جالب است بدانید که این واحدها عاملی برای تخلیه حرارت به محیط بوده و در انواع مختلف و همچنین با ظرفیتهای مختلف در بازار موجود میباشند. حال در این قسمت از سازه افزار به بررسی و آشنایی بیشتر با این نوع از سیستمها میپردازیم که امیدواریم مفید واقع شود، پس بار دیگر با ما همراه شوید.
کندانسور یونیت چیست؟
در سیستمهای دارای انتقال گرما، کندانسور وسیلهای است که از طریق عملیات خنکسازی مادهای را از حالت گاز به حالت مایع تبدیل میکند. جالب است بدانید که این نوع از سیستمها در بسیاری از وسایل مختلف ازجمله یخچال فریزر و یا سیستمهای تهویه استفاده میشوند؛ بنابراین میتوان مطرح کرد که کندانسور یونیت میتواند بخشی از سیستمهای تهویه و یا یک مبدل گرمایی باشد که معمولاً به شکل مستطیلی و در نزدیکی فنهای سیستم تهویه وجود دارد. درواقع واحد کندانسور یکی از بخشهای سیستم تهویه هوا است و معمولاً بیرون از سیستم و در تماس با محیط قرار میگیرد.
لازم به ذکر است که این نوع از سیستمها همواره با مزایایی همراه میباشند که ازجمله آن میتوان به مواردی همچون: اجرای انتقال حرارت با استفاده از گرمای نهان که بسیار مؤثرتر از انتقال حرارت با گرمای معقول است، اشاره کرد. همچنین درجه حرارت سیالات سرما ساز در طول میعان نسبتاً ثابت میماند که همین مسئله میتواند اختلاف دمای بین مایع مبرد و ثانویه را به حداکثر مقدار خود برساند.
بیشتر بخوانید: تاسیسات و موتور خانه در سیستم گرمایش ساختمان
اجزای کندانسینگ یونیت
در یک نگاه کلی میتوان کندانسینگ یونیت را شامل مؤلفههای مهمی دانست که به شرح زیر میباشند.
کمپرسور
بهطورکلی استفاده از این سیستم مکانیزمی است که در راستای افزایش فشار مبرد به کار میرود تا بدینوسیله، انرژی لازم برای جریان یافتن مبرد در مسیر فرایند تبرید ایجاد شود.
کندانسور
جالب است بدانید که وظیفه اصلی این قطعه بدین منظور میباشد که حرارت بخار داغ مبرد را از بین ببرد، چراکه از این طریق دمای درون دستگاه را کاهش خواهد داد و همچنین چگالی آن را هم بسیار کمتر میکند.
لازم به ذکر است که مجموعه جداگانهای نیز به دنبال کندانسینگ یونیت وجود دارد که نقش تغییر دمای هوا یعنی ایجاد سرمایش یا گرمایش در کاربری تجهیزاتی همچون یخچالها و فضاهای نگهداری مواد غذایی (سردخانه) را بر عهده دارد. جالب است بدانید که چنین مجموعهای اصولاً شامل شیر انبساط و اواپراتور هوایی میباشد که در سیستمهای HVAC با عنوان یونیت داخلی شناخته میشود.
فرایند تبرید
در یک نگاه کلی میتوان مطرح کرد که سیکل تبرید یا همان چرخه تبرید به فرآیند سردسازی گفته میشود که در آن یک سیال مانند هوا یا آب بهوسیله سیالی دیگر مانند مبرد (گاز فریون) سرد شده و برای کاربردهایی چون سرمایش هوای یک ساختمان یا خنک کاری مدار یک دستگاه صنعتی مورداستفاده قرار میگیرد؛ بنابراین کلمه سیکل تبرید چیست به معنای چرخهای سرمایشی است که دائماً تکرار میشود تا عمل سردسازی را انجام دهد.
نحوه عملکرد کندانسینگ یونیت
اصول فرآیندی که در کندانسینگ وجود دارد، دربرگیرندهی سیکل تبرید است. مطابق با آنچه در بخش قبلی این مقاله از سازه افزار اشاره کردیم، زمانی که بخار سرد از مبرد خروجی که در داخل اواپراتور هوایی وجود دارد به کندانسینگ یونیت وارد شود، این جریان به شکل متراکم شده تبدیل میشوند و پسازاینکه فشار و میزان گرما افزایش پیدا کرد، آن بخار سرد به بخار داغ مبدل میشود. در چنین فرایندی دمای بالای داخل دستگاه از بین میرود و سیال به شکل یک مایع بسیار داغ از کندانسینگ خارج میگردد. جالب است بدانید که کلیه این فرایند بهواسطهی کندانسور که یکی از مهمترین قطعات کندانسینگ بهحساب میآید، انجام میشود.
