سازههای مسقفی که در حیاطها، باغها و یا روی بام و ایوان ساختمانها ساخته میشود پرگولا نامیده میشود. معمولاً از این نوع سازه در کنار دیوارها و یا گذرگاهها برای ایجاد سایهبان، فضای سبز و یا نمادهای بصری زیبا استفاده مینمایند. سیستم معمولاً مشبک این سازه، اجازه میدهد که گیاهان پیچک مانند به زیبایی سطح آن را پوشانده و بر زیبایی محیط بیافزایند.
در این صفحه با انواع پرگولا و کاربرد آن آشنا می شوید:
پرگولاهای زیبا نیز با شبکهها و طراحیهای چوبی زیبا ساخته میشوند و گاه نیمکتهای چوبی کوچکی نیز برای دمی آسودن در آنها تعبیه میشود. پرگولا دارای محبوبیت عظیم در ایجاد چشمانداز بوده ولی چگونگی تشخیص تفاوت آن با طاق بست یا مکان پارک ماشین میتواند ابهامبرانگیز باشد. پرگولا یک ساختار چارچوب دار سفارشی در فضای باز است که معمولاً از چوب یا فلز ساخته میشود، این ساختار دارای تیرکهایی بوده که بر روی آنها سقف صاف یا قوسدار قرار میگیرد که گاه، نگهدارنده شاخههای درخت تاک میباشد. شبکه سرپوشیده بالا میتواند باز شود یا بهعنوان پوشش برای انسداد استفاده شود. دارای فضایی خصوصی بوده و مانع از مشرف شدن میشود که البته این امر مدیون طراحی پرگولا و شاخههای تاک بوده که منظره زیبایی را خلق مینماید.
انواع پرگولا
پرگولاها در اشکال مختلفی ساخته میشوند که عبارتاند از
- پرچین دار
- دیواره دار ثابت
- دیواره دار متحرک
- دیواره دار پرهای
- دیواره دار شیشهای یا تلقی
- بدون دیواره با امکان وصل پرده بهعنوان دیواره
انواع سازه و مصالح پایه پرگولا
پرگولا ترموود، پرگولا چوب پلاست، پرگولا چوبی و پرگولا فلزی، جهت افزودن فضای خصوصی و ایجاد سایه، میتواند متصل به بنا و دارای فضایی جهت نشستن در نظر گرفته شود ولی میتواند بهعنوان فضایی مستقل و جدا از بنا، بهعنوان نقطه کانونی در چشمانداز، نیز ساخته شود.
تفاوت آلاچیق و پرگولا
معمولاً آلاچیق و پرگولا با یکدیگر اشتباه میشوند. آلاچیق فضایی محصور و بسته بوده و دارای سقفی بسته میباشد و برخلاف پرگولا معمولاً شکلی مدور بر روی کف دارای ارتفاع بوده که افراد را از رطوبت موجود در فصل بارندگی حفظ مینماید؛ جهت ایجاد تنوع و تفریح در فضای باز و نیز بهعنوان فضای غذاخوری و فضایی کاربردی و زیبا مورداستفاده قرار میگیرد.
مراحل ساخت و نصب پرگولا
قبل از ساخت پرگولا یک سکوی بتنی کوچک و کم ارتفاع ساخته میشود و سپس صفحههای بیس پلیت قبل از عملیات بتنریزی به سکو متصل میشود تا پایههای (ستون) پرگولا بر روی آن قرار گیرند و در ادامه مونتاژ کردن سازه با جوش و پرچ صورت میگیرد که باید برای تقویت اتصالات از پروفیلهای نبشی استفاده کرد. کلیه پروفیلهای سازه از راه محاسبات تعیین میشود که باید قادر به تحمل وزن خود باشند. در انتها پوشش (کاور) کلیه سطوح، با مصالحی ازجمله چوب و سنگ کار میشود که توسط پیچ گالوانیزه و کلیپس، به سازه پرگولا نصب میشوند.