مته نیز شود. لازم به ذکر است که این ابزارآلات کاربردی بر اساس حالتهای مختلفی که دارند نیز به سه دسته مجزا قابلتقسیم هستند که این موارد شامل:
• تک حالته
این نوع از دریل بتن کن فقط دارای حالت چکشی است.
• دوحالته
این نوع از دریل بتن کنها دارای حالتهای چکشی و چکشی-چرخشی میباشند.
• سه حالته
بهطورکلی این نوع از ابزارآلات دارای حالتهای چکشی و چکشی-چرخشی و حالت چرخشی میباشند.
مروری بر تفاوتهای بتن کن و چکش تخریب
بهطورمعمول ممکن است افراد غیرحرفهای این دو ابزار کاربردی را با یکدیگر اشتباه گرفته و بهمنظور رفع نیاز خود با مشکل مواجه شوند. با توجه به همین مسئله در این بخش به ارائه فاکتورهایی در باب تفاوتهای چکش تخریب و بتن کن میپردازیم:
• قدرت موتور
میزان قدرت چکش تخریب بیشتر از بتن کن است. این موضوع را میتوان بهراحتی برحسب نوع و حجم استفاده از دستگاه بهراحتی درک کرد. بیشتر بودن قدرت چکش تخریب به کاربر کمک میکند تا بتواند سطوح سخت را در مدتزمان کمتری تخریب کند.
• اندازه
اندازه، یک فاکتور مهم در هنگام انتخاب یک دریل است. چراکه اگر فکر میکنید باید در ابعاد بزرگتر سرمایهگذاری کنید و هدف شما تخریب ساختمان است، باید به فکر خرید چکش تخریب باشید؛ اما اگر فعالیت موردنظر شما تنها در سوراخ کردن بتن، سنگ و سطح سخت دیگر است، باید دریلی را خریداری کنید که سایز کوچکتری داشته باشد. چکش تخریب ابعاد بزرگتری نسبت به بتن کن دارد و برای کارهای سنگین مناسبتر است.
• اثربخشی
باید کمی به مقادیر فنی توجه کنید. نیروی ضربه در ژول مشخصشده است. برای چکش تخریب، بیش از 20 ژول است. برای بتن کن این مقدار تنها 15 ژول است. این بدان معنا است که یک چکش تخریب اثربخشی بیشتری دارد. این امر باعث میشود برش و سوراخ کردن بتن بسیار سادهتر انجام شود.
• قابلحمل بودن
تفاوت بتن کن با چکش تخریب به قابلحمل بودن آنها نیز خلاصه میشود. بتن کن به دلیل ابعاد کوچکتر، وزن کمتری نیز نسبت به چکش تخریب دارد؛ بنابراین برای حمل بتن کن و جابجایی آن و همچنین کار کردن نیز وسیله مناسبتری است. ناگفته نماند، هر چه ابعاد و وزن دریل کمتر باشد، تسلط و دقت کار نیز بیشتر خواهد بود.
• تجهیزات
بهطورکلی بهمنظور کارهای بزرگ از قبیل سوراخ کردن بتن و تخریب ساختمان، چکش تخریب دارای تجهیزات مختلفی است. همه تولیدکنندگان دامنه کاملی از این تجهیزات را در اختیار مشتریان قرار نمیدهند. دارا بودن مته با قطرهای مختلف و قابلیتهایی نظیر ضدضربه بودن و ضد لرزش نیز ازجمله ویژگیهای یک چکش تخریب است. البته لازم به ذکر است که این مورد درباره بتن کن نیز صادق است، اما تفاوت در برند و تولیدکننده هر دوی این دستگاهها از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد.
نکاتی در باب نگهداری و افزایش طول عمر دریل بتن کن
• عدم افزودن هرگونه روغن و گریس به دستگاه
• عدم استفاده از دریل بتن کن همانند دیلم، چراکه این کار موجب خرابی مخزن قلم، شکستن گلویی دستگاه و حتی شکستن قلم میشود.
• به یاد داشته باشید که از مدلهای 2740 و 2750 رونیکس، در دریلهای بتن کنی میتوان برای عملیاتهای تخریب خیلی سبک مانند جدا کردن سنگ نما و یا کاشی و سرامیک دیوار آشپزخانه استفاده نمود؛ بنابراین اگر به دنبال ابزاری صرفاً برای عملیات تخریب هستید، بهتر است یک چکش تخریب خریداری نمایید.
• نکته دیگر توجه به سایز مته ابزار با توجه به رویه کاربری میباشد.
• به یاد داشته باشید که حین کار با دریل بتن کن حدوداً هر 10 دقیقه دستگاه را خاموشکنید و به مدت 2 تا 3 دقیقه به آن استراحت بدهید. موتور محرک دریلهای بتن کن آرمیچری است و در کاربری طولانیمدت داغ میشود؛ این امر میتواند به قطعات داخلی دریل آسیب برساند.
• سرویسکاری و رسیدگی به دستگاه را به افراد متخصص بسپارید؛ معمولاً پس از هر 110 تا 120 ساعت کار باید دریل بتن کن را برای سرویس دورهای به نمایندگی ارجاع دهید. سرویسهای دورهای شامل تعویض گریس و شستشوی کامل به همراه تعویض کلیه اورینگ ها و کینگهای مهم میباشند که نقش بسیار مهمی در اثربخشی دستگاه و عمر طولانیتر آن رادارند.
