معرفی دستگاه کمپکتور و مزایا و انواع آن
در عصر حاضر در ساختمانسازی، بیشتر مهندسین و مجریانی که در این عرصه فعالیت میکنند برای بالا بردن کیفیت و سرعت عمل در کار، استفاده از دستگاههای مکانیکی را به نیروی انسانی ترجیح میدهند. یکی از این محصولات بسیار کاربردی، کمپکتور است که وظیفه فشردهسازی لایههای خاک و متراکم کردن آن را برای زیرسازی عملیات پیریزی بر عهده دارد. با انواع دستگاه کمپکتور بیشتر آشنا شوید.
آشنایی با دستگاه کمپکتور
کمپکتورهای موجود ازنظر مشخصات فنی و اسکلت به دو گروه شاسی و سوخت تقسیمبندی میشوند.
کمپکتورها ازنظر شاسی به دو مدل تقسیمبندی میشوند:
-
کمپکتور قورباغهای
-
کمپکتور صفحهای
کمپکتورها ازنظر سوخت به دو نوع تقسیمبندی میشوند:
-
کمپکتور بنزینی
-
کمپکتور دیزلی
کمپکتورهای قورباغهای (کانگورویی)
این نوع کمپکتور دارای سازه سبک و طرحی ظریفتر از نوع عمودی نسبت به نوع صفحهای آن بوده و برای فعالیت در مکانهایی که کمبود فضا مطرح است مانند کانالها، برای کندن پیها و محلهایی که لولههای تأسیسات وجود دارد، بهترین گزینه ممکن خواهد بود. به علت عملکرد بسیار شبیه به حرکت کانگورو، به آن کمپکتور کانگورویی یا پرنده نیز میگویند.
آشنایی با نحوه عملکرد کمپکتور قورباغهای
در فشردهسازی خاک کمپکتور قورباغهای، از روش ضربه زدنهای پیدرپی و پیوسته به سطح خاک استفاده و آن را به بهترین نحو فشردهسازی و متراکم میکند. در اصل میتوان گفت عملکردی مانند چکش بر روی سطح خاک دارد.
بیشتر بخوانید : ساختمان و همهی موارد مربوط به ساخت آن
مزایای استفاده از کمپکتور قورباغهای
-
قدرت ضربه متمرکز و بسیار زیاد نسبت به نوع صفحهای
-
وجود سازه عمودی اجازه مانور بیشتری در کلیه فضاهای دستگیر و کمجا را ایجاد میکند.
-
به علت شاسی سبک امکان جابهجایی و حملونقل راحتتری دارد.
نکات ایمنی کار با کمپکتور قورباغهای
-
در داخل فضاهای سربسته که تهویه مطبوع ندارند، هرگز از نوع کمپکتور بنزینی استفاده نکنید.
-
قبل از شروع کار هرگونه مانع در مسیر دستگاه را بردارید تا از برخورد احتمالی با کمپکتور جلوگیری شود.
-
قبل از روشن کردن دستگاه کمپکتور نکات ایمنی را رعایت، لباس کار و محافظ استفاده نموده و پس از مطالعه کامل دفترچه راهنما آن را راهاندازی کنید.
-
برای پر کردن سوخت حتماً دستگاه را خاموش کرده و پس از خنک شدن باک آن را پر نمایید.
کمپکتورهای صفحهای
در استفاده از این نوع دستگاه محدودیت فضایی وجود نخواهد داشت و حرکت بهراحتی امکانپذیر است. به همین دلیل از کمپکتورهای صفحهای در زیرسازی پی، برای فشردهسازی خاک با مساحت بالا و عملیات پیادهروسازی، مسطح سازی پارکینگ، کمپکتسازی، هرگونه سطح آسفالت، شن، ماسه و خاک استفاده میگردد.
آشنایی با نحوه عملکرد کمپکتور صفحهای
عملکرد این دستگاه بهصورت واردکردن ضربه در سطح گسترده به روی خاک، برای فشردهسازی میباشد. در استفاده از این نوع کمپکتور میزان ضربه کوبش متفاوت است و مدلهای بزرگتر و قدرتمندتر توان اعمال ضربههای محکمتری رادارند، اما در عوض دستگاه سنگینتر و بزرگتر خواهد بود.
