آشنایی با لوله فلکسی و کاربردهای آن
شاید به تجربه بتوان اذعان نمود که افرادی که بهاصطلاح عموم آچار فرانسه بوده و تقریباً از هر چیزی شناخت دارند و میتوانند مشکلات فنی جزئی در خانه را بر طرف نمایند از محبوبیت خاصی برخوردار بوده و شخصیت جذابی برای افراد بهحساب میآید. بهعنوان مثال اگر بخواهیم یکی از افراد آچار فرانسه در فامیل خود را نام ببرید احتمالاً نام فردی در فامیل در ذهن شما نقش خواهد بست. جالب است بدانید که اطلاعات این افراد نیز قابلتوجه بوده و تقریباً هر نوع لوله و کابلی را میشناسند. درواقع نحوهی انتخاب، شناخت درست و کاربردهای هر نوع محصولی میتواند شمارا در رفع مشکلات فنی خانه یاری کند تا شما نیز به آچارفرانسه خانه خود تبدیل شوید. در همین راستا شناخت کابلها ولولهها بهعنوان قسمتهایی پردردسر از خانه ازجمله بخشهای مستعد بوده و بهمنظور محافظت از سیمها و کابلها در سیمکشی، حرفهایها لوله فلکسی را پیشنهاد میدهند. درواقع میتوان اذعان نمود که یکی از بهترین و سادهترین راهها برای محافظت از سیمها و کابلها استفاده از لولههای فلکسی به پیشنهاد همین افراد متخصص و حرفهای است. حال با توجه به این مقدمه در این بخش از سازه افزار شمارا به مطالعه در باب آشنایی با لوله فلکسی و کاربردهای آن دعوت میکنیم، پس مثل همیشه با وبلاگ سازه افزار همراه شوید.
لوله فلکسی چیست؟
نام لوله فلکسی از واژه فلکسیبل (Flexible) به معنی انعطافپذیر گرفتهشده است و میتوان اذعان نمود که لوله فلکسی نوعی از لولههای بسیار قدرتمند است که بهمنظور محافظت از انواع کابلها و سیمها ازجمله کابل برق، کابل مخابرات، کابل دوربین مداربسته و هر نوع هادی دیگری استفاده میشود. لولههای فلکسی ازجمله انعطافپذیرترین انواع لولهها بوده و ساختاری مشابه لوله خرطومی دارند. بهطورکلی مواد تشکیلدهنده این نوع از لولهها فلز است و توسط پوشش روی گالوانیزه شده است. کاربردهای این نوع از لولهها بسیار گسترده است واصلیترین کاربرد آن برای محافظت از کابلهای رسانا در محیطهای بیرونی ساختمانها و یا محیطهای باز استفاده میشود. همچنین باید اذعان نمود که بیشترین کاربردهای لولههای فلکسی در محافظت از کابل دوربینها مداربسته است که کار انتقال تصاویر به دستگاههای مختلف را انجام میدهند.
بیشتر بخوانید : بانک اطلاعات ساختمان | پروژه های در حال ساخت
آشنایی با مشخصههای استاندارد لوله فلکسی
نیاز است تا با توجه به کاربردهای متنوع لوله فلکسی مشخصههای اصلی آن نیز از استاندارد برخوردار باشد. با توجه به همین مسئله نیز در این بخش به بررسی مشخصههای اصلی این نوع از لولهها میپردازیم:
-
جنس لوله فلکسی
این نوع از لولهها که به لولههای خرطومی نیز معروف میباشند دارای پوشش گالوانیزه بوده که در انواع پوششدار مجهز به روکشی از جنس پیویسی میباشند. انواع لولههای فلکشی نسوز نیز معمولاً از جنس سیلیکون هست.
-
ابعاد موجود در بازار
این لولهها در سایزهای مختلفی ساخته میشوند و مصرفکنندگان میتوانند بر اساس نیاز خود و محیطی که قرار است از آن استفاده کنند، سایز آنها را انتخاب کنند. عمدهترین سایزهای این لولهها که در بازار موجود هستند شامل سایز 4، 6، 9، 11، 13، 16، 21، 25، 29، 36، 42، 48، 52، 63، 75 و 100 هستند.
