شناخت انواع چراغ بک لایت و چگونگی نصب آنها
احتمالاً شما نیز با وارد شدن به فضای یک هتل مجلل یا یک رستوران خاص متوجه نورپردازی و روشنایی خاص آن مکان شدهاید. چراکه معمولاً این نوع از نورپردازیها توجه هر بینندهای را جلب میکند. جالب است بدانید که این نوع از روشنایی بهوسیله پنلهای ال ای دی از نوع بک لایت یا اج لایت به وجود آمدهاند. پنلهایی که در عین کارایی و البته زیبایی به دلیل بهرهمندی از فناوری ال ای دی بسیار مقرونبهصرفه نیز میباشند. حال در این قسمت از وبلاگ سازه افزار جامعترین سایت نیازمندیهای صنعت ساختوساز کشور به سراغ آشنایی کامل شما عزیزان با انواع چراغ بک لایت و چگونگی نصب آنها میرویم که امیدواریم مفید واقع گردد. پس با ما همراه شوید تا بیشتر و بهتر بدانیم.
چراغ بک لایت چیست؟
سیستم روشنایی بک لایت یک سیستم جدید در طراحی و تولید محصولات روشنایی میباشد که دارای ویژگیهای منحصربهفردی است. بهطورکلی در محصولات بک لایت همانطور که از نام آن مشخص است، منبع نوری دقیقاً در پشت صفحهی شکنندهی نور تعبیهشده است. درواقع منبع نوری صفحهای است متشکل از تعداد زیادی ال ای دی که بهصورت منظم و بر روی آن قرارگرفته است، میباشد. جالب است بدانید که نظم و فاصلههای یکسان ال ای دیهای مونتاژ شده روی یک صفحه بهعنوان منبع نوری بسیار مهم است زیرا بایستی نور از آن سطح بهصورت یکنواخت منتشر شود و خروجی نسبتاً یکنواختی حاصل گردد. در غیر این صورت تمرکز نوری در نقطهای بیشتر و نقاط مقابل آن بهعنوان نقاط کمنور و یا تاریک دیده میشود. در نسل قبلی پنل ها که همچنان هم در بازار وجود دارد و از آن استفاده میگردد، نور تولیدی از منبع نوری بهصورت مستقیم بازتاب نمیشدند، ولی میزان روشنایی آن متناسب با حجم و اندازهی مساحتی آن محصول بود و این مسئله مشکلاتی را در طراحی و تولید محصولاتی با روشنایی بالا ایجاد مینمود؛ اما در همین راستا نیز نسل جدیدی از چراغهای بک لایت وارد بازار شدند که دارای چراغهای ال ای دی با وات کمتر ولی تعداد بیشتر بوده و درنهایت نور یکنواختتر و یکدستتری ارائه میدهند.
چرا از دیود در پنل بک لایت استفاده میشود؟
بهطورکلی میتوان اذعان نمود که دیودهای ساطع کننده نور درواقع جزء خانواده دیودها هستند و زیرگروه نیمههادیها به شمار میآیند. درواقع خاصیتی که ال ای دیها را از سایر نیمههادیها متمایز میکند این است که با گذر جریان الکتریکی از آنها مقداری انرژی بهصورت نور از آنها ساطع میشود. کارشناسان معتقدند که لامپهای معمولی یا همان لامپهای رشتهای یکی از مهمترین دلایل افزایش مصرف انرژی و درنتیجه افزایش حجم تولید گازهای گلخانهای در جهان میباشند؛ بنابراین بسیاری از کشورها، برنامه چندسالهای را برای جایگزینی مدلهای دیگر لامپ بهجای لامپهای رشتهای تدوین کردهاند تا شاید بتوانند در درازمدت استفاده از لامپهای رشتهای و بهتبع آن حرارت زمین را کاهش دهند. به همین دلیل استفاده از لامپهای کممصرف، فلورسنت و… مرسوم شد و برخی کشورها مردم را ملزم به استفاده از این لامپها کردهاند. البته ذکر این نکته لازم است که استفاده از لامپهای ال ای دی در تولید تلویزیون محدودیتهایی دارد که یکی از آنها محدودیت استفاده از این تکنولوژی در سایزهای پایین است؛ اما در باب پنلهای ال ای دی میتوان مطرح کرد که این نوع از سیستمها در مقایسه با انواع دیگر روشناییهای ال ای دی از سطح مقطع بیشتری برخوردارند که این موضوع باعث میشود حرارت بهخوبی به بیرون از پنل منتقلشده و خبری از آسیب رسیدن به اجزای آن نباشد؛ اما به یاد داشته باشید که نباید به سطح مقطع بزرگ پنل دلخوش بود و بایستی فضای لازم برای گردش هوا و خنک شدن پنل را نیز فراهم کرد. در همین راستا پنلهای بک لایت طوری طراحیشدهاند که انتقال گرما در آنها بهتر از دیگر چراغها صورت میگیرد و در کنار آن از روشنایی یکنواخت و بهینهای نیز برخوردار میشویم.
