طراحی و ساخت پارکینگ نیز از استانداردها و ضوابط شهرداری مستثنا نبوده و ساخت انواع پارکینگ باید با بررسی عوامل زیادی صورت پذیرد. چراکه مسلماً عدم رعایت اصول و نکات طراحی و معماری یک سازه میتواند به رد شدن طرح توسط سازمان نظاممهندسی و یا خطرات جانی و مالی منجر شود؛ بنابراین با توجه به آنچه گفته شد در این مقاله از سازه افزار، قصد داریم به بررسی اصلیترین نکات در طراحی پارکینگ بپردازیم و در کنار آن از اصولی در خصوص طراحی دکوراسیون مناسب صحبت کنیم. پس مثل همیشه با سازه افزار همراه شوید تا با آگاهی دست به هر کاری بزنید.
طراحی دکوراسیون بخشهای مختلف یک پارکینگ
بهطورکلی هر بخشی از پارکینگ با توجه به ضوابط طراحی و استانداردهایی که وجود دارد آمادهسازی میشود که در این بخش از مقاله آشنایی با طراحی انواع پارکینگ شما را با نکاتی در باب اصول دکوراسیون هر قسمت از پارکینگ آشنا میکنیم.
۱. اجرای دکوراسیون داخلی پارکینگ
امروزه اکثر سازندگان ساختمانی به طراحی پارکینگ گرایش و توجه بیشتری دارند چراکه در دید مشتریها وجود یک پارکینگ شیک عنصر خودنمایی مهمی میباشد. طراحی پارکینگ ساختمان مسکونی علاوه بر رعایت این موضوع که ماشینها در کنار هم و مزاحم یکدیگر نباشد باید به نکاتی همچون جداسازی فضای هر پارکینگ با خطکشیها و سنگفرشهای خاص، ورودی و خروجی رمپ مناسب، محل قرارگیری دربهای پارکینگ و نوع باز شدن دربها، نورپردازی محیطی، میزان تهویه پارکینگ و در نظر گرفتن هارمونی و دکور فضا توجه شود تا دکوراسیون داخلی پارکینگ بهطور استانداردی پیاده شود.
۲. طراحی کف پارکینگ
بهتر است برای پوشاندن کف پارکینگ از کفپوشهای قابل شستوشو و مقاوم استفاده کنید تا راحتی در تمیز کردن در فضا ایجاد گردد. همچنین توصیه میشود برای زیباسازی فضای داخلی پارکینگ از دیوار پوشها و کفپوشهایی با رنگ مناسب و شکیل استفاده شود، چراکه این نوع از دیوار پوشها میتوانند فضای خاصی را رقم بزنند.
۳. طراحی دیوارههای پارکینگ
در طراحی بدنه و دیوارهای لابی پارکینگ باید فضای پارکینگ را مانند یک سالن بزرگ دید که هیچگونه پارتیشن و یا جداکنندهای در جهت تقسیم فضا در آن به چشم نمیخورد؛ بنابراین در این موارد طراح با دیوارههای بزرگ مواجه است که در فواصل چند متر از بیرونزدگیهای ستونهای سازهای و در کنار رایزهای تأسیسات به چشم میخورد. همچنین در دیوارهای پارکینگ کمتر پنجره به چشم میخورد و در صورت داشتن حیاط و محوطه در یک ضلع ساختمان برای بهرهمندی از نور و جریان هوا آن بدنه را با یک نرده حفاظ جدا میکنند؛ بنابراین برای طراحی دیوارها باید تقسیمبندی صحیحی از مصالح و متریال مورداستفاده صورت گیرد و با خطوط هندسی صحیح دیوارها و بدنههای پارکینگ را از یکنواختی خارج کرده تا بارنگهای مناسب و شکیل در نمای دیواره ظاهری شیک را شاهد باشیم.
