آشنایی با ستون پیشساخته فایبرگلاس
در حین ساختوساز و همچنین هنگام ساخت و حمل سرستونها و ستونها برای یک فضا، شاید اولین چیزی که در ذهن جرقه میزند این است که ای کاش وزن این متریال سبکتر بود. در چنین حالتی نیز افراد به فکر ساخت ستونهایی از مصالح یا موادی سبک و درعینحال پایدار افتادند. درواقع فایبرگلاس به همین منظور پا به عرصه گذاشته و با ارائه ستونها و سردیسهایی سبک و درعینحال پایدار افراد فعال در حوزهی ساختوساز را خرسند کرده است. با توجه به همین ویژگی کلیدی نیز در این قسمت از سازه افزار جامعترین سایت نیازمندیهای ساختوساز کشور بر آن شدیم تا شمارا بهطور کامل با ستونهایی از جنس فایبرگلاس آشنا و در باب مزایای ای ماده کاربردی و همچنین هزینههای کمتر آن نسب به سایر نمونهها ازجمله انواع فلزی و گچی صحبت و بحث نماییم. پس مثل همیشه همراه ما باشید تا بیشتر بدانیم.
فایبرگلاس چیست؟
در ابتدای این مقاله و قبل از اینکه در باب مزایا و کاربردهای ستونهای فایبرگلاس صحبت کنیم لازم است با این ماده آشنایی مختصری پیدا کنیم. بهطورکلی فایبرگلاس کامپوزیتی کارا هست که از الیاف شیشه با مواد پلیمری تشکیلشده است. درواقع وجود پشمشیشه بهعنوان ماده تقویتکننده و مواد پلیمری بهعنوان مواد زمینه نقش مهمی در این نوع از متریال داشته و استفاده از آن را بهمنظور ساخت اشیای مختلف ازجمله انواع ستون و سرستون راحتتر میکند. در همین راستا نیز لازم به ذکر است که ازجمله ویژگیهای فایبرگلاس شامل سبک بودن و مستحکم بودن آن است که عاملی مهم در تولید انواع قطعات ازجمله انواعی از ستونها شده است. در کنار این موارد همچنین سپر انواع خودروها، انواع ایرانیتها، اتاقکها، سیلوهای سیمان، مخازن نگهداری مایعات مختلف، چربی گیرها و … فایبرگلاسی میباشند.
بررسی مزایای استفاده از کامپوزیتهای فایبرگلاس
قطعات کامپوزیتی و یا فایبرگلاسها دارای مزایای زیادی میباشند که ازجمله این مزایا میتوان به وزن سبک آنها اشاره کرد. این قطعات، باوجود سبکی وزن، استحکام بسیار بالایی دارند و دوام و ماندگاری آنها نیز قابلتوجه است. فایبرگلاس در برابر اشعه فرابنفش خورشید پایداری نسبی دارد و در کنار این ویژگی مقاومت شیمیایی آن نیز بالا است. بهطورمعمول این قطعات، در صنایع مختلف کاربرد وسیع دارند. بهطورکلی فایبرگلاس در انواع اشکال، طراحی و تولید میشود و طبیعتاً در بازار نیز دارای درجات کیفی متعددی است.
بیشتر بخوانید : بانک اطلاعات ساختمان | پروژه های در حال ساخت
ستون پیشساخته فایبرگلاس چیست؟
بهطورکلی این نوع از ستونها همانگونه که از نامشان نیز مشخص است، از جنس سنگ مصنوعی یا همان فایبرگلاس بوده که بارنگ تراورتن به رنگ سنگ در میاید. درواقع مقاومت بالا این ستونها و کاور کردن آسان آن بر روی ستونهای فلزی نقطه قوتی برای این نمونه از ستونها در نظر گرفتهشده و در یک نگاه کلی به زیبایی کار شما کمک میکند. همچنین لازم به ذکر است که این نمونه از ستونها و سرستونها ازجمله انواع ارزانتر نسبت به سایر مدلهای ستون هست.
یک ستون از جنس فایبرگلاس چه تفاوتی با یک ستون پلاستیکی دارد؟
در یک نگاه تخصصی و دقیق باید اذعان نمود که اين دو اساساً هیچگونه ارتباطي با يكديگر نداشته و از نگاه مواد اوليه، فرايند ساخت، خواص فيزيكي و مكانيكي، نوع، رنگپذیری و رفتار و ميزان مقاومت در انواع محیطهای اسيدي يا بازي با يكديگر کاملاً متفاوت میباشند. درواقع پلاستیک همواره در اثر حرارت ذوبشده و سرازیر میشود، درحالیکه فایبرگلاس چنین رویهای را پیش نمیگیرد. پلاستیکها بهخصوص ستونهای پلاستیکی در مقابل سرما و فشار آب یخزده موجود در سطح و همچنین در مقابل اشیاء تیز مقاومت ندارند، درحالیکه میتوان از فایبرگلاس برای جلوگیری از نفوذ آب استفاده کرد. لازم به ذکر است که فایبرگلاس پس از سخت شدن، جسم جامد بوده و سرما و گرما تأثیری در آن ندارد؛ بنابراین میتوان گزینهای کاملاً امن و کارا بهمنظور استفاده در ستونهای بیرونی و در شرایط جوی متفاوت باشد. فایبرگلاس در مقابل فشارهای وارده بر ساختمان بهخوبی مقاومت نموده و در محیطهای اسیدی و قلیائی در جه تحمل بالایی دارند.