آشنایی با انواع مختلف پنل بک لایت موجود در بازار
در حال حاضر بسیاری از وسایلی که دارای نمایشگر هستند و هرکدام نیازمند روشنایی میباشند مانند تلویزیون، مانیتورهای کامپیوتر، لپ تاب، تبلت، گوشیهای موبایل و... دارای پنل بک لایت میباشند. درواقع تولید و انتشار یک نور یکنواخت و یکدست در پشت زمینهی تمامی نمایشگرها جزو اصلیترین وظیفهی پنل بک لایت میباشد؛ بنابراین با توجه به نوع کاربری میتوان این روشناییها را بهصورت روکار و توکار به کاربرد.
۱. پنل بک لایت روکار
انواع پنلهای بک لایت روکار را میتوان در طراحی دکوراسیون منزل به کار گرفت. چراکه این نوع از روشناییها بهصورت یکنواخت و منظم بوده و زیبایی خاصی را به محیط میدهند. همچنین این نوع از چراغها قابلیت تنظیم و کنترل از راه دور را داشته و با آنها میتوانید رنگ چراغها را تغییر داده و محیطی مدرنتر را برای خانهی خود به وجود بیاورید.
۲. پنل بک لایت توکار
چراغهای بک لایت توکار ازجمله پنلهایی میباشد که در داخل سیستمهای مختلف قرار میگیرند و هدف از ست کردن این نوع از چراغها در داخل دستگاهها تنظیم یک نور یکنواخت و کارا بهمنظور ارائه یک عملکرد بهینه میباشد. همچنین لازم به ذکر است که بک لایتهای توکار بهمنظور طراحی دکوراسیون منزل و در داخل دیوارهها، سقف و بخشهای مختلف خانه قابلنصب میباشد. همچنین لازم به اذعان است که هیچ تفاوت ساختاری در تولید روشنایی بک لایت روکار و بک لایت توکار وجود ندارد و صرفاً در نحوهی نصب با یکدیگر متفاوت میباشند.
آشنایی با تابلو بک لایت
در دنیای مدرن امروز استفاده کردن از تابلو بک لایت خود یک هنر درزمینهٔ دکوراسیون داخلی به شمار میآید؛ بنابراین امروزه استفاده از این نوع از تابلوها بسیار رایج میباشد. بهطورکلی این نوع ز تابلوها در بخشی خود دارای یک منبع روشنایی یا همان پنل بک لایت بوده که میتواند زیبایی خاصی را برای تابلو به ارمغان آورد. جالب است بدانید که استفاده از تابلو بک لایت بهعنوان تابلوهای تبلیغاتی در رستورانها و فست فودها، دفاتر کار و غرفههای نمایشگاهی، در شرکتها برای معرفی محصولات و لوگوی شرکتها، در مطب پزشکان و دفاتر کار مهندسین، در منازل بهعنوان دکوراسیون داخلی، همچنین مکانهای پرتردد مثل سالنهای فرودگاه، مترو، مراکز خرید و نمایشگاهها کاربرد دارد.
آشنایی با پنل اسلیم و تفاوتهای آن با پنل بک لایت
پنلهای ال ای دی با ایجاد نور یکنواخت و نرم و طراحی ساده و زیبا در بسیاری از کشورها محبوب هستند و بهجرئت میتوان ادعا کرد که این پنلها یکی از بهترین محصولات روشنایی بهحساب میآیند. همچنین از دیدگاه اقتصادی میتوان مطرح کرد که پنلهای ال ای دی نسبت به لامپهای روشنایی سنتی، انرژی کمتری مصرف میکنند و هزینه کمتری نیز به دنبال دارند. همانطور که میدانید پنلهای LED در دو نوع پنل بک لیت یا همان پنل بک لایت و پنل اج لایت یا همان پنل اسلیم تولید میشوند. بهطورکلی پنل ال ای دی بک لیت و پنل ال ای دی اسلیم در کیفیت روشنایی، طول عمر و تولید طیف رنگی گسترده و متفاوت به یکدیگر شباهت دارند. اگرچه که پنلهای ال ای دی بک لایت و اسلیم باهدف مشترک تولید روشنایی بهتر تولیدشدهاند اما این پنلها از فنآوری متفاوتی نسبت به یکدیگر استفاده میکنند. اجزای اصلی این پنلهای ال ای دی از قابی عمدتاً از جنس آلومینیوم تشکیلشده است که در لایهی داخلی آن چیب های SMD و قطعات هدایتکننده نور قرارگرفته است. حال با توجه به آنچه ذکر شد به سراغ بررسی مهمترین فاکتورهای تفاوتی و شباهتی این دو نوع پنل نوری میرویم که به شرح زیر میباشد:
بیشتر بخوانید : لامپ و انواع آن در روشنایی ساختمان
• ضخامت پنل بک لایت و پنل اسلیم
ضخامت یکی از شاخصههای زیبایی در پنلهای LED SMD است، بنابراین پنل ال ای دی اسلیم با طراحی فوقالعاده نازک حلال بسیاری از مشکلات طراحی در دنیای روشنایی است. در مقابل پنلهای ال ای دی بک لایت ضخیمتر هستند. بهطورکلی ضخامت پنل را محل قرارگیری دیودها در پنلهای ال ای دی تعیین میکند.