۴. طراحی رمپ پارکینگ
درواقع رمپها یک متصلکنندهی شیبدار در پارکینگ هستند که سطوحی با ارتفاع متفاوت را به هم وصل کرده و اختلاف ارتفاع موجود در بین آنها را رفع میکنند. بهطورکلی جهت طراحی رمپ مناسب برای پارکینگها باید ضوابط و استانداردهایی را در نظر داشت که ازجمله بااهمیتترین المانها شیب رمپ است. همچنین باید اشاره کرد که رمپها، دارای انواع مختلفی هستند که هر یک ویژگیهای خاص خود را دارند؛ بنابراین بهتر است که در باب ضوابط مربوط به طراحی پارکینگها و انواع آن به شکل دقیقتری بحث شود؛ که این ضوابط به شرح زیر میباشد:
- حداقل ارتفاع مفید ورودی پارکینگ 1.80 متر
- حداقل عرض در ورودی پارکینگ 3 متر
- عرض رمپ یکطرفه 3 متر و دوطرفه 6 متر
- عرض رمپ قوسی یکطرفه 3.65 متر و دوطرفه 7 متر
- شیب رمپ پارکینگ 15 درصد
بیشتر بخوانید: کفپوش پلی یورتان و انتخاب مناسب در خرید
۵. نورپردازی پارکینگ
نورپردازی سقف پارکینگ برای ارائه یک تجربه کاربری مثبت امری ضروری است، چراکه یک روشنایی یکنواخت، سایهها را کاهش میدهد و باعث دید بهتر افراد میشود. از طرف دیگر، نورپردازی مناسب فضا به افراد کمک میکند احساس امنیت بیشتری داشته و رانندگان نیز بتوانند خودروی خود را بهتر کنترل و پارک نمایند؛ بنابراین، تأکیدداریم که جدا از بحث زیبایی و طراحی دکوراسیون این مسئله را بهطورجدی نیز دنبال نمایید. بهطورکلی روشنایی سقف پارکینگ در یکی از سه دسته زیر قرار میگیرد که شامل:
- نورپردازی محیطی
نورپردازی محیطی، نوری از جهت بالا است که برای روشن کردن کف، دیوارهها و بهطورکلی فضای کلی پارکینگ استفاده میشود، با استفاده از این نور خودرو میتواند با خیال راحت در پارکینگ حرکت کرد.
- نورپردازی موضعی
این شیوه برای مناطق کاری و محل انباری بسیار مناسب میباشد چراکه باعث افزایش دید بیشتر در حین انجام کار با جزئیات مختلف مناسب است.
- نورپردازی تأکیدی
بهطورکلی نورپردازی تأکیدی، بین روشنایی محیطی و موضعی قرار دارد. ازاینرو با استفاده از این نوع نورپردازی میتواند در پارکینگهای بزرگ مسیر را بهراحتی پیدا کرد.
۶. طراحی تهویه در پارکینگهای سرپوشیده
پارکینگهای سرپوشیده باید بهصورت طبیعی همواره تهویه شوند و در صورت عدم وجود سطوح کافی جهت تهویه طبیعی، باید از تأسیسات مکانیکی جهت تهویه استفاده کرد.
۷. مصالح مناسب جهت طراحی پارکینگ
برای طراحی سقف و یا دیوارهها پوششهای مختلفی پیشنهاد میشود که ازجمله آنها میتوان به کناف، الوارهای چوبی و ... اشاره کرد. همچنین استفاده از پوششهای آلومینیومی نیز یکی دیگر از روشهایی پوشش دهی سقف میباشد چراکه آلومینیوم از جذابیت و دوام مناسبی برای پوشش دهی یک سقف در پارکینگ برخوردار است. همچنین وجود سقفهای آلومینیومی بازتاب خوبی از نور را تولید کرده و تا حد بسیار بالایی با سبکهای طراحی داخلی مدرن تطبیق و هماهنگی دارد.
به کار بردن تختهها و الوارهای چوبی نیز ازجمله دیگر متریال کاربردی در بحث طراحی داخلی دکوراسیون پارکینگ میباشد. درواقع معمولاً طراحی سقف پارکینگ با استفاده از تختههای چوب یا تختهسهلایی انجام میشود زیرا این نوع از تختهها ارزان و قیمت بوده و کاربری مؤثری را نیز رقم میزنند؛ به همین دلیل به یکی از مواد بسیار مناسب برای طراحی سقف پارکینگ تبدیلشدهاند؛ بنابراین جهت پوشش دهی سقف و دیوارهها افراد میتوانند از این نوع چوبها یا بهصورت ساده و یا همراه با روکشهای تزئینی و رنگآمیزی در طراحی پارکینگ استفاده کنند.
