معرفی دستگاه ستون ریز و انواع آن
ستونها به عنوان اعضای تحمل کننده بار عمودی هستندکه عمدتا از بارهای فشاری- محوری پشتیبانی میکنند. از این عضو سازه، برای انتقال بار سازه به پی استفاده میشود. در ساختمانهای بتن آرمه، تیرها، کفها و ستونها بهصورت یکپارچه ریخته میشوند. عمل خمش در ستون ممکن است نیروهای کششی را روی بخشی از مقطع تولید کند. هنوز هم ستونها را اعضای فشردهسازی مینامند، زیرا نیروهای فشاری بر رفتار آنها غالب هستند. در این میان جهت ریختن ستون در اندازهها و ابعاد مختلف، از دستگاهی تحت عنوان دستگاه ستون ریز استفاده میشود، که این دستگاه با قابلیتهای بالایی که در بتنریزی دارد، کاملا بهصورت استاندارد ساختهشده است و در ساختمانسازی کاربرد فراوان دارد.
دستگاه ستون ریز چیست؟
این دستگاه از لحاظ عملکرد، بسیار به ماشینهای بالابر شباهت دارد، تنها تفاوت آن در این است که حرکت دستگاه ستون ریز بهصورت شیبدار است. در حقیقت در گذشته عمل ستون ریزی بهصورت دستی صورت میگرفت، لذا فرد مجبور بود میزان مشخصی از بتن را با استفاده از مخزن تا ارتفاع مشخص شده حمل کند. البته این روش هم اکنون هم در برخی سازوکارهای کوچک کاربرد دارد، اما به دلیل اینکه از لحاظ ایمنی بسیار خطرناک است، خیلی استفاده از آن توصیه نمیشود. درواقع در روش دستی از لوله و قیف مشخصی برای جداسازی دانههای بتن از هم استفاده میکردند، اما امروزه با استفاده از این دستگاه، عملیات ریختن بتن بسیار راحتتر شده است و دیگر مثل قبل نیازی به حمل بتن نیست. این روش تا حد زیادی موجب شده است میزان امنیت فرد افزایش پیدا کند، لذا حوادث ناشی از این روش به شدت کاهش یافته است.
ویژگیهای موثر در استفاده از دستگاه ستون ریز
از ویژگیهای موثر دستگاه ستون ریز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
ایمنی بالا و بهبود سرعت کار
-
برخورداری از قدرت و توان بالا
-
دارای ضریب اطمینان مناسب در حین سقوط
-
برخورداری از سیم بکسلی با ضخامتی مناسب
-
انجام راحت و درست مونتاژ و دمونتاژ
-
استفاده جهت پر کردن ستون در ابعاد و اندازههای مختلف
-
جلوگیری از جدا شدن بتن در ستون
انواع دستگاههای ستون ریز
امروزه با پیشرفت علم و صنعت، دستگاههای مختلفی جهت ریختن بتن طراحی و ساختهشده است، که این امر اهمیت دستگاه ستون ریز را میرساند. درواقع جهت استفاده از این دستگاهها میتوان به دو نمونه از آن اشاره کرد:
-
دستگاه ستون ریز ثابت
-
دستگاه ستون ریز گردان
که هرکدام از این وسایل، بسته به عملکرد و کاربرد مشخصی که دارند در صنعت و ساختمانسازی قابلاستفاده هستند.
مراحل و روشهای ریختن ستون با استفاده از دستگاه ستون ریز
در ریختن بتن با استفاده از دستگاه ستون ریز بتن مراحل اساسی وجود دارد که به شرح زیر است:
-
آمادهسازی
-
تشکیل
-
تنظیم
-
بتنریزی
-
به پایان رساندن
-
آمادهسازی
-
آمادهسازی
در مرحله اول نیاز به آمادهسازی مقداری قالب است. در مرحله اولیه پایین تیر (قالب پایین تیر) برای شروع کار مورداستفاده قرار میگیرد، سپس تنظیم تیر انجام میشود و درنهایت تیرها بر اساس ترازهای خود قرار میگیرند. سطحها در ستونها علامتگذاری شدهاند تا قالب پایین تیر را ثابت کنند. سپس، فرد شروع به اصلاح تقویتکنندههای تیر میکند. این میتواند به دو صورت انجام شود:
-
روش اول، ثابت سازی آرماتور در همان مکان تیر.