مزایای استفاده از کمپکتور صفحهای
-
صفحهای که عملیات ضربه و کمپکت را انجام میدهد دارای جنس فولاد و مقاوم در برابر ضربه، خوردگی و ساییدگی و درنتیجه دارای دوام و مقاومت بالایی است.
-
سرعت عمل خوب و فشردهسازی متناسب دانهبندی خاک و آسفالت به علت داشتن صفحه کمپکت بزرگتر
-
عدم وجود ساختار پیچیده و تعمیر و نگهداری ارزان و آسان
-
محدودیت فضا در استفاده از این نوع کمپکتور وجود ندارد
روشن کردن صحیح کمپکتور صفحهای
ابتدا میبایست کلید روشن را فشار دهید. سپس پشت کمپکتور ایستاده و اهرم گاز را تا آخر به سمت راست ببرید. اهرم مربوط به ساسات را کامل به سمت چب ببرید. پسازاین مراحل کابل هندل را تا جایی که با فولی موتور کمپکتور درگیر شود، بکشید. در این مرحله با کشیدن هندل موتور روشنشده و میتوان با آن کارکرد.
راهنمای خرید کمپکتور
یکی از شروط انتخاب کمپکتور میزان توانایی انجام کار بعد مساحت و توانایی مانور با توجه به محدودیتهای فضایی وابسته به نوع کاربری میباشد. بهطور مثال هر چه ابعاد دستگاه کمپکتور صفحهای کوچکتر باشد توان مانور بالاتری خواهد داشت، اما این امر باعث پایین آمدن سرعت کار خواهد شد یا برخی از مدل کمپکتورها فقط توان حرکت در یکجهت را دارا هستند و حتماً نیاز فضایی وسیعتر برای دور زدن و برگشت به نقطه شروع رادارند درحالیکه مدلهای پیشرفتهتر مجهز به سیستم رفتوبرگشت هستند و مشکلی برای حرکت در دو جهت نخواهند داشت. اما در استفاده از کمپکتور قورباغهای ابعاد کوچک مزیت محسوب میشود و دستگاه اجازه مانور بیشتری در انجام کار را امکانپذیر میکند.
-
نوع خاک برای انتخاب کمپکتور
جنس خاک و نوع دانهبندی آنیکی از نکات کلیدی در انتخاب کمپکتور است، چراکه فشردهسازی خاک زمینهای رسی با خاکهای شنی و سنگلاخی و دیگرگونههای خاک بسیار متفاوت است و به کمپکتور مناسب باقدرت و توانایی انجام کار نیاز است.
-
اقلیم و آبوهوا
شرایط جوی مکانی که میخواهید در آن از دستگاه کمپکتور استفاده کنید، بسیار نقش مهمی در انتخاب دستگاه و انجام کار به نحو احسنت دارد. چراکه وجود باران و خیس شدن سطح خاک انجام کار را دچار اختلال خواهد کرد. پیشنهاد ما به شما در زمان انتخاب دستگاه توجه به شرایط اقلیمی و در نظر گرفتن میزان رطوبت خاک برای بهرهبرداری بهتر از کمپکتور میباشد و شما میتوانید با آگاهی از انواع کاربریهای مختلف، دستگاه متناسب با اقلیم خود را انتخاب کنید.
-
میزان قدرت ضربه
یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب کمپکتور میزان قدرت و وارد آوردن ضربه به سطح خاک موردنظر میباشد تا بتواند در پایان کار استاندارد موردنظر شمارا برای میزان فشردهسازی برآورده نماید. قابلذکر است شما برای گرفتن نتیجه بهتر از انتخاب خود میتواند محک مهندسی از توانایی کمپکتور را داشته باشید تا درنهایت دستگاه میزان کوبش خاک موردنظر شمارا به بهترین نحو تأمین کند.