پنل LED بک لایت برای ایجاد نور، از چیپهای روشنایی SMD که بهطور مستقیم و در پشت صفحه انتشار تعبیهشده است استفاده میکند؛ اما منبع نور پنلهای اسلیم در کنارههای صفحه انتشار قرارگرفته است به همین دلیل است که دارای ظاهری بسیار نازکتر میباشد. پنلهای LED بک لایت اکووات ضخامتی در حدود ۳٫۵ سانتیمتر دارند و پنلهای اسلیم اکووات ضخامتشان در بیشترین حالت ۱٫۵ سانتیمتر است.
• شدت نور خروجی
پنلهای ال ای دی بک لایت و اسلیم باوجود کممصرف بودن بسیار کارآمد هستند. بااینحال پنل ال ای دی بک لیت در قیاس با پنلهای اسلیم از راندمان نوری بهتری برخوردار است و حداقل ۲۵٪ نور بیشتری تولید میکند.
• کیفیت نور خروجی
علاوه بر بحث میزان نور تولیدی، کیفیت نور تولیدشده توسط پنلهای نیز برای افراد مهم است. پنل ال ای دی بک لایت دارای مزایایی در میزان و راندمان روشنایی گفتهشده هستند و میتوانند و در توان ۶۰ وات بهراحتی شار نوری 6100 لومن تولید کنند، اما برای پنلهای اسلیم با تکنولوژی اج لایت که با استفاده از عمل انکسار و انعکاس و از طریق نور صفحه راهنما و صفحه بازتابدهنده، نور تولید میکنند، حداکثر شار نوری برای توان مشابه، به حدود ۵۰۰۰ لومن میرسد، یعنی ۲۰٪ کمتر که شایان توجه است.
• گرمای خروجی از پنل
پنلهای ال ای دی در مقایسه با انواع دیگر روشناییهای ال ای دی از سطح مقطع بیشتری برخوردارند که این موضوع باعث میشود حرارت بهخوبی به بیرون از پنل منتقلشده و خبری از آسیب رسیدن به اجزای آن نباشد؛ اما نباید به سطح مقطع بزرگ پنل دلخوش بود و بایستی فضای لازم برای گردش هوا و خنک شدن پنل را نیز فراهم کرد. بهطورکلی پنل ها طوری طراحیشدهاند که انتقال گرما در آنها بهتر از دیگر چراغها صورت میگیرد؛ بنابراین در مقایسه پنلهای بک لایت و اسلیم باید بگوییم به دلیل تمرکز دیودها در کنارهها برای پنلهای اج لایت، تمرکز حرارت نیز بیشتر از پنلهای بک لایت است.
همچنین لازم به ذکر است که طی تحقیقاتی و با بررسی ۱۰ مدل گوناگون از پنلهای اسلیم و بک لایت، مشخص شد که جنس ال ای دی بهکاررفته در فریم پنل و همچنین لایه آلومینیومی پشتی پنل نقش چشمگیری در کاهش تمرکز حرارت در پنل ها دارند و طبیعتاً ضعف در این موارد موجب میشود تا بر عملکرد پنل در طولانیمدت تأثیر منفی گذاشته شود.