آشنایی با انواع لوله فلکسی موجود در بازار
لولههای فلکسی مانند سایر لولهها در انواع مختلفی ساخته میشوند که هرکدام میتوانند برای محیطهای مختلفی مناسب باشند و در کنار آن عملکرد متفاوتی نیز داشته باشند. در همین راستا مهمترین مدلهای لوله فلکسی به شرح زیر هستند:
۱. لولههای فلکسی روکشدار
این لولهها معمولاً از روکش پلاستیکی پیویسی برخوردار بوده و رایجترین کاربرد آنها در نصب دوربینهای مداربسته هست. در همین راستا لازم به ذکر است که از مزیتهای این لولهها میتوان به قیمت مناسب آنها و همچنین مقاومت در برابر رطوبت اشاره نمود. درواقع میتوان اذعان کرد که با توجه به داشتن روکش پیویسی میتوان از این لولهها حتی در مکانهای مرطوب نیز بهره برد هرچند که استفاده در محیطهای خشک میتواند طول عمر آن را بالا ببرد. همچنین این لوله هم قابلیت استفاده بهصورت روکار و هم توکار رادارند و میتوانند در صنایع مختلف بهخصوص ص در زیرزمین نصب گردد.
۲. لولههای فلکسی بدون روکش
این لولهها همانطور که از نامشان پیداست از روکش پیویسی برخوردار نمیباشند. به همین دلیل مقاومت آنها نسبت به لولههای فلکسی روکشدار در برابر آسیبهای بیرونی کمتر هست. درواقع در یک نگاه کلی شایان تذکر است که هرچند که پوشش گالوانیزه میتواند مقاومت خوبی در برابر رطوبت داشته باشد اما بهتر است از لولههای فلکسی بدون روکش در محیطهای مرطوب استفاده نشود و از این لولهها برای محیطهای داخلی استفاده شود.
۳. لوله فلکسی نسوز
جالب است بدانید که لوله فلکسی نسوز بدنهای از جنس سیلیکون تقویتشده دارد. درواقع این نوع لوله فلکسی دارای مقاومت بالایی در برابر گرما دارد و از آن بیشتر در مکانهایی که دما در آنجا بسیار بالا است بهطور مثال جهت سیمکشی در کورهها، سیستمهای تهویه و نقاط پرحرارت بهره میبرند.
بیشتر بخوانید : لوله های مورد استفاده در منازل
۴. لوله فلکسیبل شیلدار
این نوع از لوله خرطومی، برای سیمکشی در محیطهای بستهی مخابراتی کاربرد دارند. شیلد این نوع از لولهها، از جنس فلز و روکش شیلددار است؛ بنابراین عایقی برای جلوگیری از نفوذ امواج مغناطیسی به داخل لوله و سیمها است.
۵. لوله فلکسی پلیاتیلن
نوع دیگری از لوله فلکسی وجود دارد به نام لوله فلکسی پلیاتیلن که سه لایه هست نیز در بازار وجود دارد. جالب است بدانید که دولایه اول و سوم از آلومینیوم لمینت شده، ساختهشده است و نقش محافظتی دارد. درحالیکه جنس لایه دوم لوله فلکسی پلیاتیلن، از اتیلن است. بنابراین کاملاً طبیعی است که چنین ساختاری قابلیت انعطافپذیری لوله فلکسی را بسیار بالاتر برده است. همچنین وجود اتیلن لایه دوم در این نوع لوله فلکسی مانع از نفوذ اشعه فرابنفش خورشید میشود و همچنین عاملی برای افزایش طول عمر لوله فلکسی هست.
۶. لوله فلکسیبل هوا
استفاده از این نوع خرطومیها در دهههای اخیر در پروژههای عمرانی، صنعتی، تجاری و مسکونی کاربرد زیادی داشته است. از این نوع خرطومیها برای تخلیه هوای فن دستگاههای ماینر نیز استفاده میشود.
۷. لوله فلکسیبل فلزی
بهطورکلی جنس این نوع از لولهها، تماماً فلزی است. استفاده از آنها برای سیمکشیهای برق داخل سولهها است. همچنین درجاهای دیگری که امکان زیر پا بودن خرطومی وجود دارد، استفاده از این لولهها، کاربرد دارد.
گلند لوله فلکسی چیست و چه نقشی دارد؟
بهطورکلی در اتصال لولههای فلکسی به یکدیگر، گلند لوله فلکسی به کار میآید؛ بهعبارتدیگر گلند لوله فلکسی برای مسدود کردن و بستن لوله فلکسی هست. در همین راستا جالب است بدانید که گلندها از وارد آمدن فشار به محل اتصال لوله فلکسی جلوگیری مینماید و همچنین مانع از ورود رطوبت، گردوغبار، مواد شیمیایی و حشرات به داخل لوله فلکسی میشوند. لازم به ذکر است که گلندها نیز در اندازههای مختلف هستند که با توجه به سایز لوله فلکسی باید انتخاب شوند.