بیشتر بخوانید: اجرای آلاچیق
ضوابط شهرداری برای طراحی پارکینگ
همانطور که میدانید شهرداریها نیز همواره با تهیه و تنظیم قوانین و ضوابطی برای ساختوسازها در شهر بر روند شکلگیری بخشهای مختلف ساختمان نظارت میکند. بر همین اساس مجموعه ضوابط، استانداردهایی برای طراحی پارکینگ ساختمانهای مسکونی وجود دارد که پیروی از آنها برای همه سازندگان الزامی است و در صورت عدم اعمال این استانداردها سازندگان با مشکلات عدیدهای مواجه میشوند؛ بنابراین شهرداریها برای اختصاص دادن فضای پارکینگ به واحدهای مسکونی سرانهای را در نظر گرفتهاند که این ضوابط به شرح زیر میباشد.
- برای واحدهای مسکونی کوچکتر از 150 متر تنها وجود یک پارکینگ کافی است
- برای واحدهای مسکونی ۱۵۰ تا 200 متر 1.5 پارکینگ
- برای واحدهای مسکونی بیش از 200 متر دو پارکینگ
- و برای هر واحد بالای 100 متر در طبقه اول و دوم به یک پارکینگ نیاز است، همچنین درصورتیکه تعداد واحد فرد باشد یک واحد از پارکینگ معاف میشود.
ابعاد یک پارکینگ استاندارد
بهطورکلی ابعاد استاندارد پارکینگ را میتوان به دودستهی، پارکینگ خانههای آپارتمانی و پارکینگ خانههای ویلایی تقسیم کرد که در این بخش از مقاله به معرفی هر یک میپردازیم.
۱. پارکینگ خانه ویلایی
جالب است بدانید که ابعاد یا اندازه موردنیاز برای پارک یک خودرو در حیاط یک خانه ویلایی حدوداً ۵ در ۳ متر میباشد. بهعنوانمثال اگر پارکینگ بهصورت طولی بوده و دو ماشین را پشتهم پارک نمایند، ابعاد موردنیاز برای ساخت پارکینگ در این حالت حدوداً عرض 3 متر و طول 10 متر میباشد. همچنین لازم به ذکر است که اگر پارکینگ بین دو دیوار قرار داشته باشد، باید 50 سانتیمتر به عرضهای مطرحشده اضافه گردد. در همین راستا باید اذعان کرد که عرض مفید برای راهروی عبوری پارکینگ را نیز باید حداقل 3 متر در نظر گرفت.
۲. پارکینگ آپارتمانی
در این نوع از پارکینگ حداقل ابعاد استاندارد برای پارک یک خودرو در پارکینگ، ۵ در ۵.۲ است و فضایی به مقدار 2 متر به ازای اضافه شدن هر یک خودرو به عرض آن اضافه میشود. بهعنوان نمونه برای دو واحد پارک ابعاد 5 در 4/5 و برای سه واحد پارک ابعاد 5 در 6/5 مدنظر است.
گروهبندی انواع پارکینگ بر اساس تعداد خودرو
پارکینگها با توجه به ابعاد و اندازه و متراژی که دارند و برحسب تعداد خودروهایی که در آنها جای میگیرد دستهبندی میشوند که شامل:
- پارکینگهای کوچک
در این نوع از پارکینگها حداقل به سه خودرو اجازه پارک میدهند.
- پارکینگهای متوسط
در این نوع از پارکینگها حداقل چهار تا بیستوپنج خودرو را در درون خود جای میدهد.
- پارکینگهای بزرگ
در این نوع از پارکینگها بیش از بیستوپنج خودرو را در درون خود جای میدهند.
