آشنایی با سیلوی سیمان و ویژگیها و کاربردهای آن
احتمالاً شما نیز به تجربه دیدهاید که سيماني كه به مدت طولاني و در شرایط نامناسب انبار شود ممكن است بهصورت كلوخههاي فشرده درآيد. درواقع اینگونه كلوخههاي سيمان معمولاً به سهولت خرد نمیشوند و موجب ارائه یک سازه با عدم کیفیت لازم میشوند. در همین راستا یکی از بهترین رویهها در زمینهٔ حفاظت از سیمان در برابر رطوبت و عوامل مختلف جوی و غیر جوی استفاده از سیلوی سیمان است؛ بنابراین با توجه به این اهمیت در این بخش از سازه افزار به سراغ ارائه اطلاعاتی جامع در باب این نوع از سازهای کاربردی و درعینحال مقرون بهصرفه میرویم. پس مثل همیشه همراه ما باشید.
بیشنر بخوانید : سیمان رنگی، کاربرد و مزایای استفاده از آن
سیلوی سیمان چیست؟
بهطورکلی میتوان اذعان کرد که سیلوی سیمان با بونکر سیمان، سازهای غیر بنایی که ازجمله ضروریات هر پروژه عمرانی بزرگ بهحساب میآید. چراکه چنین سازهای بهمنظور نگهداشت و انبار سیمان مصرفی هر پروژه عمرانی استفاده میشود. همانطور که میدانید نگهداری سیمان به دلیل ارزش بالای آن ازجمله نکات بهینهسازی هر پروژه عمرانی بهحساب میآید. درواقع سیلوی سیمان و انبار کردن کیسههای سیمان در محل مناسب ازجمله راههای نگهداری از آن هستند؛ بنابراین از سیلوی سیمان برای ذخیره و نگهداری سیمان در پروژههای بزرگ عمرانی مانند جادهسازی، سدسازی و … تا زمان مصرف آن، استفاده میشود.
انواع روشهای انبار كردن سيمان و بررسی نقش سیلوی سیمان
بهطورکلی میتوان مطرح کرد که معمولاً سيمان به دو صورت فلهاي و پاكتي از طرف كارخانه سازنده به كارگاه تحويل داده ميشود.
در باب سيمان فلهاي میتوان گفت که در اين حالت، سيمان بدون بستهبندي توسط كاميونهاي مخصوص حمل سيمان كه به بونكر موسوم است از كارخانه سيمان به كارگاه منتقل ميگردد. براي تخليه سيمان از بونكر، از يك پمپ باد كه بر روي بونكر نصب است، استفاده ميشود. پس از توقف بونكر در نزديك سيلو، لوله مخصوص تخليه به لوله بارگيري سيلو متصل ميگردد و سپس سيمان با فشار از طريق لوله بالاي سيلو به درون آن ميريزد. همانطور که قبلاً نیز توضیح داده شد، سيلو، مخزن فلزي است كه مقطع آن دايره است و قسمت پايين مخزن به شكل مخروط است؛ بنابراین تخلیه سیمان به داخل سیلو پایان میپذیرد.
همچنین بهمنظور انبار كردن سيمان فلهاي موارد زير توصيه ميشوند:
-
شيب قسمت مخروطي سيلو بايد حداقل 50 درجه باشد تا خروج سيمان بهراحتی انجام شود. همچنین ازآنجاییکه بهمرورزمان ذرات سيمان به ديواره اطراف سيلو ميچسبد كه بهتر است هرچند وقت یکبار با فشار ملايم باد، سيلو را پاك و تميز كرد. لازم به ذکر است که چنانچه قسمت پايين سيلو مسطح و يا چهار طرف آن صاف باشد، سيمان بهصورت مخلوط و يكنواخت خارج نمیشود.
-
سيمان فله را بايد در سيلوهاي فلزي استاندارد انبار كرد. لازم است از انبار كردن سيمان فلهاي در انبارهای غیراستاندارد و ساختهشده با مصالح بنايي خودداري نمود.
-
حائز یادآوری است که ارتفاع كل سيلو از سطح زمين بايد به 15 متر محدود شود تا بتوان با وسايل موجود آن را پر نمود و فشار وارده بر سيمانهاي زيرين افزايش نيابد.
-
در بالاي سيلو بايد يك هواكش كلاهك دار تعبيه شود تا هواي سيلو در هنگام بارگيري تخليه گردد.
-
توصيه ميشود سيستم هوادهي براي ايجاد تلاطم در توده تحتاني سيمان جهت جلوگيري از كلوخه شدن زودهنگام آن به كار گرفته شود.
-
كليه سطوح داخلي سيلو بايد در مقابل نفوذ رطوبت عايق گردد. همچنین سيلو بايد بهگونهای ساخته شود كه امكان باقیمانده سيمان در گوشه و يا زواياي آن وجود نداشته باشد.
