همانطور که میدانید درگذشته مردم از سنگ برای احداث خانهها و ساختمانهای خود استفاده میکردند و اهمیت این متریال نسبت به فلز بالاتر بود؛ اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی در کنار استخراج آسانتر سنگها و البته کاربردهای فراگیرتر آن نسبت به گذشته این مصالح نقش مهمتری در صنعت ساختوساز هر کشوری بازی میکنند. سنگها دارای قابلیتهای منحصربهفردی هستند که قابلمقایسه با سایر مصالح ساختمانی نمیباشند؛ اما در کنار این مسئله وجود ابزارآلات کاربردی نیز در همهگیر شدن این نوع از مصالح بیتأثیر نبوده و وجود دستگاههای سنگبری ساختمان عاملی برای به رخ کشیدن بیشتر زیبایی سنگها در ساختمانها میباشند. حال با این مقدمه در این مقاله از وبلاگ سازه افزار با شما هستیم تا از دستگاه سنگبری ساختمان و انواع مختلف آن بیشتر بدانیم، پس با ما همراه باشید.
آشنایی با اجزای دستگاه سنگبری ساختمان
بهطورکلی دستگاه سنگبری وسیلهای در راستای برش انواع سنگها در ساختمانسازی میباشد که در دو نوع کارگاهی و سیار در بازار موجود میباشند. دستگاه سنگبر از قسمتهای گوناگونی تشکیل میشود که ازجمله میتوان به مواردی مانند موتور دستگاه، لوازم آب، ریل حرکتی کلگی و قاب تیغه دستگاه اشاره کرد.
۱. موتور دستگاه سنگبری
بهطورکلی موتور دستگاه سنگبری ازجمله اصلیترین بخشهای این سیستم بهحساب میآید. جالب است بدانید که بهطورمعمول دستگاههای برش سنگ قابلحمل، بهصورت پیشفرض با موتور تک فاز کار میکنند. این در حالی است که دستگاههای سنگبری کارگاهی تولیدشده، بهصورت پیشفرض، موتور سه فاز بر روی آنها قرار دادهشده است. در همین راستا مسلماً وقتی از موتور سه فاز بهجای تک فاز استفاده میشود، قدرت موتور نیز بالاتر میرود؛ بنابراین این قدرت بر روی برش تأثیر گذاشته و برش سنگ متفاوت خواهد شد.
در خصوص موتور دستگاه سنگبری باید یادآوری کرد که محافظت از آن در برابر پاشش آب است. در همین راستا و برای جلوگیری از ایجاد این مشکل در بعضی از انواع این دستگاهها برای موتور پوششی یک قاب محافظ در نظر گرفته میشود و در بعضی موارد نیز موتورهای دستگاه سنگبر را ضد آب تولید میکنند. همچنین لازم به ذکر است که توان موتور اینگونه از دستگاهها حداقل ۱٫۵ و تا ۴ کیلووات میتواند باشد.
بیشتر بخوانید: سنگ کوارتز، مزایا و موارد استفاده از سنگ کوارتز
۲. لوازم آب دستگاه سنگبر
این کاملاً طبیعی است که هر دستگاهی که با برقکار میکند، معمولاً بعد از مدتی از انجام کار، دچار گرمای بیشازاندازه شده که برای جلوگیری از گرم شدن زیاد موتورها و احتمالاً ازکارافتادن (سوختن) آن، نیاز به تجهیزات خنککننده مانند پمپ آب و یا انواع فن دارد؛ بنابراین دستگاههای سنگبر نیز از این قاعده مستثنا نبوده و در تجهیزات آنها یک مخزن آب وجود دارد که باید هرچند روز یکبار این مخزن تخلیهشده و مجدداً با آب پر شود. لازم به ذکر است که برای تخلیه از خارج کردن گلولای احتمالی در ته مخزن نیز غافل نشوید.
۳. ریل حرکتی دستگاه سنگبری
یکی از قسمتهای حساس در دستگاههای سنگبری بخشی به نام ریل حرکتی میباشد که نباید هیچگونه ایرادی در آن پدیدار شود تا کلگی دستگاه با حرکتی روان به کار خود ادامه دهد. معمولاً جنس این قسمت از دستگاه را از میل کروم میسازند البته در برخی دستگاهها از پروفیلهای آهن نیز در این بخش استفاده میشود. لازم به ذکر است که در استفاده از روانکارهای باکیفیت که برای میل کرومها مورداستفاده قرار میگیرند دقت شده و هر چند روز یکبار آنها را تعویض نمایید.