-
میزان سرعت انجام کار
تمامی کمپکتورها با توجه به ابعاد و اندازه، سرعت یکسانی در انجام کار نخواهند داشت. مثلاً دستگاههای کوچکتر داری سرعت بیشتری در انجام کار هستند، در عوض میزان کوبش کمتری نسبت به اجرای کار با دستگاه بزرگتر رادارند. درعینحال دستگاه بزرگتر برای حملونقل و انجام کار در فضاهای کوچکتر مناسب نیستند.
-
توانایی جذب ارتعاش کمپکتور
کمپکتور با نگهداشتن دو دستگیره در انتهای دستگاه توسط اپراتور هدایت میشود و چون ضربات متوالی به سطح زمین دارای ارتعاشات زیادی است دستگاه با نوسان بالایی دچار لرزش خواهد شد و اپراتور دچار مشکل کنترل میشود. کمپکتوری مناسب انجام کار میباشد که ازنظر توانایی، جذب ارتعاش باقدرت بالا را انجام دهد.
بیشتر بخوانید : بانک اطلاعات ساختمان | پروژه های در حال ساخت
چگونگی تعمیر کمپکتور
گاهی متأسفانه برخی از اپراتورها یا کارگرانی که با دستگاه کار میکنند، بدون توجه به نکات تعمیر و نگهداری، سیستم را روشن کرده و باعث به وجود آمدن آسیب به قطعات صنعتی کمپکتور میشوند.
-
اقدامات اولیه در زمان خرابی کمپکتور
-
ابتدا تسمه را توسط پیچگوشتی دو سر از فولی کمپکتور جدا کنید.
-
هندل را بهآرامی بکشید و از سالم بودن موتور دستگاه اطمینان پیدا کنید.
-
اگر موارد بالا را موردبررسی قراردادید و مشاهده کردید که موتور کمپکتور سالم است، احتمالاً ایراد از شاسی سیستم است و باید تعمیر یا تعویض گردد.
-
تعمیر قلک شاسی کمپکتور صفحهای
برای این قطعه از تجهیز کمپکتور صفحهای مراحل زیر باید انجام شود:
-
پیچهای قلک را بازکنید و سپس برای سهولت در تعویض بلبرینگها، قلک را به تراشکار تحویل دهید.
-
قلک همواره باید از واسکازین پر باشد. در غیر این صورت میتواند عامل خرابی سیستم کمپکتور صفحهای همین باشد.
-
بعد از جداسازی بلبرینگهای خراب، میتوانید بلبرینگهای جدید را دوباره سر جای خود نصب کنید.
-
بعد از تعویض بلبرینگها میتوانید پیچهای شاسی را ببندید و با کمپکتور کارکنید.
نکات مهم درروش تعمیر و نگهداری از انواع کمپکتورها
-
قبل از روشن کردن موتور کمپکتور لرزهگیرهای دستگاه را چک کرده و از پاره نبودن آنها اطمینان پیدا کنید.
-
اگر کمپکتور نو و اصطلاحاً خشک و بدون روغن بود اولین کاری که باید انجام دهید میزان سطح روغن واسکازین قسمت لنگ شاسی باید تنظیم و بررسی شود. مقدار روغن در کارتر باید به میزانی باشد که موقعی که گیج روغن را بیرون میکشید سطح روغن تا رزوه چهارم باشد.
-
پیچهای قسمت لنگ شاسی کمپکتور را ازلحاظ شل بودن چک کنید و درصورتیکه شل بودند، حتماً آنها را سفت کنید.
-
قبل از راهاندازی دستگاه حتماً از سفت بودن پیچهای اتصال شاسی به محل اتصال ضربهگیر اطمینان حاصل کنید.
-
اگر شمع کمپکتور صفحهای خراب باشد، باعث میشود که برق به سر پیستون نرسد و عمل جرقهزنی انجام نشود. برای حل این مسئله باید شمع را جدا کرده، با مواد شوینده یا بنزین شستشو داده و پس از خشککردن دوباره در محل قرارگیری خود ببندید.
-
اگر موتور کمپکتور توسط ساسات خاموش شده باشد، این عامل میتواند موجب بهاصطلاح خفه شدن موتور گردد. برای رفع این مشکل میتوان چند قطره روغن درون سیلندر ریخته و چند مرتبه هندل بزنید و سپس موتور را روشن کنید.