-
در قسمت فوقاني سيلو بايد يك دريچه كوچك محافظتشده براي خروج رطوبت و عدم تعريق تعبيه گردد.
در باب سيمان پاكتي یا كيسهاي نیز باید اعلام کرد که سيمان پاكتي همانطور كه از نامش پيداست، توسط كارخانه در پاكت با وزن معين بستهبندي و عرضه ميشود. در همین راستا به یاد داشته باشید که سيمان پرتلند نبايد در تماس با رطوبت انبار گردد، بلكه بايد بهصورت خشك نگهداري شود تا از خرابي آن جلوگيري به عمل آيد. سيمان پرتلند به رطوبت حساس است، اما اگر بهصورت خشك نگهداري شود، براي مدت طولانيتر كيفيت خود را حفظ ميكند. زمانگیرش سيمان پرتلند كه در تماس با رطوبت انبار شود، نسبت به سيماني كه خشك نگهداري شود، طولانيتر بوده و مقاومت كمتري رانشان ميدهد.
آشنایی با ساختار کلی سازهای به نام سیلوی سیمان
اجزای اصلی تشکیلدهنده سیلوی سیمان شامل مواردی به شرح زیر میباشد:
-
ساپورتر ها
-
پایهها
-
قیف و حفاظها
-
بدنه و ...
لازم به ذکر است که سیلو بر روی پایهها قرار میگیرد و از ساپورت ها جهت اتصال پایهها استفاده میشود. همچنین سیلو یک قیف دارد که برای خروج مواد از داخل آن طراحی گردیده است و همچنین یک نردبان فلزی نیز دارد که برای بالا رفتن از سیلو است. درواقع بهطورکلی در ساخت سیلوی سیمان از ورقههای فلزی از جنس فولاد یا آهن استفاده میشود. این ورقهها بعد از برش توسط جوشکاری به یکدیگر متصل میشوند. بدنه تمام سیلوها به شکل یک استوانه است که دارای یک دهانه مخروطی شکل در پایین آن است که در قسمت بالایی سیلو یک دریچه هوا تعبیه میشود که با یک کلاهک پوشانده شده است. این دریچه هوا کمک میکند که هوا در داخل سیلو ردوبدل شود و از عرق کردن سیمان جلوگیری میکند. همچنین باعث میشود که تخلیه سیمان بهراحتی انجام شود. همچنین در تمامی سیلوها یک نردبان ساخته میشود که دسترسی به قسمتهای بالایی سیلو را فراهم میکند.
بیشتر بخوانید : سیمان سفید و کاربرد آن در صنعت ساختمان
معمولاً سطح داخلی سیلوها بهطور کامل صاف و صیقلی میباشد تا سیمان بهراحتی از داخل آن تخلیهشده و به دیوارهای سیلو نچسبد. لازم به ذکر است که حداکثر ارتفاع سیلوها باید 15 متر از سطح زمین باشد تا بهراحتی بهوسیله ماشینآلات سیمان داخل سیلوها ریخته شود. دریچههای ورود و خروج سیمان نیز به نحوی قرار دارد که بتوان در ابتدا سیمانهای قدیمیتر را از سیلوها خارج نمود؛ بنابراین کلیتی که در این بخش از سازه افزار به آن اشاره شد، ساختار کلی یک سیلو سیمان استاندارد میباشد.
اهمیت ذخیره سیمان در عملیات ساختوساز
جالب است بدانید که بر اساس آییننامه استاندارد ملی ساختمان ایران بههیچوجه نباید به سیمان فله رطوبت برسد زیرا کلوخه میگردد. درواقع همانطور که میدانید سیمان از گرانترین و مهمترین مصالح ساختمانی بوده باید در شرایط مناسب نگهداری شود. از طرف دیگر این ماده (سیمان) عنصر مهم تشکیلدهنده بتن میباشد و موجب چسبندگی اجزای مختلف بتن به آن میشود. پس کیفیت و نگهداری این ماده بسیار اهمیت دارد و اگر در معرض آب، نم و رطوبت قرار بگیرد کلوخه شده و چسبندگی آن کاهش پیدا میکند.
آشنایی با انواع سیلوهای سیمان
در یک نگاه کلی میتوان سیلوهای سیمان را در انواع مختلفی دستهبندی کرد که در این بخش از این مقاله به بررسی انواع آنها میپردازیم: در همین راستا جالب است بدانید که یکی از مشخصههای مهم بهمنظور دستهبندی سیلوهای سیمان بر اساس حجم است در این حالت با توجه به میزان سیمانی که در سیلوها جای میگیرد این نوع از تقسیمبندی را انجام میدهند. بهطورکلی انواع سیلوی در ظرفیتهای مختلف شامل سیلوی: 50 تن، 60 تن، 80 تن، 100 تن، 120 تن، 150 تن و 200 تن موجود میباشند که کارفرمایان میتوانند با توجه به نیاز عمرانی خود اقدام به خرید ملزومات و بنای هر یک از این نوع سیلوها نمایند.
