با این تفاسیر، میتوان بهراحتی متوجه شد که پتینه کاری هنری چشمنواز بوده و بیشتر در خانههایی با سبک کلاسیک و تجملی کاربردی میباشد. البته این بدین معنا نیست که این هنر در دکوراسیون مدرن یا جدید نقشی ندارد بلکه انواع سبکهای مدرن نیز توسط پتینه کاری اعمال میشود. حال در این بخش از سازه افزار با ما همراه شوید تا از پتینه این هنر فوقالعاده خاص بیشتر اطلاعات کسب کنیم.
پتینه کاری چیست؟
در اصل پتینه لایهنازکی بر روی سطح فلزات و حتی چوب گفته میشود که بارنگهای دکوراتیو و ابزارهای مختلف روی سطوح بافت خاصی را ایجاد میکند. بهطورکلی پتینه کاری را میتوان یکی از تکنیکهای نقاشی و ازجمله هنرهای مورد استقبال در صنعت ساختمان دانست. هنری به کمک رنگهای متنوع و تکنیکهای خاص بر روی اشیاء حالتهای کهنگی و بافتهای خوردگی را شبیهسازی و خلق میکند.
درواقع استفاده از تکنیک پتینه کاری در فضای ساختمان و روی سقفها و دیوارهها جلوهی بصری بسیار زیادی داشته و اغلب توجه افراد مختلف را جلب فضا میکند. در همین راستا میتوان اذعان کرد که کاربردهای پتینه کاری میتواند فراتر از نقاشی ساختمان باشد چراکه پتینه کاری برخلاف نقاشی، علاوه بر تغییر رنگ و طرح سقف، درب و یا دیوارههای ساختمان میتواند بافت ظاهری نمای داخلی را نیز تغییر دهد.
تاریخچه پتینه و پتینه کاری
در این بخش تصمیم داریم که به توضیح مختصری از تاریخچه پتینه میپردازیم. درواقع پتینه یک اصطلاح ایتالیایی است و تاریخچه استفاده از پتینه به قرن هفدهم میلادی بازمیگردد. البته معنای واقعی پتینه و پتینه کاری در اصل در مجسمههای برنزی، تابلوهای نقاشی و هر آنچه توسط رنگ تزیینشده و در اثر مرور زمان خوردگی و پوستهپوسته شده است، اطلاق میگردد.
درواقع دربارهی تاریخچه رنگهای مورداستفاده در پتینه کاری نیز میتوان مطرح کرد که شروع رنگهای تزیینی را برای تقلید از چیزهای طبیعی مانند طرحهای چوب و مرمر و آسمان بوده است. اشکال اولیه رنگهای تزیینی در زمان مصریان و یونانیان و سپس رومیان بود. پسازآن و در دوره رنسانس بود که ایتالیاییها و فرانسویها شروع به گردآوری و توسعه تکنیکهای رنگهای تزیینی و ازجمله تولید رنگهای پتینه کاری نمودند.
جالب است بدانید که رنگهای پتینه کاری در آن زمان بهشدت گرانقیمت بوده و تنها در خانههای اشرافزادگان آن زمان بود و هر شهروندی امکان اجرای آن را نداشت؛ اما پساز آن دوره و بهتدریج با ورود تکنولوژی و تولید عمده محصولات دکوراتیوی و پایین آمدن قیمتها تمام شهروندان قدرت استفاده از رنگهای دکوراتیوی یا پتینه ها را پیدا کردند.