آشنایی با مزایا و ویژگیهای پنل بک لایت
بهطورکلی میتوان ویژگیها و مزایای ترند این نوع از پنلهای ال ای دی را در بخش زیر از این نوشتار در سازه افزار خلاصه کرد که این موارد به شرح زیر میباشد:
• مصرف بسيار پایین برق بهره نوری بالا و کاهش 85 درصدی مصرف برق
• عمر طولانی پنلهای ال ای دی نسبت به چراغهای قدیمی
• عملکرد سریع چراغهای ال ای دی و همچنین عدم افت کیفیت نور بعد از نصب
• فاقد هرگونه اشعه مادونقرمز و ماورا بنفش
• بهطورکلی همانطور که در بخشهای قبل اشاره شد بدنه این پنل ها بسیار باریک ظریف بوده و قابلیت نصب در سقفهایی با ارتفاع کم رادارند.
• معمولاً بدنه این نوع از پنلهای ال ای دی آلومینیوم بوده و از استحکام بالایی برخوردار میباشد.
• کاهش تولید گازهای گلخانهای و دوستدار محیطزیست
• ارائه نور بدون لرزش و کاملاً یکنواخت در کنار عدم ایجاد خستگی چشم
پنج راه مؤثر در انتخاب پنلهای ال ای دی کارا
بهطورکلی بهمنظور یک خرید موفق درزمینهٔ انتخاب پنلهای ال ای دی کارا لازم است تا به فاکتورهایی مهم توجه نمایید که این موارد شامل:
۱. میزان شار نوری و توان
یک ویژگی مهم در انتخاب پنلها، میزان شار نوری است. شار نوری، میزان کلی نور ساطعشده از منبع نور میباشد و میتوان توان را با میزان انرژی مصرفی منبع نوری نشان داد. درواقع توان بهوسیله شار نوری برای اندازهگیری بهرهوری انرژی چراغهای LED محاسبه میگردد. همانطور که میدانید میزان شار نوری موردنیاز برای محیطهای مختلف متفاوت میباشد و در مقایسه با تیوبهای فلورسنتی قدیمی، پنلهای ال ای دی نور بیشتر در مقابل مصرف توان (انرژی) کمتری را ارائه مینمایند که منجر به افزایش لومن/وات و افزایش بهرهوری خواهد گردید.
۲. توجه به مشخصه UGR در پنلهای ال ای دی
شاید بهجرئت بتوان ادعا کرد که راحتی بصری در دفاتر اداری، کلاس درس، بیمارستان و کاربردهای دیگر حیاتی میباشد. روشنایی بیشازحد، بهعنوان تابش خیرهکننده شناخته میشود که میتواند ازلحاظ بصری نامناسب باشد. منابع کوچک روشنایی، بهطورمعمول نور خیرهکننده بهصورت مستقیم و غیرمستقیم ساطع مینمایند. نور خیرهکننده بهطور غیرمستقیم و منعکسشده بهطورمعمول نتایج حاصل از انعکاس سطوح داخلی میباشد. نور خیرهکننده پدیدهای است که با استفاده از فرمول قابلاندازهگیری میباشد. برخلاف برداشت عمومی UGR یک مشخصه از چراغ نبوده و به محیط نصب، پسزمینه محل نصب و زاویه دید ناظر ارتباط دارد. بهطورکلی برای اندازهگیری میزان نور خیرهکننده،UGR را تعریف مینماییم که میزان روشنایی منبع نوری تقسیمبر روشنایی پسزمینه اتاق میباشد. به یاد داشته باشید که محدوده UGR بین 5 تا 40 میباشد که با کمترین میزان اندازهگیری شده مورد انتظار میباشد؛ بنابراین یک پنل ال ای دی مناسب برای خرید باید بهطورمعمول کمتر از 20UGR را تولید نماید.
۳. توجه به نوع پنل ال ای دی
بهطورکلی با توجه به نیاز، پنلهای LED متنوعی را میتوانید انتخاب نمایید. پنلهای LED بهطورمعمول بهمنظور روشنایی عمومی مورداستفاده قرار میگیرد. در ادامه به بعضی از پنلهای موجود در بازار اشاره میگردد.
• پنلهای مستطیلی و مربعی
جالب است بدانید که اغلب پنلهای ال ای دی به شکل مربع و مستطیل میباشند. ابعاد آنها بهطورمعمول؛ در اندازههای 30*30، 60*60، 30*60، 30*120، پنلهای آسماننما و پنلهایی با ابعاد مربعی کوچکتر ساخته و به بازار عرضه میشوند.
بیشتر بخوانید : انواع پروژکتورهای خورشیدی و کاربرد آنها
• پنلهای دایرهای
پنلهای دایرهای با ابعاد بزرگ بهطورمعمول بهصورت معلق نصب میگردند. پنلهای دایرهای با ابعاد کوچک بهصورت توکار و روکار در بسیاری از مکانها ازجمله اتاقخواب، راهروها، بیمارستانها، راهپلهها و غیره میباشد.