کار واحد کندانسور یونیت تقطیر مبرد از بخار به مایع است که این کار را با استفاده از دفع حرارت به محیط بیرون انجام میپذیرد. درواقع زمانی که مبرد در کمپرسور متراکم میشود، تبدیل به ترکیبی از مایع و بخار داغ شده و با عبور از کویلهای کندانسور حرارت خود را از دست میدهد. سپس در یک شیر انبساط مجدداً فشار هوا کاهش مییابد تا به فشار مناسب اواپراتور (تبخیرکننده) برسد. در چنین حالتی مبرد در اواپراتور مجدداً حرارت میگیرد و گرم میشود و این سیکل دوباره و دوباره تکرار میشود. بهطورکلی چنین سیکلی باعث میشود تا در این موقعیت اواپراتور حرارت کامل را جذب نماید و هوای موجود را کاملاً خنک کند. سپس این هوا توسط داکتها مجدداً به داخل خانه وارد میشود و از این طریق سیستم عملیات تبرید و تهویه را انجام میدهد.
انواع کندانسور یونیت
جالب است بدانید که کندانسورها با توجه به شیوهای که بهوسیلهی آن حرارت خود را تخلیه و یا دفع میکنند معمولاً به سه دستهی هوا خنک، آبخنک و ترکیبی از این دو دستهبندی میشوند.
۱. کندانسور هوا خنک
کندانسور هوایی یا همان کندانسور هوا خنک بهطور مستقیم و بدون مصرف آب و تنها با جریان هوای فنها، عمل تقطیر (تبدیل بخار یا گاز داغ به مایع) را انجام میدهد و به همین خاطر به آن کندانسور فن دار نیز گفته میشود. در این نوع از سیستمها معمولاً هوا با سرعت و دبی بالا از لای لولههای مجهز به پرههای متعدد (جهت افزایش سطح منتقلکننده گرما) توسط فن، عبور کرده و گرمای گاز یا بخار داغ جاری در لولهها را میگیرد و به هوای اتمسفر منتقل میکند و بدین ترتیب با خنک کردن آن، باعث تغییر فاز سیال از حالت گاز به حالت مایع میشود که به این پدیده، تقطیر یا کندانس نیز گفته میشود و اساس عملکرد این نوع از کندانسور ها میباشد.
بیشتر بخوانید: پنل خورشیدی و مزایای آن
۲. کندانسور آبخنک
کندانسور آبی، عمدتاً به شکل مبدل حرارتی پوسته و لوله طراحی و تولید میشود. در این نوع از سیستمها چنانکه بخار داغ یا اشباع وارد پوسته مبدل شده و در تماس با جداره سرد لولههایی قرار میگیرد و جریان آبخنک از درون آنها عبور میکند. لازم به ذکر است که لولههای کندانسور آبی، معمولاً از جنس مس بوده و دارای لولههایی بهمنظور افزایش سطح تبادل حرارت از بیرون بهصورت فین دار و جهت کاهش میزان رسوبگذاری آب، از داخل بهصورت شیاردار ساخته میشوند. همچنین طی فرایند عملکرد آبخنک گرمای جریان بخار ورودی به پوسته، بعد از جداره لوله، به جریان آبخنک داخل لولهها، منتقل میگردد و نهایتاً، جریان آب پس از گرم شدن به برج خنککننده بازگشته و مجدداً تا دمای موردنیاز خنک میشود.
۳. کندانسور ترکیبی
این نوع از کندانسور یونیتها بهطور همزمان از فنها برای انتقال حرارت استفاده و در کنار آن دارای سیستم هیدرولیک برای استفاده از ظرفیت سرمایشی آب نیز میباشند.
تفاوت کندانسینگ یونیت با چیلر هوایی و دستگاه روف تاپ پکیج
بهطورکلی اجزای بهکاررفته در کندانسینگ یونیت با چیلر تراکمی هوا خنک بسیار شبیه یکدیگر است و تنها تفاوت اصلی آنها در این مورد میباشد که در مدار چیلر، آب وجود دارد ولی در مدار کندانسیگ یونیت، آب وجود ندارد. درواقع چیلر در یک مبدل حرارتی پوسته و لولهای آب را سرد میکند و این آب سرد است که با پمپهایی به هواسازها و فن کویل های ساختمان پمپاژ میشود تا عمل سرمایش هوا را انجام دهد ولی در کندانسینگ یونیت، آبی وجود ندارد و مبرد بهجای سردسازی آب، مستقیماً به هواسازها و فن کویل های داخل ساختمان ارسال میشود تا مستقیماً هوا را سرد نماید.