پتینه کاری و تغییر دکوراسیون داخلی
یکی از مناسبترین گزینهها برای تغییر دکوراسیون، استفاده از پتینه است که هزینه چندانی برای نوسازی به همراه ندارد. گاهی تغییر دکوراسیون ممکن است با هزینه بالایی همراه باشد که این نوع پوشش دیواری آن را به حداقل میرساند. پتینه کاری در دکوراسیون یکی از روشهای مرسوم و پرطرفدار میباشد که بیشتر برای لوکس نشان دادن دکوراسیون داخلی فضا مورداستفاده قرار میگیرد. شما میتوانید با استفاده از هنر پتینه کاری چه مدرن و چه کلاسیک بر روی دیوارهها و یا سقف باعث به وجود آمدن یک تغییر نو و شگفتانگیز در دکوراسیون داخلی منزل خود شوید. بهطورکلی میتوانیم پتینه کاری در دکوراسیون را به دو دسته تقسیم کنیم که نوع اول پتینه کاریهایی با استفاده از رنگ اکرولیک و نوع دوم پتینه کاریهایی با استفاده از رنگروغنی است که بهطور مختصر در باب هریک توضیحاتی میدهیم.
همانطور که از نام پتینه اکریلیک برمیآید، متریال این نوع پتینه بر اساس رنگهای پایه آب یا همان اکریلیکها بوده که توسط پیگمنتهای مربوطه رنگ دهی شده و توسط متخصص امر اجرا میشود. درحالیکه در پتینه با رنگروغنی پتینه توسط رنگروغن اجرا میشود. رنگهای روغنی در انواع براق، نیمه براق، نیمه مات موجود است و متریال مورداستفاده جهت اجرای کار، قابل شستوشو میباشد.
انواع مدلهای پتینه کاری
پتینه کاری هنری است که امروزه بسیار مورد استقبال قرارگرفته و با توجه به سبک طراحی داخلی هر فضایی انواع مدلهای پتینه کاری میتواند مورداجرا قرار گیرد؛ بنابراین در این بخش از سازه افزار شما را با انواع مدلهای پتینه کاری بیشتر آشنا میکنیم که شامل:
۱. پتینه روی دیوار و سقف
پتینه روی دیوار و سقف، یکی از مواردی است که در ساختمانهای امروزی بیشازپیش نمایان است. درواقع پتینه روی دیوار و سقف به معنای ایجاد رنگ و طرح دلخواه و متناسب با طراحی داخلی خانه و مکان موردنظر است. بهطورکلی باید اذعان کنیم که پتینه، هنری مقرونبهصرفه است که به هر شیء رنگپذیری و طرح خاصی میدهد. در هنر پتینه کاری روی دیوار میتوان نمایی از چرم، نمای سنگ، آجر، گرانیت، چوب، نمای برنز و هر فلز دیگری را بر روی دیوار ایجاد نمود. همچنین این هنر باعث میشود که آسیبهای فیزیکی ایجادشده بهمرورزمان بر روی دیوار به کمترین مقدار خود برسد.
لازم به ذکر است که معمولاً اجرای پتینه کاری روی دیوار میتواند همانند عایق رطوبتی نیز عمل نماید. به همین دلیل نیز امروزه در نقاشیهای ساختمانی و طراحیهای داخلی، رنگهای پتینه بهعنوان یکی از بهترین انتخابها در صنعت هنر ساختمانی بهحساب آمده و مورداستفاده قرار میگیرند.
۲. پتینه کاری کلاسیک
بهطورکلی در انواع کلاسیک این هنر، عموماً پتینه کاریها جلوهای قدیمی و کلاسیک به خانه میبخشند. درواقع این نوع از پتینه کاری علاوه بر نقاشی با طرحهای برجسته که در قدیم بسیار کاربرد داشته، نیز همراه است. جالب است بدانید که در نوع کلاسیک که به پتینهی ورقه طلا نیز معروف است، بهطورمعمول از خمیر مخصوص پتینه کاری استفادهشده و در کنار آن از رنگهای طلایی برای تزئین آن استفاده میکنند. همچنین رنگهای سنگین و کلاسیک مانند آبی درباری نیز طرفداران خاصی را در هنر پتینه کاری کلاسیک دارد ولی متعاقباً زمان و هزینه زیادی را میطلبد.