-
روش دیگر این است که آرماتور در بالای تیر ثابت شود، زیرا کار بسیار آسان است و پس از اتمام ثابت سازی آرماتورها، آرماتورهای تیر در موقعیت صحیح قرار میگیرند.
بهطور مشابه، تثبیت آرماتور دال میتواند پس از قرار دادن آرماتورهای دال انجام شود. قرار دادن بلوکهای پوششی نیز با ثابت سازی آرماتورها برای حفظ پوشش در آرماتورها انجام میشود. در طی این مراحل، بازرسیهای لازم برای اطمینان از صحت ثابت سازی آرماتورها مطابق نقشه ساخت انجام میشود. مشاور یا تیم مدیریت پروژه همچنین کار بازرسی را برای بررسی تقویتکنندهها انجام میدهد.
-
تشکیل
در این مرحله از دستگاه ستون ریز بتن، قالبسازی بتن را انجام میدهند. بااینحال، برای ادامه کار، وجود تقویتکنندهها، لازم است تا بخشی از قالب را اصلاح کند. در مرحله اول، کار تنظیم را قبل از اصلاح هر قالب انجام میدهند. سپس از دستگاه برای بدست آوردن سطوح صحیح و مکانیابی خطوط شبکه استفاده میشود. بر اساس قالبهای طراحی، قالبها (پشتیبانی) در پایین پرتو ثابت میشوند. فاصله تکیهگاه باید طبق طرح قالب مورد تأیید مهندس باشد. پسازاینکه آرماتورهای تیرچه ثابت شدند، پیشساخته دال گذاشته میشود. پس از ثابت شدن، تیرچههای بتن لازم قبل از گذاشتن ورقهای قالب، در آن قرار میگیرند. درواقع تراز کردن قالب نیز قبل از اقدام به ثابت سازی آرماتورها انجام میشود.
-
تنظیم و تسطیح
بررسی تنظیم و تراز کردن، مراحل اجتنابناپذیری است که باید قبل از ادامه ریختن بتن دنبال شود. صحت کاری که در خارج به نظر میرسد با این مراحل کنترل میشود:
اولین مرحله، بررسی اطمینان از سطح قالببندی دال است. از دستگاه تسطیح برای بررسی سطح دال استفاده میشود. معمولاً سطح دال بهوسیله قالبی نرم بررسی میشود. پس از بررسی کار، تقویت و تنظیم آن انجام میشود. در این مرحله، بهطور عمده تنظیمات ستون را بررسی میکنند، بهاینترتیب که وقتی قالب پرتو را تنظیم میکنند که سایر تنظیمات بیرون بهطور خودکار پوشانده شوند. اگر آرماتور ستون با خطوط شبکه همسو نیست یا اگر عمودی نیستند، قبل از شروع کار بتن، نیاز به اصلاح است. سپس تنظیم دال انجام میشود.
-
بتنریزی با استفاده از دستگاه ستون ریز
دو مورد وجود دارد که باید در هنگام ریختن بتن با استفاده از دستگاه ستون ریز بتن در مورد آنها بحث شود که به شرح زیر است:
تکنیکهای اساسی، همچنین روشهای ریختن بتن باید در نظر گرفته شود.
-
زمانگیری بتن: توجه به زمانهای اولیه و نهایی در حین ریختن بتن، لازم است. بهطورکلی، زمان اولیه ریختن بتن حدود 45-60 دقیقه است. بااینحال، میتوان آن را با افزودن مواد افزودنی اصلاح کرد. زمان تنظیم را میتوان طبق نیاز پروژه و در طول آزمایش مخلوطهای آزمایشی، افزایش داد.