۴. قاب تیغه دستگاه سنگبری
جالب است بدانید که به نقطهای از موتور که به قسمتهای تیغ اره دیسک دستگاه سنگ وصل میشود، قاب تیغ اره دیسکی گفته میشود که معمولاً این اتصال بهوسیله گیربکس و یا بهصورت مستقیم شکل میگیرد.
۵. میز کمکی
بهطورکلی کلیه لوازم عنوانشده در این بخش همگی بر روی یک چهارچوب فلزی مخصوص کار گذاشته میشوند. همچنین با توجه به اینکه این دستگاه از فولاد ساختهشده عمر طولانیای نیز دارد. درواقع اکثر دستگاههای سنگبر به همراه یک میز کمکی ارائه میشوند که در هنگام تحویل به خریدار تحویل داده میشود.
بیشتر بخوانید: سنگهای تراورتن
معرفی انواع دستگاه سنگبری
دستگاه سنگبری نیز مانند هر نوع دستگاه دیگری دارای انواع مختلف با توجه به کاربری آن میباشد که در بخش زیر از مقاله سازه افزار هر یک از این مدلها را بررسی میکنیم.
۱. انواع دستگاه سنگبری سیار
دستگاه سنگبری سیار ازجمله مواردی با قابلیت حمل و جابجایی آسان میباشد که از آن برای برش انواع سنگهای ساختمانی و تزئینی در نمای ساختمان و همچنین در پروژههای ساختمانی استفاده میشود. چراکه در اکثر مواقع برشکاران بهسرعت بالا و زمانی کم نیاز دارند، دراینبین دستگاههای سنگبری قابلحمل به دلیل وزن نسبتاً کم و تجهیزات لازم برای جابجایی بهترین گزینه برای این کار میایند. درواقع دستگاههای سنگبری قابلحمل قابلیت برش انواع سنگ از طول 65 تا 265 سانتیمتر را در کنار قابلیت برش تحت زاویه 0 تا 60 درجه (فارسی بر) را دارا میباشند. همچنین لازم به ذکر است که دستگاههای سنگبری هم در مدلهای دستی و هم در مدلهای نیمهخودکار تولید میشوند؛ که در مدلهای دستی حرکت کلگی دستگاه توسط اپراتور و در مدلهای نیمه اتومات توسط گیربکس انجام میشود.
۲. انواع دستگاه سنگبری کارگاهی
با توجه به اینکه حجم گستردهای از سنگ فروشان و سنگکاران، دارای محیطهای کارگاهی و کارخانهای میباشند، نیاز به دستگاه سنگبری کارگاهی، همواره در بازار وجود داشته و دارد. همانطور که متوجه شدید این دستگاه مناسب برای استفاده در کارهای سنگین و کارگاهی میباشد و برخلاف دستگاههای سنگبری قابلحمل وزن زیادی دارند بنابراین حتماً باید در محل استقرار خود فیکس و ثابت شوند. بهطورکلی دستگاههای سنگبری کارگاهی دارای توان موتور بالاتر و طول برش بیشتر نسبت به مدلهای قابلحمل میباشند و در برشهای مداوم عملکرد بسیار عالی دارند. همچنین در بعضی از مدلها قابلیت تنظیم دور موتور و حرکت اتوماتیک کلگی دستگاه نیز در کنار قابلیت برش تحت زاویه نیز در اکثر دستگاههای سنگبری کارگاهی وجود دارد.
دراینبین انواع دستگاه سنگبری کارگاهی شامل:
- دستگاه برش سنگ ریلی
بهطورکلی این مدل، دستگاه از یک شاسی ریل قوی که معمولاً از قوطی پروفیل با ضخامت بالا بوده و ۲ عدد ریل لینرگاید استفادهشده است که طی فرایند برش دیسک برش بر روی ریلها حرکت نموده و عمل برش را انجام میدهد. همچنین لازم به ذکر است که این مدل به علت استفاده از یک شاسی قوی و ریلهای دقت بالا دارای دقت برش خوبی میباشد.
- دستگاه سنگبری میلگرد کروم سخت
در این سبک دستگاه از ۲ عدد میلگرد کروم سختکاری شده که از دو سر بهوسیله قرارها مهار شده و در کنار آن از میلهای آزاد استفادهشده است که در طی این فرایند دیسک برش بر روی میلگردها حرکت کرده و عمل برش را انجام میدهد.