از طرفی دستهبندی دوم بر اساس ثابت یا متحرک بودن سیلو است. چراکه جالب است بدانید که برخی سیلوها از ویژگی قابلحمل بهرهمند میباشند درحالیکه برخی دیگر روی فونداسیون ثابت قرارگرفته و از آنها استفاده میشود. همچنین لازم به ذکر است که دسته سوم تقسیمبندی انواع سیلوهای سیمانی بر اساس نوع ساخت آنها است. درواقع برخی از سیلوها با دستگاه رول فرمینگ و سیمر و برخی دیگر بهوسیله جوشکاری ساخته میشوند.
بیشتر بخوانید : انواع سیمان
آشنایی با انواع مخازن سیلوهای سیمان
بهطورکلی مخازن برحسب نوع مادهای که قرار است درون آن ذخیره و نگهداری شود به دودسته مختلف تقسیم میشوند. هرکدام از این دو مورد در مکانهای خاصی مورداستفاده قرار میگیرند. در همین راستا در مورد انواع و ویژگیهای هرکدام از این مخازن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
مخازن زمینی
برخی از مخازن بهصورت افقی درروی سطح زمین قرار میگیرند و از جنس ورقه سیاه فولادی یا پلیاتیلن ساخته میشوند که به آنها مخازن زمینی میگویند و از انواع آن میتوان مخازن کروی نفت اشاره کرد.
-
مخازن هوایی
برخی دیگر دارای محفظههایی هستند که روی پایههای فلزی بلندی قرار میگیرند و مخزن در ارتفاع قرار میگیرد. این مخازن به دو صورت روباز و محفظه بسته ساخته میشوند که به آنها مخازن هوایی میگویند. جالب است بدانید که از این نمونه میتوان به مخازن آب مخروطی و کروی اشاره کرد.
ساخت سیلو با استفاده از رل فرمینگ
بهطورکلی میتوان مطرح کرد که درروش رل فرمینگ با توجه به نوع دستگاه از یک سری ورق باضخامتهای مختلف استفاده میگردد. این ورقها به دستگاه رل فرمینگ واردشده و توسط دستگاه شکل داده میشوند. سپس این ورقهها به هم دوختهشده و سازهای محکم به وجود میآید. لازم به ذکر است که از مزیتهای این سیلوها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
عدم نیاز به جوشکاری
-
عدم پاره شدن ورقها هنگام نصب
-
هزینه ساخت این سیلوها بسیار مناسب میباشد و همچنین در زمان و نیروی کارگر صرفهجویی میشود.
-
بهطورکلی از این سیلوها برای نگهداری هر نوع محصولی مانند گچ، سیمان و... استفاده میشود.
-
همچنین ساخت سیلو به این روش مخزنی را برای نگهداری غلات، آرد، روغن و قیر ارائه میدهد.
آشنایی با ویژگیهای منحصربهفرد یک سیلو استاندارد
بهطورکلی میتوان اذعان نمود که با نظر گرفتن ساختار استاندارد یک سیلوی سیمان با ویژگیهای زیر همراه است که این موارد در یک نگاه کلی شامل:
-
بهطورکلی باید در بالای سیلو یک دریچه هوا با کلاهک تعبیهشده است تا اختلالی در حین خالی شدن به وجود نیاید و جریان هوا باعث بهتر خالی شدن سیلو شود و از عرق کردن سیمان و به طبع کاهش کیفیت آن پیشگیری شود.
-
سیلوی سیمان معمولاً از ورق گالوانیزه ساخته میشود. این ورقها بهوسیله جوشکاری به هم متصل میشوند و درنهایت یک استوانه با انتهای مخروطی را میسازند. معمولاً بخش پایین سیلو را از ورق 5 میلیمتری و بخش بالای آن را از ورق 3 میلیمتری تهیه میکنند.
-
بخش قیف مانند پایین سیلو باید دارای شیبی 50 درجه باشد تا خارج شدن سیمان به سهولت انجام گیرد. بخش انتهای قیف باید قطری معادل 20 سانتیمتر داشته باشد و حداقل یک و نیم متر از زمین فاصله داشته باشد.
-
به یاد داشته باشید که ارتفاع کل سیلو باید حداکثر 15 متر از سطح زمین باشد تا بتوان با ماشینآلات موجود آن را پر کرد.
-
همواره وجود یک نردبان نیز برای دسترسی به بالای سیلو الزامی است.