این نوع از پتینه کاری با طرحهای کلاسیک همراه بوده و در نوعی دیگر از آن میتوان نقش سنگ، آجر یا ترک را روی سطح موردنظر اجرا کرد. لازم به یادآوری است که در استفاده از این نوع پتینه کاری باید اصول زیباشناختی را در نظر بگیرید چراکه معمولاً طرح پتینه کلاسیک مناسب خانهای با دکوراسیون مدرن نمیباشد، درواقع داشتن همخوانی با محیط پیرامون از مهمترین جنبههای زیباییشناختی استفاده از این هنر و سبک است.
بیشتر بخوانید: دیوارپوشهای فومی
۳. پتینه کاری مدرن
جالب است بدانید که امروزه هنر پتینه کاری رنگ و روی جدیدی گرفته است. درواقع در اغلب دکوراسیونهای مدرن برای اجرای طرحهای مختلفی از پتینه استفاده میکنند. در هنر پتینه کاری مدرن هنرمند خود به رنگآمیزی و یا طرحی مشخص حدود نکرده و از هر روش و موادی استفاده میکند تا بتواند پتینه مدنظر خود را روی سطح سقف یا دیوار ایجاد کند.
لازم به ذکر است که پتینه کاری مدرن میتواند طیف گستردهای از سطوح را پوشش دهد که این سطوح مختلفی میتواند از چوب گرفته تا شیشه باشد. در هنر پتینه کاری مدرن بخش اغنای سلیقه شخصی و شخصیسازی در افراد بیشتر رعایت شده و به دلیل قدرت سفارشیسازی بالای هنر پتینه در طراحی مدرن، طیف گستردهای از سلایق را پوشش میدهد. همچنین جالب است بدانید که با توجه به معماریهایی که امروزه در ساختمانسازی ایران رواج پیداکرده است شاید بتوان اذعان کرد که سبک مدرن انتخابی محبوب و موردپسند در کشور میباشد.
۴. پتینه پلاستر و برجسته
پلاستر در لغت به معنای خمیر یا اندود میباشد که خود به دو گروه پلاسترهای برجسته و پلاسترهای صاف تقسیم میشوند؛ بنابراین پتینه پلاستر بدین معناست که کار توسط خمیر اجرا میشود و با استفاده از پیگمنتهای رنگی مربوطه جهت رنگ دهی به خمیرهای پایه بهره گرفته میشود. جالب است بدانید که سطح صاف مورد کار در آن به لحاظ استفاده از خمیر و نه رنگ دارای افکت و جلوه بصری کاملاً متفاوتی از اجرای کار با رنگ میباشد و از محبوبیت خاصی در کشور برخوردار است.
۵. آنتیک کاری
جالب است بدانید که کهنهکاری و آنتيک کاري انواع مختلفي دارند و ازجمله تکنیکهای پتينه میباشند. بهطورکلی تمامي روشهای پتينه کاري براي قديمي نشان دادن يک شيء بهکاربرده میشود. دراینبین از اين روش آنتیک کاری نیز میتوان روي انواع بافتها مثل چوب، فلز، شيشه، سفال، پلیاستر و غيره استفاده کرد. در اين نوع از اجرا متخصصین ابتدا با کهنهکاری کار را به حالت قديمي درمیآورند و سپس با استفاده از تکنيک آنتيک کمي از قدمت آن میکاهند و فضایی خاص و ایده آل را ایجاد میکنند.
کاربردهای پتینه کاری
ازجمله مهمترین کاربردهای پتینه کاری بر روی سقف و دیوارههای مربوط به منازل مسکونی، بیمارستانها، مدارس، سالنهای کنفرانس و بسیاری از محلهای عمومی میباشد. چراکه استفاده از پتینه بهجای رنگهای روغنی و پلاستیک بر روی این دیوارهها زیبایی بیشتری را ارائه میدهد. همچنین به دلیل اینکه پتینه در بیشتر طرحهایی که دارد بافت ایجاد میکند، میتوان آن را بر روی سطح دیوار نیز ترسیم کرد و با استفاده از خطای دید برای مرتفع نشان دادن سقف خانه نیز از آن استفاده کرد.