مروری بر تفاوتهای بین دستگاه کارگاهی و قابلحمل
با توجه به مواردی که در بالا اشاره شد، دستگاههای سنگبری قابلحمل، به دلایلی چون تک فاز بودن؛ ابعاد دستگاه و متریال که در داخل آنها برای ساخت استفادهشده، قاعدتاً برای کار بلندمدت با متراژ بالا و ساعت کار بالا، مناسب نمیباشد. این در حالی است که دستگاههای سنگبری کارگاهی، به دلیل ویژگیهایی ازجمله دارا بودن موتور سه فاز؛ استفاده از متریال سنگین و محکم برای ساخت آن؛ طول برش بیشتر و داشتن استهلاک کمتر قطعات، مناسب کارهایی با حجم بالا میباشند؛ بنابراین اگر پروژههای شما بهنوعی است که نیاز به برش سنگ در ابعاد زیاد، دقت بالا و ضخامتهای مختلف دارید، بهتر است از دستگاههای کارگاهی استفاده نمایید. درصورتیکه متراژ کار شما کم است و حجم کاری بسیار بالا نیست، قطعاً مدلهای سیار یا قابلحمل، مناسب کار شما میباشد.
سنگهای قابل برش توسط دستگاههای سنگبری
با استفاده از دستگاههای سنگبری قابلحمل و کارگاهی میتوانید انواع سنگهای ساختمانی نظیر گرانیت، کوارتزیت، تراورتن، مرمر، مرمریت، دکتون، گابرو و بسیاری از سنگها را برش دهید درواقع با استفاده از این دستگاهها هیچگونه محدودیتی در برش هیچ نوع سنگی ندارید. البته لازم به ذکر است که برای داشتن یک برش ایده آل حتماً باید از تیغ اره دیسکی مخصوص استفاده نمایید. بهطورکلی تیغ ارههای دیسکی سنگبری با توجه بهسختی و ضخامت سنگ دارای تنوع بالایی هستند و جالب است بدانید که برای هر برشی تیغ اره مخصوص به آن وجود دارد.
دستگاه سنگبری برای برش سرامیک
یکی از بهترین روشها برای برش سرامیک استفاده از دستگاه سنگبری با استفاده از تیغ اره دیسکی الماسِ مخصوص برش سرامیک میباشد، ترکیب آب و تیغههای چرخشی الماس با سرعت بسیار بالا یک تجربه بسیار عالی برای برشهای دقیق و باکیفیت در کوتاهترین زمان ممکن میباشد که کیفیت سطح برش دستگاههای سنگبری را بسیار عالی نموده و سطح یکنواختی را در برش برای شما ایجاد میکنند. در همین راستا باید اذعان نماییم که مهمترین نکاتی که باید هنگام برشکاری با دستگاه اره دیسکی سنگبری به آن توجه داشته باشید تنظیم درست فشار آب در محل برش و تنظیم فشار یکنواخت تیغ اره دیسکی به سرامیک هنگام برشکاری میباشد.
بیشتر بخوانید: سنگ مرمریت و مرمر
نکات ایمنی استفاده از دستگاه سنگبری
استفاده از هر وسیلهای بخصوص ابزارآلات تیز و برنده نیازمند رعایت یکسری نکات در ضمن کار با آنها میباشد که با رعایت این موارد میتواند در کنار حفظ سلامت خود و محیط تجربه یک کار تمیز و باکیفیت را نیز داشت. بهطورکلی به یاد داشته باشید که هنگام برش سنگ با دستگاه باید خودتان را در برابر برادههایی که به اطراف پخش میشود محافظت کنید؛ بنابراین حتماً از گوشی محافظ و دستکش کار استفاده کنید و همچنین عینک محافظ را فراموش نکنید. چراکه تراشههای سنگ ممکن است به چشم آسیب برسانند؛ بنابراین نکات ضروری در باب استفاده از دستگاه سنگبری بهطور خلاصه شامل:
- تنظیم درست محل پاشش آب هنگام برشکاری که علاوه بر کاهش گردوغبار باعث افزایش طول عمر تیغ اره و حفظ کیفیت سطح برش میشود.
- هنگام برشکاری برای حفظ کیفیت برشکاری و دوام تیغ اره دیسکی با فشار یکنواخت برشکاری را انجام دهید.
- به دلیل استفاده از آب هنگام برشکاری حتماً از عایق بودن تجهیزات برقی اطمینان حاصل نمایید.
- در هنگام استفاده همواره از طراز بودن محل نصب دستگاه کارگاهی اطمینان حاصل نمایید.
- هنگام برشکاری حتماً از تجهیزات ایمنی نظیر ماسک، عینک محافظ و دستکش استفاده نمایید.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله از سازه افزار همراه ما بودید، در این بخش از مجموعه مقالات به سراغ آشنایی شما با انواع دستگاههای سنگبری رفته و همچنین شما را با نکات لازم در هنگام استفاده از این دستگاهها آشنا کردیم که امیدواریم برای شما عزیزان مفید واقعشده باشد.