-
تشکیل اتصالات سرد: اتصالات سرد وقتی ریخته میشود که بتن به بتنی که شروع به سخت شدن کرده ریخته شود. بنابراین، قبل از بیان تنظیمات، باید بتن ریخته شود. هنگامیکه یک بخش بزرگ بتنریزی میشود، قبل از شروع تنظیم لایه موجود در آن، یکلایه بتونی جدید ریخته میشود که از ایجاد اتصالات سرد جلوگیری میکند.
-
الگوی ریختن: هنگامیکه یک عمل ستون ریزی انجام میگیرد، یک الگوی مناسب برای برنامهریزی جهت ریختن بتن آماده میشود. بر اساس توالی برنامهریزیشده، بتن ریخته میشود تا از ایجاد درزهای سرد جلوگیری شود.
-
تراکم بتن: برای دستیابی به کیفیت و مقاومت لازم، بتنریزی کافی لازم است. ویبراتور برای فشردهسازی بتن استفاده میشود. دوره لرزش باید طبق ضخامت و نوع مخلوط باشد. تراکم باید انجام شود. در صورت حذف هوای به دام افتاده، بتن بهاندازه کافی فشرده میشود.
-
بتن خود متراکم: در موارد خاص که انجام فشردهسازی بتن بهصورت دستی دشوار است، از بتن خود متراکم استفاده میشود. خود تراکم بتن از طریق طراحی مخلوط حاصل میشود.
-
کنترل دما: بسته بهاندازه ریختن ستون، لازم است افزایش دما را کنترل کرده و تغییرات دما را در سطح بتن کنترل کنید.
-
به پایان رساندن
پایان کار با استفاده از دستگاه ستون ریز دارای مراحل مختلفی است که باید انجام گیرد. پس از ریختن بتن، سطحبندی انجام میشود. در این مرحله نیز میتوان اتمام بتن را انجام داد. بعلاوه، کار اتمام میتواند هنگامی انجام شود که بتن تا حد مشخصی آمادهشده باشد. بسته به نوع و طراحی نهایی ساختهشده از بتن و با توجه به بینظمی سطح بتن، میتوان با گچ کاری اتمام کار بتن را انجام داد.
-
آمادهسازی ستون
آمادهسازی یکی از مهمترین اقداماتی است که پس از اتمام بتنریزی باید انجام گیرد. روشهای مختلفی برای عملآوری و زمان عملآوری بتن وجود دارد. بهطورکلی، عملآوری فرآیندی است که باید پس از بتنریزی دنبال شود، زیرا مزایا و ایمنی بیشتری به بتن میبخشد. بنابراین، نباید از اصلاح بتن جلوگیری کرد. اگر بتن را اصلاح نکنید، موارد اصلی زیر مطرح میشود:
-
ترکخوردگی بتن
-
بر دوام بتن تأثیر خواهد گذاشت
-
کاهش مقاومت بتن
-
ریختن بتن از عنصر به عنصر دیگر متفاوت است.
بیشتر بخوانید : بانک اطلاعات ساختمان | پروژه های در حال ساخت
-
بتنریزی ستون و بتنریزی دیواری
بتنریزی ستون با کمک لوله tremie یا با کمک پاکت در قالب ستون انجام میشود تا از جدا شدن بتن یا ریزش آزاد آن جلوگیری شود. معمولاً برای ریختن بتن در ستون از یک لولهترمی در داخل ستون استفاده میشود. ویبراتور برای فشردهسازی بتن بعد از هر بار ریختن استفاده میگردد. در این میان میتوان لوله مراقبت از پمپ را در صورت امکان مستقیماً وارد ستون بتونی کرد. وقتی بتنریزی با دستگاه ستون ریز ریلی انجام میشود، باید تراکم کافی را تضمین کند. ریختن مداوم بتن تا حدودی باعث جمع شدن آن میشود.