-
بهطورکلی و همانطور که در بخشهای قبلی این مقاله نیز ذکر شد، سطح داخلی سیلو باید صاف و بدون برآمدگی و فرورفتگی باشد تا سیمان در آن به دام نیفتد و کلوخه نشود و همچنین در ادامه باعث کاهش کیفیت کل سیمان شود.
-
به یاد داشته باشید که سیلوی سیمان هیچگاه نباید از مصالح بنایی ساخته شود و استفاده از گالوانیزه بهترین ماده اولیه برای ساخت سیلو است.
-
در یک سیلوی استاندارد باید دریچههای ورود و خروج بهگونهای تعبیه شوند تا همیشه، سیمان قدیمیتر اول خارج شود.
آشنایی با مزایای برخورداری از سیلوی استاندارد در عملیات ساخت
-
با خرید سیمان بهصورت فله و نگهداری آن در سیلو موجب کاهش ضایعات سیمان میشود. ضایعات سیمان به دلیل پاره شدن کیسههای سیمان در حین حمل آنها وجود نخواهد داشت.
-
انطباق تعداد کیسههای 50 كيلوگرمي سيمان با حجم مخلوطکن میکسر دشوار است و سیلو به پیمانکار این امکان را میدهد تا تهیه بتن راحتتر و دقیقتری داشته باشد.
-
استفاده از سیلوی سیمان موجب میشود در هنگام ساخت بتن اندازهگیریها راحتتر باشد.
-
استفاده از سیلوی سیمان موجب تمیزی محیط کارگاهی میشود.
-
بهطورکلی ارزانی سیمان فله نسبت به سیمان کیسهای بسیار بااهمیت میباشد؛ زیرا ازآنجاییکه سيمان فله ارزانتر است، پيمانكار زمانی را به تخليه بار و وقفه در برنامه كارگاه جهت تخليه، اختصاص نخواهد داد.
-
سیلو از سیمان در برابر عوامل جوی، محافظت میکند و نفوذناپذیر است و درنتیجه سیمان فاسد نمیشود و هزینههای اضافی بر دوش پروژه نخواهد گذاشت.
عوامل مؤثر بر ظرفیت انبار سیمان در سیلو
عواملی بر مقدار سیمان مصرفی در سیلوها مؤثر هستند که ازجمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
-
حداکثر سیمان مصرفی
-
مقدار محمولهها و تحویل و زمان موثق تحویل.
-
شرایط محل، ترافیک و راه و دسترسی داشتن به کارگاه
لازم به ذکر است که جدیداً ساخت سیلوها با استفاده از رل فرمینگ مخصوص موجب گردیده که هزینه ساخت سیلوها بسیار کمتر شود، به دلیل آنکه استفاده از این مواد موجب میشود که نیروی کارگر کمتری لازم باشد و زمان ساخت سیلو را نیز کاهش میدهد؛ بنابراین این روش جدید ازجمله رویههای بهینه در ساخت سیلو بهحساب میآید.
بیشتر بخوانید : بانک اطلاعات ساختمان | پروژه های در حال ساخت
نکاتی در باب ذخیرهسازی سیمان در سیلوها
-
سیمان داغ را بههیچوجه در سیلو نریزید، زیرا کیفیت آن طی چنین فرایندی کاهش پیدا میکند.
-
فراموش نکنید برای انبار سیمان فله بههیچوجه از انبارهای بنایی و ... استفاده نکنید و فقط از سیلوهای فلزی استفاده کنید. به دلیل آنکه در انبارهای بنایی رطوبت بهراحتی نفوذ میکند و موجب آسیب رساندن به سیمان خواهد شد.
-
فراموش نکنید که حتماً هوادهی را برای جلوگیری از کلوخه شدن سیمان در سیلو انجام دهید.
-
سيمانهاي مختلف و حتي سيمانهايي كه از يك نوع هستند و از دو كارخانه مختلف تهیهشدهاند، نبايد در يك سيلو نگهداري شوند و براي هر نوع سيمان بايد سيلوي مجزا در نظر گرفته شود.
-
با رعایت ضوابط و شرایط مربوطه اقدام به ذخیرهسازی نمایید و به یاد داشته باشید اگر در کارگاه شما امکان استفاده از سیلوی فلزی وجود ندارد میتوانید از سایر انواع سیلوها استفاده کنید.
سخن آخر
در این نوشتار از سازه افزار هدف ما آشنایی تمام و کمال شما عزیزان با انواع سیلوهای ذخیره سیمان و اهمیت آن در بحث حفاظت از مصالح ساختمانی بود که امیدواریم مفید واقعشده باشد. در پایان نیز قابلذکر است که شما عزیزان میتوانید مصالح و تأسیسات موردنیاز خود را از فروشگاههای معتبر موجود در سایت سازه افزار خریداری و لذت یک خرید امن و درعینحال بدون دردسر را در این روزهایی همهگیری کرونا تجربه نمایید.