زمان سرویس دستگاه بتن کن
بهطورکلی زمان سرویس دستگاه در بیشتر دریل بتن کنها، زغال چکشها دارای فیوز قطع میباشد که با رسیدن زغال به سطح موردنظر، فیوز آن عمل کرده و دستگاه دیگر کار نمیکند؛ بنابراین درصورتیکه دستگاه به این دلیل روشن نشد، باید بدانید زمان سرویس کردن دریل بتن کن فرارسیدهاست.
آشنایی با برندهای معروف دریل بتن کن
در بازار انواع دریلهای بتن کن برندهای معروف و مهمی حاضر میباشد که ازجمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. دریل بتن کن دوو
یکی از بهترین مارک دریل بتن کن موجود در بازار دریل بتن کن دوو است که در برخی مدلهای چکش تخریب این برند میتوان به ویژگیهایی از قبیل وزن سبک که باعث میشود فرد بتواند انجام سوراخکاری در سقف را بهراحتی انجام دهد، قدرت تخریب بالا که میتواند انجام عمل تخریب و سوراخکاری را باقدرت بیشتر انجام دهد، وجود سیستم قلم گیر چهار شیار استفاده از کلید ضد غبار و بلبرینگ ضد غبار برای مقابله با گردوغبار ایجادشده در هنگام کار، طراحی بدنه دستگاه بهصورت ارگونومیک برای خوشدستی و همچنین راحتی در حین انجام کار و درنهایت استفاده از یه سری روکشهای مخصوص برای جلوگیری از ایجاد لغزش دست اشاره کرد. لازم به ذکر است که برای راحتی انجام کار دستهگردان ۳۶۰ درجه نیز بر روی دستگاه تعبیهشده است.
۲. دریل بتن کن بوش
برند آلمانی بوش که اغلب آن را بهعنوان برند معتبر لوازمخانگی میشناسیم، در حوزه ادوات فنی و صنعتی نیز یک برند قوی محسوب میشود. جالب است بدانید که پرفروشترین ریل بتن کن بوش مدل GBH 2-26 DRE است. همچنین منبع تغذیه این دریل برق است و قابلیت تنظیم سرعت و گردشبهراست و چپ را دارد.
۳. دریل بتن کن ماکیتا
یکی دیگر از بهترین مارک دریل بتن کن موجود در بازار برند ماکیتا است که برای انجام مصارف صنعتی موردتوجه کاربران قرارگرفته است. در برخی مدلهای این دستگاه از وزن و ابعاد مناسب و همچنین قدرت بالا استفادهشده است و دارای قابلیت کنترل سرعت نیز میباشد. بهطورکلی این دستگاه طوری طراحیشده که هم میتوان برای مصارف صنعتی و همچنین خانگی از آنها استفاده کرد نرخ ضربه در برخی مدلهای آن میتواند تا ۴۵۰۰ ضربه در دقیقه برسد. از این ابزار میتوان برای انجام اهدافی مانند سوراخکاری در چوب فلز و بتن استفاده کرد.
۴. دریل بتن کن رونیکس
یکی دیگر از برندهای معروف و پرکاربرد برای دریل بتن کن، برند معروف رونیکس است. در برخی مدلهای این دستگاه میتوان از وجود سه حالت سوراخکاری باقابلیت چکشی وضعیت سوراخکاری و همچنین وضعیت تخریب استفاده کرد. از برخی دیگر از مشخصات فنی مدلهای مختلف این دستگاه در برند رونیکس میتوان به وجود ولتاژ ۲۲۰ ابزار گیر چهار شیار سرعت گردش آزاد ۷۵۰ دور بر دقیقه بوده، نرخ ضربه ۲۶۰۰ ضربه در دقیقه و توان ۱۱۰۰ وات اشاره کرد.. همچنین از موارد دیگر مطرحشده در رابطه با این برند میتوان به حملونقل آسان ایمنی بالا اشاره کرد.
۵. دریل بتن کن توسن
دریل بتن کن توسن به دلیل داشتن قابلیتهای نظیر طراحی ارگونومیک و همچنین توانمندی و کیفیت بالا موردتوجه کاربران قرارگرفته است. این دستگاه باقابلیت انجام دو کار جز دستگاههای چندکاره قرار میگیرند همچنین لازم به ذکر است که یکی دیگر از ویژگیهای بارز این محصول ماندگاری بالا و عمر مفید این دستگاه میباشد.
نکات ایمنی در هنگام کار با دریل بتن کن
• اطمینان حاصل کردن از عدم وجود هرگونه کابل و تأسیسات برق، آب و گاز پیش از شروع روند کار
• توجه داشتن به بزرگی و دستوپا گیر بودن کابل برق این نوع دریلها
• محکم نگهداشتن هر دودسته اصلی و جلویی برای کنترل بر روی دستگاه در هنگام استفاده
• در هنگام استفاده از این دستگاه، برای سوراخ کردن سطوح نیازی به واردکردن فشار زیادی نیست و دستگاه با فشار ملایم و ثابت دست شما میتوان کار خود را انجام دهد.
• ضرورت استفاده از دسته کمکی بهمنظور ثابت نگهداشتن دریل
• ضرورت استفاده از عینک ایمنی بهمنظور محافظت از چشم
کلام پایانی
همانطور که تا بدین جای این مقاله از سازه افزار مطالعه نمودید هدف ما آشنایی شما عزیزان با انواع دریل بتن کن بود و در کنار آن نکاتی نیز در باب استفاده امن از آن ارائه کردیم که امیدواریم مفید واقعشده باشد.