-
ریختن بتن از اسلب، تیر و پی
ریختن بتن در دال معمول است. پس از اتمام کار تقویتکنندهها و گرفتن تمام تأییدیههای لازم، میتوان بتنریزی را انجام داد. هم چنین میتوان بتن را با استفاده از ماشین پمپ به داخل دال ریخته یا بتن را بهصورت دستی به داخل دال برد.
-
ریختن بتن در شمعها
بتنریزی شمعها با سایر روشهای بتنریزی متفاوت است. برای بتنریزی شمعها از روشهای خاصی استفاده میشود. پس از اتمام حفاریها، لولهترمی به داخل توده حفرشده وارد میشود. سپس فلاشینگ انجام میشود تا زمانی که شمع کاملاً تمیز شود. آزمایشات لازم برای اطمینان از کافی بودن مقدار آن انجام میگیرد. پس از گرفتن کلیه مصوبات برای بتنریزی، بتن به داخل لولهترمی ریخته میشود. بهاینترتیب انتظار میرود که تمام مواد شل شده با بتن اولیه به سمت بالا حرکت کنند. هنگامیکه جریان بتن متوقف شد، دوباره بتن پر میشود.
خرید دستگاه ستون ریز
ستونها مهمترین عنصر سازهای در ساختمانها هستند که بر اساس بارگذاری، طول، گرههای ستون، مهاربند قاب و غیره میتوانند انواع مختلفی داشته باشند جهت خرید دستگاه ستون ریز بسته به نوع و مدل طراحیشده آن، لازم است با کارشناسان مرتبط در این حوزه مشورت نمایید.
مراقبت از دستگاه ستون ریز
ازآنجاییکه ستون مانند هر سازه دیگری نیاز به مراقبت و استفاده صحیح دارد، لذا باید بهدرستی و با دقت کافی از آن استفاده گردد. در این میان جهت مراقبت از دستگاه ستون ریز کافی است:
-
موتور دستگاه را هر 6 ماه یکبار جهت بررسی و تعویض، به تعمیرگاه معتبر ببرید.
-
سیمهای متصل به دستگاه را بهصورت دورهای چک کنید، تا در صورت بروز هرگونه قطعی و آسیبدیدگی، بهسرعت اصلاح شود.
-
لازم است هرسال یکبار آن را بهصورت کامل بررسی کنید، تا تمام قطعات موجود در آن بهدرستی کار کنند.
سخن پایانی
تجهیزات مختلفی وجود دارد که در صنعت ساختمانسازی استفاده میشود که میتواند برای اهداف بزرگ و کوچک بسیار کاربرد داشته باشند. انواع مختلفی از تجهیزات برای ساختوسازهای ساختمانی، ساختوساز جاده، زیرآب و سایر کارهای ساختمانی دریایی مورداستفاده قرار میگیرد. عملیات مختلفی وجود دارد که در پروژههای ساختمانی دخیل هستند، خواه مقیاس بزرگ باشد یا مقیاس کوچک. در حقیقت امروزه بهمنظور تسهیل در ریختن بتن در فرایندهای ساختمانی از دستگاهی به نام دستگاه ستون ریز استفاده میشود، که این دستگاه به دلیل کاربردهای مهم آن در صنعت موجب شده، نیازمندی افراد را به نیرو کاهش دهد. درواقع زیربنای هر ساختمان دو هدف اصلی دارد، توزیع وزن از دیوارههای متحمل به خاک یا بستر و حفظ آب زیرزمینی یا رطوبت خاک. توپوگرافی، زمینشناسی و پدولوژی (مطالعه خاک) در محل ساختوساز شما علاوه بر اندازه ساختمان و سایر عوامل مانند نوع ساخت، نوع فونداسیون مناسب برای ساختمان شمارا تعیین میکند، که این امر موجب میشود بهراحتی بتوانید برای ساختمان خود از ستون مناسب استفاده کنید که این امر بهوسیله دستگاههای ستون ریز امکانپذیر است.