آشنایی با روش ساخت انواع ستونها و سرستونهای فایبرگلاس
بهطورکلی ساخت قطعات فایبرگلاس به روشهای مختلفی قابل انجام هست که در بخش از سازه افزار به ارائه اطلاعاتی مفید در این باب میپردازیم.
• روش دستی در ساخت
• بهطورکلی میتوان مطرح کرد که روشی است نسبتاً آسان که برای ساخت قطعات با پیچیدگی کم استفاده میشود. بهعنوانمثال انواع سردیسهای ساده و یا ستونها تزیین و کوچک طی چنین رویهای ساخته میشوند. بهطورکلی بهمنظور ساخت فایبرگلاس دستی به پشمشیشه، اسید یا خشککن، رزین و کبالت، واکس و کاردک نیاز داریم. برای شروع کار ابتدا قالب را طراحی کرده و تمیز میکنیم و سپس پشمشیشه را در ابعاد موردنظر برش بزنید.
پسازاین مرحله به سراغ رزین رفته و در ظرفی رزین و اسید را باهم مخلوط کرده و این ترکیب را با برس روی سطح قالب ستون بزنید. لازم به توصیه است که این کار را با دقت و سرعت بال انجام دهید و حتماً در هنگام کار از دستکش و ماسک استفاده کنید. همچنین تمام این فعالیتها را در فضای باز انجام دهید.
پسازاینکه پشمشیشه را روی سطح کار میچسبانیم و تمامی هوای باقیمانده بین پشمشیشه و قالب ستون یا هر نوع قالب دیگر را با کاردک خارج میکنیم. این عمل را حداقل ۳ یا ۴ بار تکرار میکنیم. افزایش میزان این مراحل به توان فشاری که قرار است تحمل کند بستگی دارد. بعد از انجام این مراحل بهتراست مدتزمان کافی را برای خشک شدن به آن بدهیم. بعد از خشک شدن اضافیهای کار را بریده و در صورت دلخواه کار را رنگ کنید.
• روش آر تی ام (RMT)
این روش که اختصاری از واژه resin transfer molding است؛ روشی دقیق تراز روش دستی بوده و در آن قطعات بهطور باکیفیتتر و صیقلیتر تولید میشوند؛ اما به علت کم بودن فشار وارده قطعات به هم چسبیدگی کمی دارند. لازم به ذکر است که در این روش پس از قرار گرفتن لایههای پشمشیشه رزین تزریق میشود.
• روش اس ام سی (SMC)
این روش مخفف sheet molding compound است و طی آن الیاف شیشه بهصورت ورق درآمده و با گرما و فشار به شکل قالب موردنظر ازجمله انواع ستون درمیآید. البته لازم به ذکر است که بیشتر بدنه خودروها با این روش تولید میشود.
• روش جی ام تی (GMT)
بهطورکلی در این روش نیز با گرما و فشار مواد را شکل میدهند. لازم به ذکر است که از این روش بیشتر برای ساخت قطعات در صنعت خودرو استفاده میشود.
• روش اف دبیلیو (FW)
بهطورکلی این روش نیز بیشتر برای ساخت قطعات مدور همانند انواع لولهها و ستونها کاربرد داشته و در دما و فشار مناسب با رزین پیچیده شده و شکل میگیرد.
• روش بی ام سی (BMC)
بهطورکلی در این روش موادی با غلظت خمیر تشکیلشده که از پلیمر و فایبرگلاس بوده و سپس با فشار به قالب تزریق میشود.
• روش ال اف تی (LFT)
این روش که مخفف long fiber thermoplastic است؛ رویهای رایج بوده که طی آن مواد در داخل اکسترودر مخلوط شده و با فشار به شکل موردنظر ازجمله انواع سردیس و ستون فایبرگلاس تبدیل میشوند.
بیشتر بخوانید : سنگ مصنوعی چیست؟
کلام پایانی
هدف کلی ما از این نوشتار آشنایی شما عزیزان با فایبرگلاس و اهمیت استفاده از انواع ستونها و سرستونهایی از جنس این ماده سبک، انعطافپذیر و پایدار بود که امیدواریم مفید واقعشده باشد. در پایان نیز از اینکه مثل همیشه در کنار وبلاگ ما یعنی سازه افزار هستید خرسندیم و خوشحالتر خواهیم شد اگر نظرها و انتقادات خود را در باب این مقاله و سایر مقالات در بخش کامنت ها به ما ارائه دهید.