امروزه پتینه توانسته جایگزین مناسبی برای رنگهای ساختمانی ازجمله بلکا و مولتی کالر شود. چراکه بافتی که پتینه ایجاد میکند بسیار کاربردی بوده و میتواند در برابر رطوبت عایق مناسبی محسوب شود. لازم به ذکر است که ازنظر بسیاری از افراد متخصص در زمینه نقاشی ساختمان پتینه میتواند بهترین رنگ در صنعت نقاشی ساختمان نامیده شود چراکه نسبت به رنگهای روغنی و پلاستیکی ماندگاری بالاتری دارد؛ بنابراین تمام ویژگیهای نامبرده در پتینه میتواند عاملی برای کاربردهای وسیع این هنر در هر محلی باشد.
مزایای پتینه کاری
تا به این جای مقاله آشنایی مناسبی با پتینه کاری پیدا کردیم بنابراین حال میخواهیم بهطور اجمالی مزایای این هنر را برشماریم که شامل:
- پتینه نسبت به رنگهای روغن و گچی ماندگاری و دوام بیشتر بیشتری دارد
- تنوع مدل قابلتوجهی نسبت به سایر رنگها و طرحها کاغذدیواری دارد
- هزینه مقرونبهصرفه برای زیبایی محیطی و مرمت آن خرج میکنیم
- پتینه قابلاعمال بر روی تمام سطوح مختلف حتی سطوح منحنی میباشد
- قابل شستوشو (البته در پتینه آکریلیک باید توجه لازم به کار رود چراکه آب حلال رنگ آکریلیک میباشد)
- اجرا یا اعمال پتینه در کوتاهترین زمان بر دیوارها و حتی سقف
- قابلیت خشک شدن سریع به همراه قابلیت پوشش ایرادات مختلف دیوار مانند ترکها و پوستهشدن رنگ و گچ
بیشتر بخوانید: پنل اچ پی ال و کاربرد های آن
معایب پتینه کاری
- هزینه بالای اجرا
- عدم قابلیت تغییر در طرحهای پتینه پس از اجرا روی دیوارهها
نکاتی در باب سفارش پتینه کاری برای ساختمان
- قبل از رنگآمیزی و اعمال پتینه کاری دکوراتیو سطوح را از گردوغبار پاککنید.
- به یاد داشته باشید که هزینه اجرای نقاشی چهره یا منظره بهصورت دستی بر روی سطوح مختلف مانند سقف و دیوارهها، خیلی بیشتر از پتینه دکوراتیو ساده محاسبه میشود.
- بهطورکلی هزینه کارهایی که به زیرسازی بیشتری نیاز دارند بالاتر میباشد.
- هزینه نقاشی و پتینه کاری که در ارتفاع انجام میشود بالاتر میباشد.
هزینهها و قیمت پتینه کاری
بهطورکلی عوامل مختلفی میتواند بر هزینهها و قیمت پتینه کاری اثرگذار باشد که شامل میزان و زمان انجام پروژه، قدیمی یا مدرن بودن کار، تعمیرات و زیر کاری، لوازم و متراژ کار در کنار بازار پر نوسان کشور از نکات مهم در تعیین قیمت و هزینه انجام کار پتینه است.
مشاهده کنید: مرکز آگهیهای کالا و خدمات ساختمانی
سخن پایانی
همانطور که در طول این مقاله جامع مطالعه کردید ما در این بخش از سازه افزار شما را باهنر زیبای پتینه کاری و انواع روشهای اجرای آن آشنا کردیم. همچنین در این مقاله علاوه بر ارائه تمام مزایا و معایب این هنر از نکاتی در باب هزینهها و قیمت پتینه و پتینه کاری نیز سخن به میان آوردیم. در پایان نیز از اینکه با سازه افزار همراه هستید خرسند و سپاسگزاریم.