بیشتر بخوانید: محوطه سازی و فضای سبز
طراحی پارکینگ ساختمان مسکونی
زمانی که فردی برای اولین بار وارد یک ساختمان میشود اولین چیزی که توجه او را به خود جلب میکند پارکینگ ساختمان میباشد به همین دلیل بهتر است در طراحی پارکینگ حساسیت و دقت لازم را به خرج دهید تا فضای بصری زیبایی را در ساختمان ایجاد کنید. از طرفی باید به خاطر داشته باشیم که پارکینگهای خودرو و مسیرهای ورود و خروج آن نباید خطری را متوجه محل بازی کودکان نمایند و یا حتی آسایش محل سکونت و کار را به هم زده و مانع از آرامش و استراحت ساکنین ساختمان شود. در پارکینگهای کوچکی که برای آپارتمانهای معمول طراحی و ساخته میشود، راه خروج استفادهکنندگان میتواند با مسیر ورود خودرو یکی باشد که در این صورت در این پارکینگها، پیشبینی دو واحد پارک خودرو پشت سرهم هیچ مانعی ندارد؛
اما در نظر داشته باشید که در پارکینگهای خصوصی، در صورت وجود ورودی مجزای دیگری برای افراد ساکن، پیشبینی ورودی سواره به میزان حداقل ١٨٠ سانتیمتر الزامی است. همچنین در طراحی پارکینگ برای ساختمان در نظر داشته باشید که هنگامیکه طبقات دیگر ساختمان بهوسیله راهپلهها از پارکینگ قابلدسترسی باشد، باید بین محفظه پلهها و پارکینگ یک فضای قرنطینه بهمنظور اجتناب از خطرات و همچنین راحتی در رفتوآمد وجود داشته باشد.
در کنار همه اینها حتی اگر تمامی ضوابط توسط طراحان و مجریان ساختمان رعایت شود. برای استفاده از فضای پارکینگ ساختمانها حفظ حریم فضای پارک اتومبیل همسایگان ضروری است؛ بنابراین بهتر است که نکات لازم را در هنگام رانندگی رعایت کنیم.
توجه به طراحی پارکینگ برای معلولین حرکتی
بهطور مختصر باید اذعان کرد که فضای پارکینگها باید با اعمال اصولی در زمینه توجه به کاربری معلولین حرکتی ساخته شود که این اصول شامل:
- پارکینگهای عمومی باید به صورتی طراحی شوند که حداقل 2 درصد از فضای پارکینگ به معلولین اختصاص داده شود.
- محل پارک مخصوص معلولین باید در نزدیکترین فضا به درب ورودی و خروجی باشد و همچنین با علامتهایی مخصوص مشخص شود.
- به یاد داشته باشید که بهطورمعمول به ازای هر 20 واحد پارکینگ، باید حداقل یک پارکینگ مختص معلولین طراحی شود.
- عرض پارکینگ برای پارک خودروهای افراد توان یاب حداقل 3/5 متر است و به ازای اضافه شدن هر واحد پارکینگ، 3 متر به عرض پارکینگ افراد توان یاب اضافه میشود.
- این نوع فضاها از هر طرف نباید بیش از 2 درصد شیب داشته باشند.
مشاهده کنید: بروزترین مرکز آگهی های کالا و خدمات ساختمانی
سخن پایانی
با توجه به این مقاله طراحی پارکینگ ساختمان ازاینجهت مورد اهمیت است که امروزه به دلیل استفاده اکثر افراد جامعه از وسایل نقلیه شخصی در کنار جمعیت بالای کلانشهرها، تعداد زیادی از انواع وسایل نقلیه شخصی در سطح شهر وجود دارد که مسلماً هر یک از آنها نیازمند جایی امن و مطمئن برای پارک میباشند. درواقع یکی از مشکلاتی که تعداد بالای خودروها در شهرها ایجاد کرده است کمبود جای پارک خودرو است. به همین دلیل وجود پارکینگ خودرو برای ساختمانها امروزه به اساسیترین نیاز در هنگام ساختوساز و احداث ساختمانهای جدید تبدیلشده است. در همین راستا طبق آنچه قبلاً اذعان داشتیم ضوابطی نیز وجود داشته که بهعنوانمثال به تعداد واحدهای مسکونی یا ظرفیت کاربری هر ساختمان طبق استانداردهای موجود مربوط میباشد. در پایان نیز باید اذعان کنیم که همانطور که تا بدین جا با سازه افزار همراه بودید هدف ما از این مقاله آمادهسازی یکسری اطلاعات کاربردی و جامع در باب آشنایی با طراحی و دکوراسیون انواع پارکینگ بود که امیدواریم به این مهم نائل شده باشیم.