• پنلهای اچ لایت
در این پنلها، منبع نور در دور پنل قرارگرفته است و از کنار پنل واردشده و از سطح پنل خارج میگردد. لازم به ذکر است که این پنلها یکی از محبوبترین نوع پنلها میباشند.
• پنلهای بک لایت
در این پنلها، منبع نور در پشت پنل قرارگرفته است. این پنلها در زمره پنلهایی با عمق نصب بیشتر مورداستفاده قرار میگیرند. لازم به ذکر است که در این پنلها، نور بهصورت مستقیم از سطح پنل ساطع میگردد.
• پنلهای سه حالته دورنگ
جالب است بدانید که نسل سوم پنلهای ال ای دی، پنلهای سهحالته دورنگ باقابلیت تغییر رنگ از طریق روشن و خاموش کردن کلید میباشد. در این پنل از تکنولوژی تراشههای SMD استفادهشده است که طول عمر طولانیتری نسبت به لامپهای هالوژنی دارند. این پنلها به دلیل بدنه محکم و مقاوم و طراحی منحصربهفرد، برای استفاده در فضاهای بسته و بدون رطوبت مناسب هستند. از مزایای این محصول میتوان شفافیت بالای پوشش و پوشش ضد خیرگی، منبع تغذیه با ولتاژ بالا، شروع به کار سریع و بدون صدا و همچنین محکم بودن کابل درایور اتصال به بدنه را نام برد. بدنه die-cast این پنلها نقش مهمی را در تخلیه خوب و سریع گرما و کاهش دما ایفا مینمایند.
بیشتر بخوانید : بانک اطلاعات ساختمان | پروژه های در حال ساخت
آشنایی با رویه نصب پنلهای توکار ال ای دی
بهمنظور نصب پنلهای ال ای دی در خانه و یا ادارات فضای مورداستفاده و شرایط سقف محیط بسیار بااهمیت بوده و بر روی رویه نصب تأثیر مستقیم میگذارد. با توجه به همین فاکتورها نیز رویههای مختلفی بهمنظور نصب انواع پنلهای ال ای دی وجود دارد که در این بخش به بررسی تکتک این روشها میپردازیم:
نصب پنل ال ای در داخل تایل:
بهطورکلی میتوان اذعان نمود که رایجترین حالت نصب این نوع از پنل ها معمولاً در اندازههای 60 در 60 و به حالت توکار میباشد که داخل تایل سقفهای کاذب قرار میگیرد. البته لازم به ذکر است که سایز متریک این پنل 59/5 در 59/5 سانتیمتر میباشد که در غیر این صورت پنل در شبکه قرار نمیگیرد.
نصب پنل ال ای به روش آویزان کردن:
از دیگر رویههای نصب پنلهای ال ای دی حالت آویز کردن میباشد که با استفاده از سیمهای مخصوص آویز، چهار طرف پنل به سیم آویز و قسمت دیگر سیم به سقف پیچ میشود (این حالت در مکانهای اداری و جاهایی که امکان استفاده بهصورت توکار وجود ندارد انجام میشود)
نصب پنل ال ای به روش روکار:
این رویه هنگامی مورداستفاده قرار میگیرد که امکان استفاده از پنلهای نوری بهصورت توکار وجود ندارد و پنل از داخل توسط بست فلزی به سقف پیچ و رولپلاک میشود.
سخن آخر
همانطور که در این مقاله از سازه افزار نیز مطالعه نمودید، پنلهای ال ای دی با طراحی مدرنی که دارند جایگزین مناسبی برای چراغهای فلورسنت محسوب شده و یکی از بهترین گزینهها برای تنظیم روشنایی داخلی فضاهای مختلف ساختمان هستند. درواقع انعطافپذیری در طراحی، کیفیت نور کارآمد، قابلیت استفاده مداوم و طولانیمدت، طول عمر بالا، ایجاد طیف رنگی متنوع، سازگاری با نرمافزارهای متعدد و …، بدون شک از نقاط قوت پنلهای ال ای دی بخصوص از نوع بک لایت به شمار میآیند. در پایان نیز امیدواریم که مطالب نوشتهشده در این مقاله از سازه افزار از کارایی لازم برای شما برخوردار بوده باشد و به شما در یک خرید رضایتبخش کمک کرده باشد. همچنین لازم به ذکر است که شما عزیزان میتوانید نیازهای روشنایی خود را در سایت نیازمندیهای صنعت ساختوساز سازه افزار رفع نموده و به تولیدکنندگان و عرضهکنندگان محصولات موردنیاز خود بهراحتی دسترسی پیدا کنید.