آشنایی با مزایای استفاده از لوله فلکسی
ازجمله مزایا و فاکتورهای مهم برای استفاده از این لولهها میتوان به مواردی همچون: طول عمر بالا و انعطاف بالای لولههای فلکسی. وزن کم و دفع رطوبت. مقاومت در برابر کشش و چرخش بالای لوله هنگام نصب و همچنین محافظت از سیمها و کابلها در برابر اشعههای مضر خورشید و در کنار آن مقاومت در برابر محیطهای اسیدی و قلیایی و قابلیت تحمل فشار بالا است. همچنین تخلیهی خودکار الکتریسیتهی ساکن و ساده بودن نصب و راهاندازی لولههای فلکسی ازجمله دیگر مزایای قابلتوجه این نوع از محصولات هست؛ بنابراین در یک نگاه مختصر و کلی میتوان این مزایا را به شرح زیر لیست نمود:
-
لولههای فلکسی دارای انعطافپذیری بالایی هستند و میتوانند در کمتری زاویه ممکن خم شوند.
-
لوله فلکسی ها در برابر فشارها، ساییدگی و انواع ضربات مقاومت بالایی دارند.
-
دارای مقاومت کششی و چرخشی بسیار خوبی هستند.
-
توانایی تخلیه الکتریسیته ساکن به اتصال به زمین رادارند.
-
در برابر عوامل محیطی مانند نور آفتاب و اشعههای فرابنفش و حرارت مقاومت بالایی دارند.
-
طول عمر و ماندگاری خوبی دارند.
چگونگی نصب انواع لوله فلکسی
طریقه نصب کانال فلکسیبل بسیار آسان و سریع هست چراکه این مدل از کانال به داشتن چنین ویژگی منحصربهفردی شهرت دارند. شما نیز میتوانید با تهیه و آماده کردن وسایل موردنیاز و دنبال کردن هرکدام از گامهای نصب کانال فلکسیبل در کوتاهترین زمان ممکن اقدام به نصب آن نمایید. بهطورکلی لوله فلکسی اغلب بر روی دیوار نصب میشود و گاهی نیز بر روی سقف و بخشهای مختلفی قابلنصب هست. اما بهمنظور نصب موفق لوله فلکسی نیاز است تا تجهیزاتی را بدین منظور آماده نمایید که در ادامه این بخش از سازه افزار به آن اشاره میکنیم:
-
وسایل موردنیاز در نصب کانال فلکسیبل
توجه داشته باشید که طریقه نصب کانال فلکسیبل یکی از مهمترین مواردی هست که بایستی در این فرایند نهایت دقت و توجه را داشته باشید چراکه در غیر این صورت مجبور خواهید بود تا هزینههای بسیار بیشتری را پرداخت نمایید. در همین راستا از مهمترین و ضروریترین وسایل موردنیاز در نصب کانال فلکسیبل میتوان به پیچگوشتی، انبردستی، بست کمربندی پلاستیکی، چسب ماستیک، کاردک، چاقوی مخصوص، سیمچین، چسب داکت و دستکش اشاره نمود. توجه داشته باشید که در طریقه نصب کانال فلکسیبل نیاز به تعیین و مشخص نمودن ابعاد هستید که برای این منظور نیاز است تا قبل از شروع کار اندازهگیریهای لازم جهت نصب کابل را انجام دهید.
بیشتر بخوانید : لوله و اتصالات
-
آشنایی با مراحل نصب کانال فلکسی
در این بخش از مقاله پیش روی شما قصد داریم تا در مورد مراحل و طریقه نصب کانال فلکسیبل توضیحاتی را به حضورتان ارائه دهیم که مراحل و گامهای نصب کانال فلکسیبل به شکل زیر هست:
مرحله اول:
در مرحله اول سعی کنید تا به شکل درست و صحیح فاصله بین خروجی کانال و پلنیوم باکس را مورداندازهگیری قرار دهید و سپس کانال مذکور را به کمک سیمچین و چاقو برش داده و اندازه موردنیاز خود را جداسازی کنید. بهطورکلی برای نصب کانال فلکسیبل بایستی لایه داخلی آن را در حدود 26 سانتیمتر به سمت بیرون بکشید که برای این منظور نیز میتوانید لایه خارجی کانال مذکور را عقب کشیده و با کمک بست لایه داخلی را جمع کنید و لایه بیرونی را به حالت عادی خود رها نمایید.