در کنار این تفاوتها شباهتهای دستگاه پکیج یونیت یا همان روف تاپ پکیج با دستگاه کندانسینگ یونیت فن دار بسیار زیاد میباشد، چراکه در روف تاپ پکیج نیز از آب استفاده نمیشود. روف تاپ پکیج از دو بخش چیلر و هواساز تشکیلشده که بهصورت یکپارچه در کنار هم قرار میگیرند و بین آنها فاصلهای نیست و مبرد با یک لوله کوتاه به کویل هواساز متصل میشود تا عمل سرمایش هوای دمیده شده توسط فن را انجام دهد. چون روف تاپ پکیج در بیرون از ساختمان نصب میشود، میتواند حجم زیادی از هوای تازه را وارد ساختمان کند. ولی در سیستم کندانسینگ یونیت بین کندانسینگ یونیت و هواساز فاصله وجود دارد که کندانسینگ یونیت در بیرون ساختمان و هواساز درون ساختمان نصب میشود و این دو با لولهکشی طویلتری به یکدیگر متصل میشوند و به همین خاطر به این سیستم، کندانسینگ یونیت دوپارچه نیز گفته میشود.
کاربردهای کندانسینگ یونیت
جالب است بدانید که کاربردهای کندانسینگ یونیت را میتوان در دو حوزه بسیار جالب ارزیابی نمود که چنین کاربردهایی شامل:
۱. دستگاه تهویه مطبوع
در یک دیدگاه کلی در بیشتر دستگاههای خنککننده مانند کولرگازی، اسپلیت و ... از دستگاه کندانسینگ یونیت استفاده میشود. همچنین علاوه بر این باید بدانید در بسیاری از کویل های خنککننده هم از کندانسینگ یونیت استفاده بسیار میشود و کاربردهای فراوانی در آن حوزه نیز دارد.
۲. دستگاههایی با سیکل تبرید
در سیستمهای که بهصورت برودتی کار میکنند، از کندانسینگ یونیت که در ظرفیتهای متنوع تولید میشود استفاده زیادی میگردد. بهعنوانمثال در بسیاری از یخچالهای فروشگاهی و سردخانهها میتوان این نوع از سیستمها را مشاهده کرد. همچنین کندانسینگ یونیتها در چیلرهای هواساز که بهعنوان یکی از مهمترین و اصلیترین تجهیزات تهویه مطبوع شناخته میشوند، کاربرد دارند. چراکه آنها دارای انواع مختلفی بوده و معمولاً بهصورت عمودی، افقی و نیمه عمودی، منطقهای و چند منطقهای مورداستفاده قرار میگیرند.
نگهداری از کندانسور یونیت
کندانسور یونیت ازجمله قسمتهایی در سیکل تبرید است که در یک عملکرد خوب برای سیستم نقش بسیار مهمی داشته، اما برخی مواقع پیش میآید که مشکلاتی مانند رسوب در لولهها و کویلها در عملکرد کلی سیستم اختلال ایجاد میکند، بنابراین در این بخش به ارائه نکاتی در باب نگهداری از کندانسور یونیت میپردازیم.
تعمیر و نگهداری واحد کندانسور
یکی از مهمترین کارها در نگهداری از کندانسور یونیت تمیز کردن و سرویس کردن کلی کندانسور است تا سیستم کمتر دچار مشکلات متعدد شود. از طرفی نشستن گردوخاک بر روی بدنه و کویلهای کندانسور عاملی برای ضعیف شدن انتقال حرارت سیستم میباشد و بازده سیستم را پایینتر میآورد.
لازم به ذکر است که قبل از خرید رویه مناسب جهت استفاده از ظرفیت سرمایشی لازم برای خنکسازی خانه و یا ساختمان خود را استخراجکنیم و متناسب با آن اقدام به خرید سیستم تهویه با واحد کندانسور مناسب بپردازیم. چراکه چنین رویهای هم هزینههای شما را کاهش میدهد و هم باعث میشود بتوانید از ماکزیمم توان کندانسور در مجموعه بهره ببرید.
توجه به نشتی کویلها و خروج مبرد از سیکل
این مسئله نیز ازجمله عوامل بااهمیت در افت بازده مجموعه تا حد زیادی است و یکی از راهها جلوگیری از این مسئله درزگیری کامل قسمتهای محتمل برای نشتی است. درواقع بهتر است که هر از چند گاهی قسمتهای مختلف کندانسور خوب بررسی شود تا مشکلات آن برطرف شود چراکه کوچکترین مشکل باعث افت عملکرد کلی سیستم تهویه هوا میشود.
مشاهده کنید: بروزترین مرکز آگهی های کالا و خدمات ساختمانی
کلام آخر
همانطور که تا بدین جای این نوشتار از سازه افزار همراه ما بودید، واحد کندانسور یا همان کندانسور یونیت بخش مهمی از مجموعهی تهویه هوا و خنکسازی است که پای ثابت تمام سیکلهای تبرید است و همانطور که اشاره شد نقش مهمی در عملکرد مناسب و بینقص سیستمهای تهویه هوا بازی میکند؛ بنابراین با توجه به مطالب ذکرشده در این مقاله، امیدواریم که این اطلاعات در راستای یک خرید رضایتبخش و آگاهانه برای شما مفید واقعشده باشد.