مرحله دوم:
به کمک چسب ماستیک اطراف پلنیوم باکس را چسب کاری نموده و لایه داخلی کانال فلکسیبل را به دور این چسب بکشید تا به شکل مناسبی اتصال داشته باشد. همچنین میتوانید از بست فلزی برای اتصال بهتر و بیشتر لایه داخلی با پلنیوم باکس استفاده کنید که برای محکم کردن بست فلزی نیز میتوانید از پیچگوشتی استفاده کنید و بست را به کمک کمربند پلاستیکی در محل با انبردست محکمتر نمایید.
مرحله سوم:
لایه بیرونی کانال را که جمع کردید را بازنمایید تا به شکل کامل با باکس همپوشانی داشته باشد و از چسب داکت نیز برای اتصال باکس و لایه بیرونی کانال استفاده داشته باشید. سپس قسمت دیگر کانال فلکسیبل را در محل خروجی قرار دهید و برای جلوگیری از اتلاف انرژی میتوانید کانال را به شکل کامل کشیده و مانع از خم با آویزان شدن آن باشید. لازم به ذکر است که اگر طول کانال از یک متر فراتر رفت میتوانید از یک بست فلزی برای نگهداشتن کانال مذکور استفاده داشته باشید.
نکته: در صورت مشاهده هرگونه طول اضافه از کانال میتوانید آن را برش داده و سر کانال را طبق دستور عمل ارائهشده در محل اتصال محکمتر نمایید.
توجه داشته باشید که طریقه نصب کانال فلکسیبل در حالت کلی امری بسیار آسان و بدون دردسر هست به شرطی که شما بتوانید به تمام نکات و دستورالعملها نهایت دقت را داشته باشید. بیشک شما میتوانید بعد از چند بار نصب کانال فلکسی به یکی از ماهرترین افراد در این زمینه تبدیل شوید.
نکاتی در باب نصب لوله فلکسی یا خرطومی
توجه داشته باشید که برای نصب کانالهای فلکسیبل بایستی یک سری نکات بسیار مهم را در نظر داشته باشید تا بتوانید بدون بروز مشکلی اقدام به نصب داشته و از اتلاف انرژی برق نیز صرفهجویی کنید. از مهمترین نکات موردتوجه در طریقه نصب کانال فلکسیبل میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
-
به یاد داشته باشید که بهمنظور رعایت ایمنی کار خود حتماً از دستکش استفاده نمایید.
-
در نصب کانالهای فلکسیبل توجه داشته باشید که این کانال در فاصله 10 سانتیمتری از تجهیزات گرم نصب شود و از دمای بالای 120 درجه سانتیگراد به دور باشد. چراکه در چنین حالتی آسیبهای جدی به این کانالها وارد خواهد شد.
-
توجه داشته باشید که استفاده از کانال فلکسی با طول بیشتر از دوطبقه توسط دستورالعملهای آتشنشانی ممنوع اعلامشده است.
آشنایی با کاربردهای انواع لوله فلکسی
امروزه، با گسترش پروژههای عمرانی و مسکونی، کاربردهای لولههای فلکسیبل نیز گسترش زیادی داشته است. درواقع همانطور که در طول این متن نیز اشاره شد استفاده از این قطعات صنعتی هم در محیطهای داخلی و هم در محیطهای خارجی رایج است. در همین راستا لازم به ذکر است که یکی از اصلیترین کاربردهای این لولهها، برای سیستمهای داکت و اسپیلت برای کانالکشی است. همچنین استفاده از لولههای فلکسی در صنایع نصب دوربین مداربسته نیز بسیار رایج است.
کلام پایانی
همانطور که در این مقاله از سازه افزار نیز مطالعه کردید، با توجه به گسترش زندگی شهری و ساخت آپارتمانها برای زندگی افراد، وجود سیستمهای سیمکشی پیچیده، یکی از ویژگیهای اصلی ساختمانسازیهای امروزی است؛ بنابراین برای محافظت از این سیمها در برابر خطراتی مثل پارگی و یا خوردگی و همچنین جلوگیری از نفوذ رطوبت و آتشسوزی آنها، استفاده از لولههای فلکسی یا فلکسیبل، کاربرد زیادی دارد. همچنین همانطور که دیدید در سیستمهای صنعتی که سیمکشی، جزء جداناشدنی آنها است، استفاده از لولههای صنعتی، اهمیت زیادی دارد.